ma.AquaFans.ru

Афиоземион гарднер

Афиоземион Гарднер

Афиоземион Гарднер

Афиоземион Гарднер
Aphyosemion Gardneri

Ред, семејство: циприниди.

Удобна температура на водата: 22-24 ° C.

Д-р: 6.0-7.0.

Агресивност: не-агресивни.

Компатибилност на Гарднер Афиоземион: се препорачува да се чуваат одделно или со риби слични по големина и природа.Татковината на афиомион е Африка. Големината е до 6 см. Livesивее во резервоари на Нигерија и Камерун. Машкото е поголемо и посветло од женското. Конзервирање и услови за размножување се слични за сите афиосемиони. Типична боја на мажјакот е синкасто тело со зелена нијанса со случајно расфрлани големи црвени дамки. Неплачените перки исто така се синкаво зелени..

Femенките се многу поскромно насликани - имаат кафеаво тело и перки со ретки црвени точки.

Удобни параметри за вода за чување на Гарднер Афиоземион: GH до 20 ° - pH 6.0-7.0- t 18-22. Се препорачува да додадете една лажичка сол на 10 литри вода. Потребна е филтрација, аерација.

Афиоземион Гарднер

Препорачливо е да се задржат афиомиите во посебен аквариум, затоа што кога се чуваат со други видови риби, се чувствуваат непријатно - јадат лошо, чуваат во засолништа, а поради стресот бојата станува згаснета.

Под природни услови, афиосемиите на Гарднер живеат плитки, тревни крајбрежни области на шумски и савани мали водни тела лоцирани во Нигерија и западниот дел на Камерун. Некои од овие резервоари се исушат целосно за време на сушните сезони, а некои се значително плитки. Температурата на воздухот на овие места скоро цела година е на ниво од 24-27 ° С. Вкупните годишни врнежи од дожд се скоро 1000 милиметри вода, но тие паѓаат нерамномерно: сезоните за суша наизменично со дождливи периоди. Видот Aphyosemion Gardneri е номинативен (најтипичен) за цела група на други афио-семиони кои живеат во слични услови. Во оваа група спаѓаат и A. amieti Radda, 1976- A. ndianum Scheel, 1968- A. mirabile Radda, 1970- A. cinnamoneum Clausen, 1963- A. puerzli Radda-Scheel, 1974: A. spooren-bergi Berkenkamp, ​​1976.
Ихтиолозите се свесни за четири подвида на африказијата на Гарднер А. Гарнерни: чисто нигерискиот подвидови А. Гарнерни Гарнерни живее во близина на градовите Нусука, Ла Фиа и Уди А. Гардери лакстра живее во регионот Ејахама (Камерун) - водни тела близу градовите Мамфе, Обуду и Ос-Синк населува А. Гарнерни мамфенсе - А. Гарнерри Нигеријанум често се наоѓа во близина на Макурди и Рејфилд. Покрај тоа, постојат повеќе од десет варијанти на бои од овој вид.

Афиоземион Гарднер

Хранењето на секоја аквариумска риба треба да биде точно: урамнотежено, разновидно. Ова фундаментално правило е клучот за успешно одржување на која било риба, без разлика дали се тоа глупости или астронози. Член "Како и колку да се хранат аквариум риба" детално зборува за ова, ги истакнува основните принципи на исхраната и режимот на хранење риби.

Во оваа статија ја забележуваме најважната работа - хранењето риби не треба да биде монотоно, и сувата и живата храна треба да бидат вклучени во исхраната. Покрај тоа, неопходно е да се земат предвид гастрономските преференции на одредена риба и, во зависност од тоа, да се вклучат во својата диетална храна или со најголема содржина на протеини или обратно со растителни состојки.

Популарна и популарна храна за риби, се разбира, е сува храна. На пример, секој час и секаде каде што можете да ги најдете на полиците со аквариум, добиточната храна на компанијата Тетра - лидер на рускиот пазар, всушност, асортиманот на добиточна храна на оваа компанија е неверојатен. Во „гастрономскиот арсенал“ на Тетра спаѓаат индивидуални добиточна храна за одреден вид риба: за златна рипка, за циклиди, за лорикарија, гупчиња, лавиринти, аровани, дискусии и сл. Тетра, исто така, развива специјализирани извори, на пример, за подобрување на бојата, збогатена или да се хранат СРЈ. Детални информации за сите извори на тетра може да се најдат на официјалната веб-страница на компанијата - овде.

Треба да се напомене дека при купување каква било сува храна, треба да обрнете внимание на датумот на неговото производство и рок на траење, да се обидете да не купувате храна по тежина, а исто така да ја чувате храната во затворена состојба - ова ќе помогне да се избегне развој на патогена флора во него.

Сето погоре е само плод на набудување на овој вид аквариум риба и собирање на разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Видео Гарднер Афиосемии
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Афиоземион гарднер