ma.AquaFans.ru

Epiplatis daguet или chaperone

Епиплис Чапер

Епиплис Чапер

Epiplatis Chaperi - Epiplatys chaperi

Epiplatis Schaper - рибата е исклучително ретка. Во Русија и Украина, под ова погрешно дадено име, се содржани епипатитис на Дагет.

Ред, семејство: циприниди.

Удобна температура на водата: 21-23.

Д-р: 6-7.

Агресивност: 50%.

Компатибилност: со риби со иста големина и темперамент, но малата риба Шаперу оди на вечера.

Се наоѓа во природата во екваторијална Западна Африка од Габон до Либерија. Првпат беше донесена во Европа во 1908 година..Шапер се нарекува „штука“ за обликот на телото и особено муцката, издолжена, како штука. Мажјакот има огнено црвено грло, маслиново-кафеаво тело и црни и сребрени ленти од сребрено-сини страни. Каудалниот перка е врамен во црно подолу. Очите се половина жолта и половина сина боја. Енката е малку помала и поскромно обоена. Habителите на горните, во екстремни случаи, на средните слоеви на вода. Должина до 6 см.

Епиплатис Дагета

Епиплатис Дагета

Група риба со доминација на жени може да се чува во општ аквариум, затворен одозгора, со должина од 40 см или повеќе, но само со риби што се чуваат надвор од горниот слој на вода, а не со мала риба. Па, ако аквариумот ќе го запали сонцето не повеќе од 2 часа (ако подолго, тогаш може да се појават алги). Растенија обраснати со растенија, вклучително и мали лисја од растенија со раздвоени лисја кои достигнуваат на површината на водата, како и лебдечки растенија (богатство, пастероидна папрат).Удобни параметри на вода: 21-23 ° С, dH до 15 °, pH 6-7, неделна промена од 1 / 5-1 / 4 од волуменот на свежо. Потребна е аерација и филтрација.

Може да се каже така за природата на оваа риба - предатор со „лицето на Вини Пух“. Може да се чува со риби со иста големина и темперамент, но малата риба Епипласису оди на вечера.

Епиплис Чапер

Епиплис Чапер

Хранење аквариум риба треба да биде во право: избалансиран, разновиден. Ова фундаментално правило е клучот за успешно одржување на која било риба, без разлика дали се тоа глупости или астронози. Член "Како и колку да се хранат аквариум риба" детално зборува за ова, ги истакнува основните принципи на исхраната и режимот на хранење риби.

Во оваа статија ја забележуваме најважната работа - хранењето риби не треба да биде монотоно, и сувата и живата храна треба да бидат вклучени во исхраната. Покрај тоа, неопходно е да се земат предвид гастрономските преференции на одредена риба и, во зависност од ова, да се вклучат во својата диетална храна или со најголема содржина на протеини или обратно со растителни состојки.

Популарна и популарна храна за риби, се разбира, е сува храна. На пример, секој час и секаде каде што можете да ги најдете на полиците со аквариум, добиточната храна на компанијата Тетра - лидер на рускиот пазар, всушност, асортиманот на добиточна храна на оваа компанија е неверојатен. Во „гастрономскиот арсенал“ на Тетра спаѓаат индивидуални добиточна храна за одреден вид риба: за златна риба, за циклиди, за лорикарија, гумпи, лавиринти, аровани, дискусии и сл. Тетра, исто така, развива специјализирани извори, на пример, за подобрување на бојата, збогатена или да се хранат СРЈ. Детални информации за сите извори на тетра може да се најдат на официјалната веб-страница на компанијата - овде.

Треба да се напомене дека при купување каква било сува храна, треба да обрнете внимание на датумот на неговото производство и рок на траење, да се обидете да не купувате храна по тежина, а исто така да ја чувате храната во затворена состојба - ова ќе помогне да се избегне развој на патогена флора во него.

Сето погоре е само плод на набудување на овој вид аквариум риба и собирање на разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусиите на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Видео од Epiplatis Dagetta-Shaper

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Epiplatis daguet или chaperone