ma.AquaFans.ru

Liveива храна за аквариум риба-видови складирање на слики како да се хранат.

ВИДОВИ НА LИВОТНА БЕСПЛАТНА

LИВЕНА ХРАНА ЗА РАБОТНА РИБА

Исхраната на рибите во природа е исклучително разновидна, така што кога станува збор за жива храна, секогаш треба да се избере нешто.
Една од најпопуларните приходи е артемија, се изведува од јајца, а naupilii артемијата е само одлична храна за СРЈ аквариум риба. И возрасната артемија е одлична храна за возрасни риби - хранлива и здрава. Дафнија и циклопите се мали ракови кои хранат и СРЈ и возрасни риби, иако циклопите се големи за СРЈ. Тие се помалку хранливи од артемија, но содржат голема количина на витамини А и Д, како и хитин, кој помага во варењето риби.

Покрај овие ракови, можете да најдете и голем број на разни црви и ларви. Најчести се крвните црви, тубулите и корпетра. Од овие три, тубулата е најхранлива и сакана од сите риби, но треба да бидете внимателни со тоа, бидејќи рибите брзо растат масти од тоа. Крвта на крвта е помалку хранлива, сите видови риби ја јадат, но треба да го нахраните крвниот црв со претпазливост, затоа што ако прејадат, можно е надуеност, гастроинтестинален тракт, смрт. Скаларија се особено склони кон ова; понекогаш тие умираат секој еден, прејадувајќи крвопролевање. Кортетра е малку попопуларна од крвните црви и цевководите, од недостатоците може да се забележи дека таа е само предаторска и е во состојба да нападне мала СРЈ. И од основаноста, фактот дека таа живее многу долго во аквариумот и рибата може да јаде коронет, постепено да ја лови.

храна во живо ФОТОхрана во живо ФОТО

храна во живо ФОТО

Како да се складира жива храна за аквариум риба

Постојат три главни начини за чување на жива храна: во вид, во замрзнување или во форма на исушена мешавина. Природниот изглед обично вклучува складирање во контејнер со мала количина на вода каде што е сместена купената храна (ова може да се спаси, особено крвопролевање и тубула). Таквата конзерва е поставена на долната полица на фрижидерот и може да се чува неколку дена без замрзнување. Во својата природна форма, добиточната храна го задржува максимумот од своите корисни својства, меѓутоа, долгорочната содржина на добиточната храна во оваа форма е невозможна.

КОЛОВРАКИ ОПИС БЕРЕINGЕ ФОТО И ВИДЕО

Замрзнатата жива храна може да се чува без расипување до шест месеци. Сепак, тие обично ги задржуваат повеќето хранливи компоненти. Како и да е, треба да се распредели простор во замрзнувачот за чување на ваков извор.

Сушењето е најтрајниот начин. Дафнија, Артемија и Киклоп обично се изложени на тоа. Сушењето може да се направи самостојно со помош на рерна или да купите готова сува храна. Ваквите живи мешавини можат да се чуваат од шест месеци до година и пол, но недостаток на овој метод е осиромашување на составот на хранливи материи, бидејќи тие се губат при обработката.

Feedиво добиточна храна во аквариум: предности и недостатоци

Во природата, исхраната на риби е доста разновидна. Во скоро сите видови, вклучува мали без`рбетници во една или друга количина, а за предаторите главната е живата храна. И ако во услови на аквариум сакаме да растеме големи здрави примероци кои подоцна можат да родат потомство, тешко можеме да направиме без жива храна. Ова е особено точно за големи предаторски риби, на пример, циклиди.

Главните предности на живата храна - голема количина на целосен протеин, кој лесно се апсорбира од рибите, како и присуството на безбедни витамини во достапна, природна форма.

Покрај тоа, важно е фактот дека тој е жив и се движи - ова им овозможува на рибите да ги одржат своите природни ловни рефлекси. А, за СРЈ или некои предаторски риби и водоземци, присуството на жива храна е од витално значење, бидејќи тие ги гледаат само подвижните предмети како храна. Друга предност на живата храна - кога се користи правилно, расипува вода многу помалку од сува.

Но, постои значителен минус за жива храна - може да содржи токсини и штетни материи што рибата може да ги труе, како и да биде носител на разни паразитски или заразни болести, особено ако се собира во загадени водни тела во градот.

Најчести видови на жива храна се ларвите од комарци - коронети и крвни црви, црви - најчесто тубула, и мали ракови - артмија, дафнија и други.

храна во живо ФОТО

храна во живо ФОТО

Како да се хранат риба жива храна?

Храната во живо обично се состои од мали црви и инсекти, нивни ларви или јајца, кои риби во дивината сакаат да јадат. Тие се исто така погодни за хранење на жителите на аквариуми, бидејќи содржат голем број на витамини и минерали неопходни за правилно функционирање на рибниот организам. Најчести видови на жива храна се: дафнија, артемија, циклоп, крвен црв и тубула. Некои од нив се фатени во диви води во природната средина. Исто така е можно да се одгледува жива храна за аквариум риби во специјални претпријатија.

Ако одлучите да ги нахраните вашите водни жители со жива храна, тогаш треба да се земат предвид неколку точки: прво, поради високиот степен на исхрана, таквата храна може да доведе до прејадување кај рибите, па дури и да предизвика нивна смрт. Ова е особено точно за хранење со крвни црви, па затоа треба да се даде во строга доза. Второ, ако користите жива храна во нејзината природна форма (без сушење или замрзнување), тогаш нездравите ларви можат со текот на времето да дегенерираат во инсекти. Тоа е, треба да дадете доза на храна што рибата може да ја јаде без трага. Конечно, живата храна добиена во природни услови може да предизвика опасни рибини. Затоа, подобро е да купите добиточна храна од доверливи продавачи или оној што се одгледува во вештачко опкружување..

храна во живо ФОТО

храна во живо ФОТО

ВИДЕО

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Liveива храна за аквариум риба-видови складирање на слики како да се хранат.