ma.AquaFans.ru

Опис и сорти на океански риби

Постојат многу организми кои живеат во океанската околина. Најголема разновидност на видови е забележана кај океанските риби: постојат мироivубички тревопасни животни кои живеат во училиштата и крволочни предатори кои можат да го загрозат целиот живот. Постојат и многу големи и екстремно мали индивидуи, но сите тие се интересни на свој начин..

подводен свет
Подводниот свет на океанот е исполнет со огромна разновидност на поединци

Различни ајкули

Ајкулите се нај шарени жители на длабочините на морињата и океаните. Ретко се среќаваат во големи езера и реки. Вкупно има повеќе од 500 сорти. Тие се разликуваат едни од други не само по изгледот и формата, туку и во животниот стил.

Најбројната лигњи од кархариформите вклучува осум семејства:

 • сива
 • мустаќи кучиња;
 • лажни месечини;
 • чекани;
 • големи очи;
 • шарена филин;
 • филин;
 • куни.
сорта на ајкули
Најголемиот состав на ајкули е како Кахарин, скоро секоја ајкула што ми доаѓа на ум ќе испадне од овој состав

Обично тие живеат во крајбрежните морски региони со умерена и тропска ширина.. Нивните вообичаени карактеристики:

 • пет парчиња жабри;
 • анален перка;
 • две дорзални перки.
 • трепкачка мембрана во очите.

Ајкулата на тигарот беше така наречена поради попречните ленти на страните на телото. Ова е една од најчестите сорти. Поединците растат до шест метри во должина, додека достигнуваат еден и пол тон маса. Недискриминирачки во храната. Користи ракови, желки, не ги презира ајкулите од друг вид, сака да јаде морски цицачи, птици, морски змии и риби. Понекогаш случајно голта нездрави артикли. Претставува закана за луѓето.

видови - ајкула од тигар
Очигледно заради што тигарската ајкула го добила своето име, скромен во храната и претставува вистинска закана за луѓето

Името на ајкулата од лимон е поврзано со жолтеникавата нијанса на нејзината кожа. Должината на поединците достигнува големина од три и пол метри и тежина од 200 килограми. Активни ноќе, живејте во плитки заливи и гребени, можат да се населат во средина. Младите ајкули се собираат во стада и пливаат по крајбрежјето обрасната со мангрови. Обично ловат птици, риби и школки. Нападите се исклучително ретки, но овој вид сè уште е потенцијално опасен за луѓето..

Тантата ајкула беше така именувана заради кратката и масивна тапа муцка. Се смета за една од најопасните, претставува реална закана за животот на човекот. Ајкулата живее во свежа вода и се однесува екстремно агресивно, честопати ги напаѓа добиток и домашните животни кои влегле во реката. Покрај тоа, нивните физички параметри се прилично импресивни - половина тон тежина со должина од четири метри.

видови - глупава ајкула
Тапа ајкула или ајкула од бикови е исто така опасност за луѓето.

Исхраната вклучува морски желки, риби, помали ајкули, цицачи, ехинодерми и ракови. Тие ловат, се кријат во матна вода, која совршено го маскира предатор, не предавајќи ја нејзината близина. Предаторот напаѓа многу луѓе, не очекувајќи опасност.

Латералните перки на долго-крилестата (долга перка) ајкула визуелно личат на крилјата на авионот. Најголемата позната должина на индивидуата е четири метри. Тежината достигнува 200 килограми. Тие се хранат со мекотели и коскени риби, но поради глад можат да ги променат навиките за вкус. Не е безбедно за луѓето.

Сината ајкула е многу издолжена и витка, пекторални перки се издвојуваат за нивната должина. Горното тело е сино, од страните непречено се претвора во сина боја, а стомакот е контрастно бел. Со должина од четири метри, предаторот тежи релативно многу - 400 килограми. Претпочита да лови ракови, риби, октоподи и лигњи, не ги запоставува труповите на цицачи. Небезбеден за луѓето.

Телото на свилената ајкула е релативно меко поради малите заби на кожата. Страните се бронзено-сиви, фрлени на места со метал, стомакот е лесен. Со должина од три до четири метри, тежи околу 350 килограми. Овој вид се одликува со особено акутен слух, кој го користат за лов. Повеќето од диетата е риба. Понекогаш ајкулите се собираат заедно и ги возат жртвите во големо стадо, а потоа и напад. Нема регистрирани напади врз луѓе.

Ајкулата на гребенот се нарекува и белфин. Ова се должи на врвовите на нејзините перки - тие се насликани бели.

Livesивее на места каде има многу корали. Добро е прилагодено на теренот за гребени, тој е добро ориентиран и лови во него. Може да извлече потенцијална храна од тесни места. Има прилично силна вилица за да крши корали.Одете на лов во текот на ноќта, обично лови јастози, октоподи, ракови и риби од гребени. Со должина од два метри, тежи доста - само 30 килограми. Поединците се агресивни кон луѓето само во случај на самоодбрана. Ако не испровоцирате гребен ајкула, тогаш тоа нема да ги нападне луѓето.

поглед - ајкула од Белопера
Ајкулата на гребенот може да се одликува со мала големина и совети со обоени перки

Ајкулата со мачки има интересна пливачка боја. Името го добило и поради одличната визија, ноќен живот и можноста за навивање. Телото на ајкулата е мало, не расте подолго од еден метар, тежи не повеќе од два килограми. Поединци фаќаат гастроподи, мекотели, ракови и ехинодерми. Не е опасно за луѓето.

Ајкулата Куња исто така беше именувана заради нејзината сличност со цицач. Наликува на маченичка боја, како и во мало флексибилно тело. Овој предатор е многу агилен и жив, покажува непостојаност. Големините варираат во голема мера во опсег од 30 до 220 сантиметри, големите лица тежат 30 килограми. Обично лови риба, поретко мекотели и ракови. Речиси не е опасно за луѓето.

Ајкулата со чекан е добро позната по својата необична форма на главата. Во текот на денот, поединците честопати се собираат во големи стада, чија бројна големина може да достигне илјадници. Најдолгата снимена должина е 6 метри. Тежината не надминува 600 килограми. Обично се храни со stingrays, риби и школки. Тоа покажува агресија за време на ловот, затоа е опасно за луѓето.

поглед - чекан од ајкули
Ајкулата со чекан е опасна за луѓето само кога ловат за вообичаена храна на трска и помали видови риби

Потеклото на името на ајкулата од супа е директно поврзано со гастрономијата. Големите перки грабливци се сметаат за деликатес и се користат за правење егзотична супа. Расте во должина до два метри, но тежи само 50 килограми. Јаде лигњи, ракови, мекотели и риби. Поради својата релативно мала големина не е многу опасна за луѓето.

Постојат и други големи групи на ајкули:

 • Ламиформ;
 • Wobbegong-како;
 • Katraobraznye;
 • Полигилен;
 • Скват-како;
 • Лешник;
 • Пилиформ.
wobbegong ајкули
Постојат неколку класи на големи ајкули, меѓу нив wobbegong

Морски тревопасни животни

Рибата Зебразом има интересна убава боја. Дел од муцката од уста до око е украсена со мал црн украс кој потсетува на пеги. Од окото до каудалната перка има црна лента што се дели на две во средина и повторно се комбинира. Каудална перка жолта, но црна остро.

На работ на латералните перки има жолта лента, а грбната и вентралната - црна. Телото е насликано во пријатна сенка на сина боја. Оваа риба е прилично мала и се користи во аквариум, бидејќи може да се чува дома. Во природата се наоѓа и во мали групи и поединечно.

Рибата е мирна и curубопитна, постојано истражувајќи го дното на гребенот во потрага по алги, однесувајќи се на ист начин во аквариумот. Претпочита места со светло осветлување, бидејќи гарантира раст на цијанобактерии.

тревопасен кловн риба
Риба кловн живее на отровно растение, бега од грабливци и се грижи за чиста вода околу својот спасител

Риба кловн живее во симбиоза со анемони - отровни морски анемони. Телото има интересна боја: на светла портокалова позадина има три бели ленти, преодните делови се црни. Рибите се имуни на токсични секрети од анемон. Во природата, тие се кријат во нив од предатори. Кога стадото не е во опасност, рибите активно пливаат и го зголемуваат протокот на вода, што носи храна во морски анемони. Мала риба, во должина од само 10-18 сантиметри.

Губанските пижами се многу фини риби со интересна боја. Агресивниот став кон роднините од истото семејство е норма за неа. Тој сака да ги тероризира соседите, повредувајќи ги психолошки и физички. Се храни со алги, добро се развива во морски аквариум. Треба да се смести во простран резервоар, каде има и слободен простор за пливање и засолниште. Може да нахрани растителна храна.

Предатори на морето

Меѓу океанските риби, ајкулите се далеку од единствените предатори. Има многу други агресивни претставници.

Мурена сака да се крие. За да го направите ова, таа користи пештери, корални гребени и густа вегетација. Телото е доста издолжено, со должина од три метри, дебелината е само 30 сантиметри. Има силна вилица, која активно се користи при лов. Лесно се маскира и напаѓа од заседа, силно го држи својот плен со устата и ја користи опашката за да ја држи или да ја раскине жртвата. Со оштетен вид.

грабливи море јагула
Еден од опасните морски грабливци е лошата јагула, кинејќи го својот плен со долга опашка

Баракудите се нешто слични на џиновските три-метарски точки. Тие се опасни по здравјето на луѓето, можат да каснат екстремитет и да предизвикаат други повреди. Тие напаѓаат ненадејно и неселективно, вклучително и отровна храна. Поради ова, нивното месо е токсично и не се користи во гастрономијата..

Мечевите риба се чувствувате по големина од многу ајкули - долги три метри и скоро половина тон маса. Најопасниот дел од телото е долг раст на коските во горната вилица..

Поради нејзината сличност со мечот, рибите го добија своето име. Благодарение на моќноста на влијанието од четири тони, мечувачот е во состојба да пробие дабова табла дебела половина метар. Предаторот нема вага.

меч риба
Опасноста од оваа риба во израсток на горната вилица личи на меч

Европските прачки се нарекуваат и особини. Ова се должи на исклучително непривлечниот изглед. Неговата широка уста е како полумесечина, долната вилица е продолжена, а очите се наоѓаат близу до средината на главата. На долг перка над горната вилица, бактериите што привлекуваат риби активно се размножуваат. Ако мамката не работи, тогаш рибарската риба може да се крене и целосно да ја проголта птицата што слета на површината на водата.

Туна е предатор што претпочита да се спакува. Неговото четириметарско тело може да тежи половина тон, но рибите можат да пливаат со брзина од 90 километри на час. Туната активно се користи во гастрономијата, Французите дури ја нарекуваат морска телешко месо.

Пеламида исто така има сребрена боја, но многу помала во големина. Не е подолг од 85 сантиметри, и тежи не повеќе од 7 килограми. На задната страна има слаби ленти кои изливаат сина боја. Рибите се собираат во училиштата и ловат сардини и анхови..

Deителите на длабоко море

Претставниците на длабоко морето се најневообичаени кај рибите. Некои претставници зафаќаат најголеми длабочини над шест километри. Тие се слабо изучени, но има неколку познати сорти..

миксин
Inhabitantsителите на длабоко море ловат, совршено маскирани под песокот

Во долниот дел спаѓаат кратки миклина, пиперки и некои зраци. Обично тие знаат да се закопаат во земја и добро да ловат од заседа. Скоро целиот мој живот го поминав на дното. Тие живеат на копното и на континенталното подножје, се наоѓаат на подводните острови.

Телата на бентопелагична риба се многу мали и скоро целосно составени од вода, што помага да се справиме со висок притисок врз животната средина. Оваа сорта се одликува со особено големи очи. Иако тие исто така остануваат на дното, тие се во можност да се движат енергично.

Рибите што живеат во океанот на длабочина до три километри се нарекуваат бентички.. Најпаметните претставници:

 1. Атлантик Бигхед - Риба од црвена месо.
 2. Патагониска риба за заби - риба од црна беска.

Најголемата забележана длабочина на живеалиштето е 8370 метри. Нивното тело е обично издолжено и тесно, мускулите и органите се добро развиени. Меѓу сетилните органи, тие повеќе се потпираат на чувството за мирис и на страничната линија, која може да собере звуци со ниска фреквенција отколку на очите.

Видови риби во океанот (фото галерија)

Подводни жители - Стингреј
Подводни жители - риба
Подводни жители - кловн риба
Подводни - забележан ајкула

Подводен Двелер - Морај јагула
Подводни - ајкула од лимон
Подводни жители - Циклид
Подводен дуел - желка

Подводен жител - Баракуда
Подводен Двелер - Ајкула Maw
Подводни жители - ајкула чекан
Подводни жители - ајкула
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис и сорти на океански риби