ma.AquaFans.ru

Како да се размножуваат гупите?

Guppy Poecilia reticulata сè уште е една од најпопуларните тропски аквариум риби. Некои фарми за риби растат гулпи покрај други украсни риби. Другите фарми расаат исклучиво гупчиња. На многу такви фарми, рибите се чуваат во бетонски резервоари на отворено или во решетки за мрежи, суспендирани во езерца..

Длабочината на водата е приближно 0,3-0,6 метри, а температурата на околината е приближно 23–28 ° С. Фурмите со гутпи често се наоѓаат таму каде што има постојано снабдување со голема количина вода, бидејќи земјоделците кои ги одгледуваат овие риби ги одгледуваат во малку заматена вода. Треба да се напомене дека во дивината, глупиците се наоѓаат главно во телата на слатководните води.

Милиони гупачки можат да живеат на истата фарма во исто време. Може да се добијат околу четири генерации на овие риби годишно. Серијата настани се одвива како што следува. Избраните глупости се користат за одгледување по достигнување од четири до шест месеци, а производителите се заменуваат со нови уште пред рибата да наполни една година. Бремените жени ги носат младенчињата приближно еден месец.

Типични броеви на брооди се движат од 20 до 80 лица. Во рана фаза на одгледување СРЈ, тие се префрлаат во посебна просторија. До моментот кога се стари околу три недели, тие можат да бидат поделени по пол, така што машките и женките растат одделно - ова е неопходно за да се спречи несаканото парење. На возраст од два или три месеци, младите риби се веќе доволно големи за да бидат продадени. Сепак, најдобрите поединци остануваат на фармата, и тие ја формираат следната група на производители.Одгледување гупчиња е интензивна работа. Потребни се значителни напори и вештина за парење соодветни мажјаци и жени со цел да се добие саканата боја, големината и формата на перките. Поделбата на младите риби по пол е исклучително време процес. Секоја ситна риба се става во лажица и нејзиниот пол се определува со око.!

Заробени акваристи

Покрај рибите што се одгледуваат на фармите, има многу декоративни слатководни тропски риби одгледувани дома од акваристите. Понекогаш земјоделството риби е нуспроизвод за чување на аквариумот, а понекогаш тоа е претходно планиран извор на дополнително задоволство и интерес. Дава предност во форма на финансиска помош, која е насочена кон набавка на дополнителни аквариуми неопходни за одгледување риби и тековните трошоци за нив.

Некои акваричари се успешни и стануваат полупрофесионални рибари. Тие продаваат млади животни во продавници за миленичиња или други акваристи. Некои сериозни и посветени рибари дури воспоставуваат професионални односи со трговците на големо кои им наредуваат да растат од неодамна увезената риба што може да се фати само во дивината, или риба на оние видови чија побарувачка ја надминува понудата. Во принцип, побарувачката за риба изведена дома е ограничена. Невообичаени видови имаат голема побарувачка или оние чии претставници ретко се одгледуваат во заробеништво и за кои побарувачката не е голема, но сè уште не е целосно задоволена..

Диви уловени риби

Многу слатководни тропски риби сè уште се фатени во дивината - особено во сливот на реката Амазон во Јужна Америка, кој е дом на повеќе од 3.000 видови слатководни риби. Меѓу нив има такви омилени аквариуми како што се тетрисите и коридорите на Коридорас. Многу од рибите од оние видови што се фатени во дивината се или технички тешко да се одгледуваат вештачки, или нивното одгледување на комерцијална основа е непрактично заради ограничената побарувачка. Поединците фатени во дивината се поскапи во споредба со заробениот добиток.

Фаќање жива риба за последователна продажба преку продавници за миленичиња е извор на приход за многу рурални заедници, кои честопати се наоѓаат во оддалечени агли, каде алтернативните форми на вработување се многу малку или отсутни..

За разлика од конвенционалниот риболов, кога уловената риба се користи како храна, риболовната опрема што се користи за да се фати украсна риба не е премногу комплицирана. Вклучува мрежни мрежи, мрежи за риболов и стапици со риби. Изборот на опрема зависи од видот на рибата што треба да ја фатите и специфичностите на езерцето..

Аквариуми фаќаат диви риби

Водолиите што живеат во или во посета на тропските земји сакаат сами да ловат диви риби. Мора да се запомни дека ова може да бара лиценца издадена од владата или друга дозвола, особено ако се претпоставува дека овие риби се отстранети од земјата. Неопходно е однапред да откриете и испланирате сè. Покрај тоа, за да пренесете риба во земјата во која живее акваристот, можеби ќе ви треба дозвола за увоз на риба и други документи (на пример, потврда за здравствена состојба на рибите). Документите поврзани со извозот или увозот на риба ги извршува националниот или државниот оддел за земјоделство или риболов.

Ако акваристот успеа да ја добие потребната официјална дозвола, идниот рибар мора да запомни дека рибата што тој ќе ја фати може да биде егзистенција за локалното население. Често за локалните жители, владината дозвола за риба е необична работа и тие се лути на ваквите постапки, кои во нивните очи лопат. Затоа, мора да добиете и дозвола од локалните власти - ова не е само учтивост, туку и безбедност на рибарот.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се размножуваат гупите?