ma.AquaFans.ru

Подот на перцесирана риба: карактеристики и претставници

Насловот на претставници на најобемното одвојување риби со право го носат жители на персоналот на подводното царство слични на перки. Оваа ескадронска класа опфаќа приближно четириесет проценти од видови на коскени риби. Областа на дистрибуција на лица што ја претставуваат редот ги вклучува апсолутно сите морски тела на вода и повеќето свежи, што значи дека може да се најдат во сите климатски зони на планетата, без исклучок.

риба слична на перч
Риба во облик на перч - најголемото одвојување риби-фини со риба кои ги населуваат сите водни тела на нашата планета

Општ опис и карактеристики

Латинското име на одредот е Персиформес. Неговите претставници се претежно предатори. Според опциите за боја, ударот припаѓа на една од најразновидните групи. Бојата на одредена личност е директно поврзана со неговото живеалиште, поточно, со климатскиот регион во кој живее. Тропските риби имаат посветла боја од другите. Кај поединци кои пливаат во водни тела од северни географски широчини, бојата е прилично бледа, па дури и избледена, неопис, главно во сиво-кафеави тонови.

карактеристики слични на перч
Веселите се разновидни по боја, но повеќето имаат остра перка на главата или грбот.

Како и многу риби што постојат во современиот свет, тие имаат коскена рбета. Обично се поврзува со черепот преку подвижен прилог на максиларниот апарат. Како по правило, главата на индивидуа која личи на перка е „украсена“ со шила. Устата на поединците што го претставуваат одредот се формира со челусти, чие функционирање се врши според таканаречениот метод на фаќање. Рибата прави слабо движење напред, замрзнува некое време, по што брзо се брза кон избраната жртва со најголема можна брзина. Ваквиот стил на напад го остава пленот најмала шанса за спасение..

Повеќето перки имаат заби од типот на влакната, прилично мали во големина. Но, некои видови имаат големи огради. Кожата на овие риби е покриена со скали - најчесто од типот на кенноид. Како и сите риби кои припаѓаат на класата на коските, претставниците на оваа нарачка имаат ѓубрива.

Присуство на перки и нивната локација

Една од главните карактеристики на ударни се перки. Обично тие се опремени со чудни боцки - некои перки зраци имаат форма на неподелени остри шила. Повеќето лица имаат две грбни перки..

Маснотии перка целосно отсутен. Абдоминалните, доколку ги има, се состојат од не повеќе од шест зраци. Тие се наоѓаат главно под градите и повремено пред нив - на грлото. Пекторалните перки се поставуваат или косо или нормално на долгата оска на телото.

перки-како перки
Фантите се опремени со боцки и ги украсуваат главата, грбот и градите риби

Големини на поединциВо нивните димензии, рибата слична на перка од различни видови се многу различни едни од други. Најмалите претставници се биковите на Шиндлерија бревипингис, кои живеат во близина на австралискиот источен брег. Theителите на подводниот свет на овој вид се едни од најмалите риби на планетата. Нивната тежина е само еден милиграм, и должината на телото достигнува:

 • машки - 7,7 мм;
 • кај жени - 8,4 мм.

Најголемите индивидуалци како перка се синиот марлин (Атлантик и Индо-Пацифик). Тие можат да пораснат до пет метри во должина и да тежат речиси тон. Исто така Најрепрезентативните претставници вклучуваат:

 • меченица;
 • црн марлин;
 • заедничка туна.

Овие лица се способни да достигнат должина од 4,5 метри.

Но, сепак, според традиционалното сфаќање на одредот, малите лица преовладуваат меѓу перкиформите. Над една третина од сите сорти вклучени во оваа нарачка имаат должина на трупот до десет сантиметри. Големите претставници на перхиди, чии големини се еднакви на еден метар или ги надминуваат, учествуваат со помалку од три проценти од вкупниот број видови.

големини на перч
Повеќето претставници на овој вид се мали

Видови на поединци

Меѓу претставниците на најголемиот одред вклучува повеќе од една и пол стотина семејства, класифицирани во дваесетина подредени. Така, вкупниот број видови видови риби во форма на висина надминува десет илјади. Многу од овие риби се сметаат за комерцијални и важни..

Поединците како перч можат целосно да постојат во природни предмети и со солена вода и со свежа вода, затоа, оваа група вклучува и морска риба и слатка вода. Меѓу претставниците на тимот на перкусија најшироко користени:

 • бикови;
 • кифли;
 • перка;
 • Скуша
 • коњска скуша;
 • zander;
 • туна.
разновидност на туна
Туната што ја знаеме е вид риби во облик на перка

Од овие риби, зендерот може да послужи како највпечатлив пример за широко распространето живеалиште на перча..

Во живо живеат неколку видови на зендер во Каспиското и Црното Море, некои видови живеат во реки, а има и таканаречени полупроодни лица кои мигрираат од речните сливови кон морињата. Затоа, споровите околу класификацијата на штука за перка продолжуваат и до ден-денес - некои сметаат дека тоа е морска риба од ударниот поредок, други сметаат дека е слатководен претставник на редот.

Класификација и потгради

Научната класификација на одредот моментно активно се дискутира од научниците. Ихтиолозите имаат намера да ја ревидираат систематиката и да ги „зголемат“ некои подгради, пренесувајќи ги од составните единици во независни. Какви сорти ќе влијаат на овие промени сè уште не е познато. До денес, претставници на перч рибите од подградниците вклучуваат:

 • белообразен;
 • goby;
 • количка;
 • лабилен;
 • и остеоид;
 • kurtusovidnyh;
 • во форма на лира;
 • меченица;
 • како нотација;
 • ударни;
 • песочник;
 • притаен;
 • приврзаник;
 • скуша;
 • кучешки;
 • стромат;
 • трахоид;
 • хируршки;
 • пробосцис;
 • шиндлериформ.

Ваквата разновидност само го зајакнува и потврдува насловот на најголемото одвојување на модерната риба, кое е доделено на перч.

Одред со риби слични на риби: галерија со фотографии

не може да
школа за скуша
обичен зендер

перка
рифска риба
меч риба

скуша риба
зидер
туна
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Подот на перцесирана риба: карактеристики и претставници