ma.AquaFans.ru

Киклопи

Циклопс.jpg

Обично, под името „циклопи“ се комбинираат два типа на коприоди - циклопи и диаптом, кои се многу слични по изглед. Ракови се хранат со ситни водни организми.

Хранлива вредност

Најдобра храна за повеќето СРЈ. Ја подобрува природната боја на лушпите. Позитивниот ефект на циклопите за хранење е забележителен по неколку дена.

АпликацијаКиклопите широко се користат при хранење мала риба и пржете..

Како да се фатат циклопи?Киклопите се фатени со мрежа направена од синтетичка ткаенина, која е потопена во вода и се движи во форма на лежечка фигура осум, кривините се исцртуваат без притисок и непречено, а пресечните права линии со притисок. Со ова движење, мрежата создава вртлог, кој ги цица ракови во мрежата.

Превоз, складирање и складирање

Подобро е да се транспортираат ракови на дрвени рамки со ткаенина испружена над нив. Ставајќи ракови на ткаенината, рамката брзо се спушта во водата и веднаш се отстранува така што ракчиња се дистрибуираат во рамномерен слој, чија дебелина не треба да надминува 3 мм. Рамките се завиткани со влажна крпа и се транспортираат дома. Може да се транспортира во емајлирани или стаклени садови со вода.

Куќите од ракови се калибрираат до големина и, по отстранувањето на мртвите, се чуваат на ладно и темно место во сад со најголема површина и мал слој вода 3-5 см. Аерација е потребна за чување во стаклена тегла со висок слој вода. Мртвите ракови треба да се цицаат секој ден со црево. Киклопите можат да бидат замрзнати или сушени..

Хранење

За рибите, ловот за циклопи не е едноставна работа: овие ракови се многу мобилни, а фаќањето нив не е толку лесно. Кога го хранат СРЈ со циклопи наупли, треба да им се даде онолку колку што рибата може веднаш да јаде, затоа што науплиите растат многу побрзо и, останувајќи незапаметени, можат да го нападнат СРЈ со текот на времето.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Киклопи