ma.AquaFans.ru

Како се расни бисер гурами?

Пропагирање од гурами.

Гурами се многу популарни риби од аквариум со слатководни риби кои се лесни за одржување и одржување.. Одгледувањето на гурами лесно се јавува во заробеништво: бисер, мед, серпентина, мермер, џуџе и други претставници на семејството Макропод независно прават гнезда каде се развиваат јајца.

Мажјакот со помош на плунка, пена и растенија прави место за mидање, и ја поканува женката таму.

Мрестење на Гурами.

Поставување мрест

 1. Изберете резервоар со соодветна големина. За повеќето парови со гурмами, изберете аквариум што може да задржи 40-80 литри вода, исполнет до ниво од 15 см. Релативно малата големина на резервоарот и ниското ниво на водата всушност ја поттикнуваат репродукцијата и обезбедуваат здравје, но овие критериуми не се погодни за сите видови. Еве неколку исклучоци:
  • Бакнување со мрестење на гурами само во големи мрежи, длабоки 60 см и долги 90 см.
  • Бисер гурами може да се одгледува во сличен аквариум, но неговата должина мора да биде најмалку 80 см.
  • Синиот гурами може да мрест во пространа аквариум што ги минимизира стресните ситуации за женката.
  • Рибата Гурами која расте повеќе од 25 см во должина (вистински и џиновски гурмами) ќе бара уште повеќе простор, најмалку 100-150 литри по пар.

  Погледнете го видеото за одгледување гурами.

 2. Додадете тенок слој чакал и декорација. Превртените глинени садови и други додатоци во општата аквариум, исто така, може да се додадат за да се создадат засолништа. Ако сакате да ставите камења, проверете дали се купени во продавница за аквариуми, затоа што камењата собрани во езера и реки можат да ја променат pH вредноста на водата..
 3. Запомнете да додадете лебдечки растенија. Некои видови, како што е бисерниот гурмами, создаваат „пенесто гнездо“ со приложување јајца во внатрешноста на лебдечките лисја. За видови кои не градат „пенести“ гнезда, како што се бакнување гурами, можете да поставите лисја од зелена салата наместо растенија, кои ќе обезбедат хранливи материи за пржење..
 4. Не покривајте повеќе од 1/3 од површината на водата, оставајќи празнина. Гурами треба да земе кислород директно од воздухот, како и вода.

 5. Користете филтер за сунѓер. Никогаш не користете моќен филтер или воздушни камења кои создаваат силна струја што може да уништи јајца..
 6. Поставете ја саканата индикатор за температура, pH и нитрит доколку е потребно. Температурата на водата треба да биде 25-28ºC, а нивото на pH вредност е помеѓу 6,6 и 7,5. Ниската pH вредност се крева со додавање на мека вода за обратна осмоза или со додавање кршен варовник, корали. Внимание: Не пренесувајте риба во аквариум со различни температури. Наместо тоа, постепено зголемување на температурата на резервоарот, откако ќе ги воведете рибите таму. Опсегот на температура и pH е даден овде, се погодни за сите вообичаени видови гурами, споменати на почетокот..


Gourami парење танц.

Одгледување на возрасни гурами

 1. Воведете ја женската, а потоа машката, во аквариумот. Следете го нивното однесување, без разлика дали доживуваат агресија, има ли доволно засолниште за жената.
 2. Мажјакот може да направи мали модринки или гребнатини на телото на жената, следејќи ја. Ако жената е посериозно повредена или бркала околу часовникот, размислете за додавање на второ женско за да го поделите вниманието на машкото.

 3. Чекајте рибите да се парат. Ова може да трае неколку дена. За мрестење трае неколку часа. Ако мажјакот создал гнездо од пена, тогаш тој е подготвен да ја покани женката. Две риби „танцуваат“ едни околу други, понекогаш тркалајќи на грб. Штом женката ќе положи јајца, мажјакот ги фаќа во устата и ги пренесува во гнездото. Кај видови риби кои не прават гнездо, кавијарот паѓа на дното.
 4. Тогаш возрасна жена може да се пресади во заеднички аквариум, во спротивно таа ќе јаде кавијар. Мажјакот ќе се грижи за гнездото сè додека не се изведе и пржете да пливаат. После тоа, исто така се отстранува од основите за мрестење. Производителите на гурами за бакнување може да се отстранат веднаш по мрестење. Кога машкиот го чува theидањето, тој не може да јаде ништо, или има многу.

Гурами гради гнездо.
Иринки гурами.

Нега за бебиња

Риба пржете ја отворот за неколку дена, во зависност од температурата на водата. Ова обично се случува после 24-72 часа, но тие продолжуваат да се хранат со содржината на жолчката во кесичката уште 3-4 дена. Потоа, тие треба да се хранат со специјална храна: течна храна за СРЈ, rotifers, infusoria, тврдо варена жолчка од јајце, изрендана низ газа. Може да се хранат 5-6 пати на ден во мали делови.

Погледнете го гурамите со пржете.

Килиите можат да се одгледуваат дома, да се чуваат на мало парче салата или во тегла вода, каде што се компирите. Банката треба да биде поставена на сончево место, а по неколку дена водата во неа ќе стане облачно. Инфузорија треба да се дава во мали делови..

Artemia nauplii може да се користи подоцна, бидејќи СРЈ од гурмами, лалиуси и други претставници на видовите Макропод се многу мали за јадење голема храна. После 7-8 дена, тие ќе созреат до вистинската големина за да ја фатат Artemia nauplii.

Кавијар поставен од гурами.


Фрај гурами.

Важно е да се задржи водата чиста. Делумна промена на водата треба да се случи толку често колку што е во општ аквариум. Не се препорачува употреба на долниот сифон, бидејќи пржењето на рибата лесно ќе помине низ сифонот; ако тоа се случи, тие можат да се вратат назад во резервоарот. По неколку недели, СРЈ може да се пренесе во голем аквариум. Исхраната може да биде храна богата со протеини, така што лушпите се развиваат правилно и ја наоѓаат вистинската боја. Исто така во аквариумот, треба да оставите јаз помеѓу капакот и водата, така што рибите пржени да дишат воздух за развој на органот на лавиринтот.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како се расни бисер гурами?