ma.AquaFans.ru

Threeексон камелеон со три рогови

Acksексон Камелеон или Трикожен камелеон

Камелеон на acksексон или трикорен камелеон (латински Trioceros jacksonii) е сè уште ретка. Но, доволно е светло и необично, така што популарноста ќе дојде.

Камелеон Ц.Ј. мерумонта, со големина од околу 25 см, живее во Танзанија, во близина на планината Меру. Камелеон Ц.Ј. ксантолоф, со големина од околу 35 см, живее во Кенија.

Овие камелеони се скромен и погодни дури и за почетници. Тие се живописни и многу лесно се одгледуваат во заробеништво, под добри услови.

Во природа, на дрво:

Опис, големина, животен век

Бојата е зелена, но може да ја промени во зависност од состојбата и расположението. На главата има три рога (три-роговиден камелеон): еден исправен и дебел (рострален рог) и два свиткан. Alesенките немаат рогови. Задниот дел е пила, опашката е флексибилна и служи за прилепување на гранки.

dgyeyh

Закачаните камелеони се со големина 5-7 см. Alesенките растат до 18-20 см, а машките до 25-30 см. Очекуваниот животен век е до 10 години, сепак, женките живеат многу помалку, од 4 до 5 години.Ова се должи на фактот дека женките носат младенчиња 3-4 пати годишно, а тоа е многу стрес, намалувајќи го очекуваниот животен век. Значи, ако одлучите да купите камелеон на Jексон, тогаш подобро е да застанете на машкиот, тој живее многу подолго.

Одржување и грижа

Како и сите камелеони, на acksексон му треба вертикален терариум со добра вентилација, доволно пространа и висока. Висината е од 1 метар, ширината е 60-90 см. Пожелно е да содржи една, или женка со машко, но не и две машки. Територијално, тие дефинитивно ќе се борат додека не умре еден од нив.

Во внатрешноста на терариумот, треба да додадете гранки, лебдат дрво и живи или вештачки растенија, меѓу кои ќе се крие и камелеон. Ficus, dracaena се добро прилагодени за нивниот живот. Иако пластиката не е полоша, тие не изгледаат толку импресивни и не помагаат во одржување на влажноста на терариумот.

Подлогата воопшто не е потребна, само поставете ја хартијата. Лесно е да се отстрани, а инсектите не можат да копаат во него..

Греење и осветлувањеПрепорачаната температура во текот на денот е 27 степени, ноќе може да се спушти до 16 степени. На врвот на терариумот, треба да поставите лампа за загревање и УВ-шепа, така што камелеонот може да се забие под него.

Во текот на денот, камелеонот ќе се пресели од грејната зона во поладна зона и ќе ја прилагоди температурата на телото на овој начин. Температурата под ламбите е до 35 степени, но проверете дали светилките не се премногу блиску за да избегнат изгореници.

УВ зраците се многу важни за живописни камелеони, па затоа УВ-ламбата е задолжителна. Можете исто така да го изнесете на сонце во текот на летото, само гледајте ја неговата состојба. Ако стана многу светло, обоено или подсвиркувано - пренесете го на сенка, тоа се знаци на прегревање.

Хранење

Инсективорците со задоволство јадат штурци, лебарки, црви брашно, зофоба, муви и мали полжави. Главната работа е да се хранат на различни начини. Јадете од пет до седум инсекти за време на едно хранење, нема смисла да понудите повеќе, како по правило.

Инсектите не треба да бидат поголеми од растојанието помеѓу очите на камелеонот. Важно е да додадете вештачки додатоци на влекачи кои содржат калциум и витамини во вашата диета..

Пиење

Во живеалиштата на камелеонот Jексон врне во текот на целата година, влажност на воздухот 50-80%. Терариумот треба да се испрска од спреј два пати на ден, гранките и самата камелеон. Потребно ви треба сад за пиење и вештачки водопад, или автоматски систем за одржување на влажноста.

Одгледување

На возраст од 9 месеци, камелеон на acksексон е подготвена за размножување. Ставете ја женката на мажјакот и држете ги заедно три дена. Ако мажјакот не покажува интерес, тогаш обидете се добро да го испрскате со вода или да му покажете на противник.

Ако нема противник, тогаш барем огледало. Честопати, ако мажјакот ја гледа женката за време на животот во друга терариум, тогаш тој се навикнува на тоа и не реагира. Друг маж, вистински или замислен, ги буди неговите инстинкти.


Брачен танц:


Alesенките се живописни. Поточно, тие носат јајца во мека школка во телото. За прв пат се потребни пет до седум месеци, а после тоа жената може да се породи на секои три месеци.

Енките можат да ја задржат машката сперма во телото, и да раѓаат здрави бебиња долго после парењето. За да ги зголемите шансите за оплодување, сепак треба да ја засадите женката на мажјакот две недели по раѓањето.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Threeексон камелеон со три рогови