ma.AquaFans.ru

Златна линија - мала штука на бојата на златото

hggfhgf

Златен линуар или штука-линијар (латински: Aplocheilus lineatus Aploheylus lineatus) е мала риба, чија форма на тело потсетува на штука, но, за разлика од тоа, е златна боја. Во природата, достигнува 10 см во должина и не е толку светло обоена.

Телото е бронзено со мали бронзени скали, а неколку темни вертикални ленти одат поблизу до опашката.

Но, со размножување беше изнесена како што ја знаеме сега линеарната риба, златна боја.

Претпочита штука места со мала струја, што тие не мигрираат како и многу други видови на мртва риба.

Во природата се храни со инсекти, ларви, црви, пржени и мали риби..

Опис

Аквариумска риба Golden Lineatus е мала риба која расте до 10 см во должина и може да живее во аквариум до 4 години.

Телото е издолжено и витка, со малку затегнат грб. Главата е срамнета со земја нагоре, со зашилена муцка и уста свртена.

qqqqsf

Природната боја е многу пооблечена во споредба со онаа што му ја даде на линеарната популарност - злато (златен облик).

Таквата боја, се разбира, не се јавува во природата, риба толку светла, едноставно не може да живее долго. Но, генерално, таквите риби не се разликуваат по содржина и грижа од оние насликани во природни бои..

Тешкотија во содржинатаМногу цврста риба, со висок степен на прилагодување кон условите во аквариумот. Повеќето killfish не се погодни за почетници, но линеарната штука е исклучок од правилото..

Таа не е чудесна, јаде разновидна храна и може да живее во многу различни услови. Друг плус е дека тие се прилично лесни за размножување.

Ова е многу скромен изглед и лесно може да се одржи. Но, и покрај малата големина, тоа е предатор, а линијата на пиканте неуморно ќе лови мала риба, како што се неон и зебрафиш.

Тие мора да се чуваат со риби со иста големина или поголема.

Хранење

Предатори, во природата се хранат со ларви на инсекти, инсекти, пржени и мали риби. Во аквариумот, тие не се каприциозни и јадат житни култури, пелети, жива и замрзната храна и жива риба.Исто така, јадете месо од ракчиња, филе од риба, мелено месо и други извори на протеини.

Одржување на аквариум

Необична риба која поминува поголемиот дел од времето во горните слоеви на вода.

Препорачаниот волумен за одржување е 80 литри, но тие живеат доста тивко во помали аквариуми. Аквариумот со линатуси треба да биде покриен, бидејќи тие можат да скокаат од водата.

Бидејќи во природата живеат и во сјајна и свежа вода, водата може да биде малку солена, иако можете да направите без неа.

Штука е непопустлива според параметрите на вода, но пожелно е да се одржи: температура 23-25, ph: 6.0-7,5 и цврстина 5 - 20 dGH. Потребни се и промени во водата и сифон од земја, пожелно е филтрирање, но можете да направите и без него.

Штука изгледаат најдобро во аквариум што го имитира нивното родно живеалиште. Темната почва и слабата светлина ќе ја покажат убавината на нивната боја во потполност.

Бидејќи рибите поголемиот дел од времето го поминуваат во горните слоеви на вода, подобро е да се стават лебдечки растенија на површината, како што се писти, за да можат да се сокријат меѓу нејзините корени. Можете исто така да користите високи растенија што се шират по површината на водата..

Компатибилност

Мирните предатори не допираат други риби, под услов да се доволно големи за да не ги сметаат за плен. Тие можат да организираат мали престрелки меѓу себе, подобро е да се содржат од 4 лица.

Сепак, престрелките не прават штета на рибите. Добро прилагодени за чување риби со иста големина, но кои треба да се избегнуваат се малите риби.

На пример, зебрафиш, кардинали, парсирање, микроасортирање на галаксијата и неоните, тие ќе се сметаат за сточна храна.

Родови разлики

gddhydsrgddhydsr

Машката штука линија е поголема, повеќе светло обоена и има повеќе зашилен анален перка.

Одгледување

Пајк се одгледуваше едноставно. За време на мрестење, што може да трае секој ден или повеќе од една недела, двојка лежи 50 до 300 јајца дневно на растенија со мали лисја или исчистена површина.

Триците од растенијата на кои лежат јајца мора да се заменуваат секој ден со другите. Ова може да биде пакет на мов што треба да се пресели во аквариум со исти параметри на вода како во теренот за мрестење..

Целосно СРЈ се развива во рок од 12-14 дена. Прво, се појавува ларва која ја троши содржината на нејзината кесичка од жолчка долго време, а потоа почнува да плива и јаде.

Започнување храна со ракчиња од саламура на nauplii, или жолчка од јајца. Некои пржени растат побрзо и можат да ги јадат своите браќа, затоа треба да ги сортирате.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Златна линија - мала штука на бојата на златото