ma.AquaFans.ru

Со кого да истрчам глуп во заеднички аквариум?

Компатибилност на Гупи.

Малку е веројатно дека ќе има личност дури и многу далеку од аквариумот што не би слушнала за гупови.

Овие мали светли риби се во можност да ги шармираат апсолутно сите што само гледаат на своите пердуви, точки, треперливи скали. Тенки, воздушни, тие трепкаат во водата како пеперутки! Но, згодните мажи се привлечни не само за познавачите на убавината, туку и за соседите во аквариумот кои можат да се грижат за нив како вкусна вечера. За да се избегнат непотребни жртви, неопходно е да се следат некои правила за избор на миленичиња, со оглед на нивната компатибилност.

За компатибилност на риба во аквариум

Решавањето на аквариумот е одговорна макотрпна задача. Бара теоретско знаење. Рибите може да имаат целосна или релативна компатибилност и да бидат целосно некомпатибилни.

Пар убави гулпи.


Гупи црвена кобра.

Најверојатно, претставниците на истото семејство, одред, субверзија со иста големина и услови на притвор ќе можат да се здружат. Здравиот разум нема да дозволи жителите на поладни води да се населат во тропски услови. Големите грабливи видови можат да предизвикаат сериозна штета на минијатурните жители на водните животни. Но, во секое правило постојат исклучоци, што го потврдуваат искусни акваристи. Има многу случаи кога мироубивите риби што живеат во придружба на жестоки предатори долго време. Во исто време, неосновани војни често се појавија меѓу мирна риба.

Ако сè уште не сте сигурни дека жителите на водата се компатибилни, секогаш можете да користите специјални табели. Тие собраа информации што ќе ви ги растерат сомнежите и нема да ви дозволат да направите непоправливи грешки.

Погледнете го аквариумот со guppies, лалиуси, неонски и сом.

Опис на гулпиШто треба да знаете за претставниците на видовите за правилен избор на соседите за нив? Гупот видови припаѓа на родот Pecilia од семејството Pecilia carposaiformes. Рибата е живописна. Големината на мажјакот е од еден и пол до четири сантиметри, а женката од три до седум. Expectивотниот век е околу две и пол години. Боењето е најразлично - монофонично, мулти-обоено, блескаво, шарено. Постојат неколку десетици форми на размножување. Многу од нив имаат опашки во форма на вентилатор. Гупиците живеат во групи кои се движат од двојка до количината што може да се смести во аквариумот. Тие живеат во горните слоеви на вода. Тие се многу активни, можат да скокаат, па затоа е подобро да имате посебен капак.

Параметри поволни за чување риби:

 • волумен на вода од 30 л;
 • температура + 24-26 ° C;
 • вкочанетост dH 10-25 °;
 • киселост: pH 7.

Тие, како и сите жители на домашните резервоари, имаат потреба од светлина, аерација, прочистување на водата со филтрација и неделна замена на дел од неа.

Соседство со печианците

Како што споменавме порано, претставниците на едно семејство можат да се чуваат во еден аквариум. Тие се целосно компатибилни. Вие можете безбедно да ги населувате глупостите со сите нивни браќа брадавици без страв за нивното здравје. Покрај тоа, условите за постоење на овие риби се слични..Семејството Печилија или Гамбузија вклучуваат:

 • Алфаро Тиркизна
 • сино око;
 • guppies;
 • лимија;
 • мечувалец;
 • мелезија;
 • пецилија.

Јато гулаби со предци.


Јато гулаби со повеќе бои.

Крајни жители

Безопасни едни за други ќе бидат оние соседи кои ретко ќе се пресекуваат. Сом поголемиот дел од времето го поминуваат на дното, активни се ноќе. Риба аквариум риби, напротив, ја сакаат светлината, така што тие ги окупираат горните и средните слоеви на водата. Така, исчезнува прашањето за поделбата на територијата. Можеби тие дури и не знаат дека живеат во исто тело на вода. Ова обезбедува компатибилност. Покрај малите сом, врз основа на ова, можете да изберете кај соседите на ботови, нож со риба.

Восхитувајте се на убавиот и голем споделен аквариум.

Предатори

Закланите риби, како што се африканските скалари, златната рипка, дискусот, астронотот, цихлидите не само што можат да ги оштетат луксузните опашки на беспомошните бебиња, туку и да ги уништат нивните потомци. Од безбедносни причини, не насевајте ги возрасните во еден аквариум. Но, додека скаларите сè уште растат, тие може да бидат во друштво на стада на глупости..

Други соседи

Долгогодишното, дури и вековно искуство во проучување на природата и животните одлики на рибите во заробеништво, им даде на модерните акваваристи информации што ќе помогнат да се утврди компатибилноста на рибите. Користејќи ги проверените податоци, несомнено можете да организирате сместување на гуапеци со следниве типови:

 • петелки;
 • зебрафиш
 • ботови;
 • ирис
 • парсирање;
 • тетра.

Тие имаат релативна компатибилност со шипки, гурмани, јагули, лабиони. Најверојатно, миленичињата ќе се дружат ако поминат време растат.

Светла и трогателна глупи риба.


Моли и Гупис.

Аквариумот, во кој рибите се во непосредна близина на други не помалку убави суштества, изгледа прилично необичен. Пример е ракчиња. Тие се скромен, мирен, и покрај тоа, тие носат огромни придобивки - јадат остатокот од храната, помагајќи да се одржи чистотата. Постојат многу ракчиња кои се разликуваат по боја: снегулка, стакло, харлеин, кардинал, пчела и други. Тие го надополнуваат шарениот мал свет создаден од мали риби..

Како и секое хоби, науката за аквариум е област за експериментирање. Ниту авторот на енциклопедијата, ниту искусниот аматер не можат недвосмислено да одговорат дали глупостите се здружуваат со други риби. Компатибилноста е релативен концепт. На крајот на краиштата, дури и симпатична мала риба може да го покаже својот карактер и да организира бунт против истите мирни тивки соседи. Така, да се задржи аквариум полн со еден изглед или да се комбинира со други е длабоко индивидуална работа..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Со кого да истрчам глуп во заеднички аквариум?