ma.AquaFans.ru

Претставници на класата риби-фино риба

Рибата со фино зрнца спаѓа во класата на видови на коски. Го доби своето име поради структурата на перките, својствени само на неа. Рибите со фино-перка се вообичаени во скоро сите резервоари на планетата. Археолошките наоди на скелетите на овие лица овозможија да се утврди дека тие живееле на Земјата веќе 420 милиони години.

саргоцентрон спинифрум
Рибата со фино зрнца го доби ова име поради посебната структура на перките

Класификација на риби

Огромна класа риба префинета со зраци е поделена на два вида: новофеин и ганоид. Вторите вклучуваат не само две модерни единици, туку и десетина фосили. Помлада група е новодојденец. Се состои од бројни видови на разни коскени риби. Иако сите овие лица припаѓаат на истата класа, тие имаат значителни разлики во изгледот и структурата. Претставниците на ганоидниот рафин вклучуваат:

  • слично на есетра;
  • мулти-форма;
  • cuirassiform.
бодлива рифска риба
Реј-пердуви - најбројниот одред на рибите

Ова е најголемиот и најпознатото одвојување риби. Структурата на нивниот скелет е примитивна и се состои од `рскавица со индивидуални пршлени. Вагата на ваквите претставници е во форма на дијаманти, меѓусебно поврзани. Формира многу тврда школка.

Коскените каноиди имаат формиран череп на коските, жабри за покривки, а исто така и мочен меур за пливање. Таквиот одред вклучува есетра, стелет, белуга и неколку други вредни трговски раси..

Најстариот претставник на ракчиња е царскиот помпа. Остатоците од оваа предаторска риба биле пронајдени во Естонија, Шведска и Русија..

Разновидност на видови

Морската риба, како и слатката вода, кои припаѓаат на истата класа, значително се разликуваат едни од други. Ако нивните големини можат да бидат од 1 сантиметар до 12 метри, тогаш тежината може да достигне повеќе од два тона. Во 1908 година, фатена е месечина риба, чија тежина е 2235 кг. Најпознатите претставници на видовите сончеви пердуви се харинга, сите видови на лососиди и перцеси, стапчиња за одлепување, провлекување, претставници на киприниди, слатководни и морски јагули, сом.

Семејство херингСорти на северна риба вклучуваат семејство на харинга. Неговите претставници често ги придружуваат бродовите риболовци. Тие секогаш се движат во големи стада училишта. Честопати харингата станува храна за поголемите лица. Предатори може да бидат туна, лосос или треска..

харинга
Претставниците на семејството харинга честопати се движат во чевли

Рибите од трева растат до средна големина. Во должина, тие можат да бидат од 25 до 45 см. Телото е рамно и рационално. Абдоменот на поединците е секогаш забележително полесен, а грбот е обоен сиво со сина боја.

Херинг видови има околу 70 подвидови. Најпознатите и најчестите - Атлантикот, Араукан и Пацификот.

Сите видови на харинга вкус добро, поради што тие се вообичаени при готвењето. Честопати рибата е вклучена во диети, бидејќи содржи многу корисни елементи. Хериџ може да се солени, пржени, кисела, пушеле, исушени и ферментирани.Претставници на лосос

Сите поединци на ова семејство се поделени на три подвида: лосос, бела риба и сива боја. Семејството лосос се состои од 7 родови. Тие се однесуваат на грабливи раси. Исхраната на овие лица е мешана. Нивните големи вилици имаат прилично големи заби. Лосос вклучува розов лосос, лосос, пастрмка, лосос од другар. Тие се најпознатите претставници на родот..

Подвидовите на белата риба се состојат од три родови. Неговите претставници имаат големи размери и мали усти. Овие подвидови вклучуваат Валаамка, омул и карпеста боја..

Само еден род припаѓа на гранлинг. Тие живеат само во свежа вода, претпочитајќи брзи реки и ладни езера.. Најпознатите поединци од овој вид се европски грозје., Монголски и сибирски.

лосос
Семејството лосос се состои од 7 родови

Месо од лосос се смета за деликатес. Во готвењето, се користи и по термичка обработка, и во лесно солена или исушена форма. Постојат многу рецепти. јадење ова вредно и здраво месо сурово.

Раси на крап

Семејството ципранид вклучува повеќе од две илјади различни видови. Овие се морски и слатководни лица, како и некои аквариум риби. Бидејќи големината на семејството е многу голема, таа е поделена на 250 родови, кои се комбинирани во 9 подфамилии.

Бојата на телото на претставниците на ципринидите е претежно монофно. Вагата може да биде сребрена, зеленикаво-кафеава или златна боја. Големините на поединците од овие раси се многу различни. Нивната должина може да варира од неколку сантиметри до три метри. Најпознатите претставници на ципранидното семејство се роуч, овен, крпи од крап, tench, bream, итн..

Егзотични жители кои живеат во домашни аквариуми и на морското дно, го надополнуваат списокот на риби преполн со зраци.. Најпознати од нив се:

  • ангелска риба;
  • Мурјан;
  • морски бас;
  • морскиот коњ;
  • лаботрофеј.

Благодарение на еволутивниот процес, се појави огромна разновидност на рибино-перка риба. Со сигурност може да се претпостави дека многу претставници на водната фауна кои живеат во различни тела на вода на планетата Земја припаѓаат на редот на зракот, и во вкупно има повеќе од 20 илјади.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Претставници на класата риби-фино риба