ma.AquaFans.ru

Гиродактички стилови

Фотографија на жироактивни стилови

Фотографија на жироактивни стилови

Gyrodactylysis е болест предизвикана од flatworms од родот Gyrodactylus. Неколку видови на овој паразит се наоѓаат на аквариумската риба, но најчесто Gyrodactylus elegans е речиси транспарентен рамен црв долг 0,5-1 мм. Изгледа како предизвикувачки агенс на дактилогироза, но неговиот преден дел не е четири, туку двооблечен, без очи, на дискот за прицврстување на задниот крај има две големи средни куки и 16 (а не 14, како дактилогируси) рабни куки.

Внатрешните органи на паразитот се јасно видливи, особено дво разгранетото црево, кое започнува од фаринксот во предниот двослоен дел од паразитот и слепо завршува во неговиот задниот дел. Во средниот дел од телото се наоѓаат тестисите и јајниците во форма на V.

Gyrodactyluses се живи паразити, најголемото место во нив е зафатено од ембрионот со две големи куки. Со доволно силно зголемување на микроскопот, можете да видите дека во внатрешноста на ембрионот има уште еден ембрион со нешто помала големина и исто така со две куки, а во него има и трет.

За многу години, специјалистите не можеа да сфатат како се спроведува таков развој на ембрионот. Тајната е откриена дури неодамна. Излезе дека оплодената јајодексатилна јајце клетка, останувајќи во внатрешноста на паразитот, е поделена на половина. Ембрионот се формира од една половина, кој прифаќа, но во суштина ја апсорбира втората половина од јајцето, и тоа, пак, повторно е поделено на половина. Еден од формираните делови доведува до нов ембрион, кој исто така го опфаќа и остатокот од јајцето, повторно претворајќи се во ембрион. Така, во мајчиното тело на gyrodactylyus има три ембриони, како кукли за гнездење вгнездени едни во други.

Фотографија на жироактивни стилови

Фотографија на житодатоциЕмбрионот што го лачи паразитот е целосно развиена ларва која веднаш се обидува цврсто да се закачи на телото на рибата, во спротивно ќе умре.

И покрај фактот дека паразитот може да живее и до осум дена надвор од рибата, немајќи можност за активно намерно пливање во ретко населен аквариум, ризикува да остане без домаќин и да умре.

За разлика од дактилогирусите, гиродактилозите се населуваат главно на површината на телото и перките риби и, во помала мера, на жабри апаратот.

Фотографија на жироактивни стилови

Симптоми на gyrodactylysis: Болна риба почнува да покажува загриженост - се фаќа против почвата и растенијата или, останувајќи на едно место, прави осцилаторни движења од една до друга страна. Со зголемување на секрецијата на слуз, на површината на телото се појавува синкаво-сива мат облога. Поради трауматизација со куки на паразитот, на телото на рибата се појавуваат рамни рани, а кога е локализирана на перките, се уништува меѓуградското ткиво. Рибите престануваат да јадат, слабо реагираат на стимули. Во оштетените области на телото, габините од сапролежни можат да се населат, предизвикувајќи секундарна болест - сапролегниоза. Ако рибите не се лекуваат навремено, тие умираат.За да ја потврдите дијагнозата под микроскоп или лупа, испитајте стружења од површината на телото, перки и жабри на заболена риба. Воспоставување точна дијагноза заснована врз клиничките знаци на болеста само не е можно. За ова, неопходно е да се спроведат истражувања во специјализирана лабораторија, користејќи современи алатки за дијагностицирање. Од друга страна, повеќето фирми нудат прилично универзално средство за борба против повеќето болести..

Подготовки за третман на gyrodactylysis

Тетра Контралк Ã ?? Â ?? Ã ?? Â & frac34-Ã ?? Â ?? Ã ?? Â & frac34- https://fanfishka.ru

Методот на лекување на гирододактисиза во голема мерка се совпаѓа со општите принципи на третман на паразитски заболувања.

АПИ ОПШТИ КУРЕ, Сера меди професионалец Тремазол, Сера ектопур + Сера микоппур, Тетра контралек, ЗООМИР: ОБРАЗОВАНИЕ, ПОВРШЕН ВЕСНИК, ФИОСЕПТ.

За време на периодот на третман, рибите можат да одржат температура во општиот аквариум на ниво од 27-30 ° C, што ќе ја забрза смртта на паразити.

Мешавината на слободни лебдечки паразити успешно управува со мешавина од малахит зелен и формалин (на пример, подготовка на контралек тетра) во комбинација со воведување на трпеза сол во количина од 1 лажица на 10 литри вода во аквариумот. Текот на третманот трае околу една недела со периодични промени во водата и доведување на лекови до почетна концентрација.

Превенција на gyrodactylysis е да се спречи внесувањето на патогени во безбеден аквариум. Покрај тоа, не треба да има густи слетувања на риби воопшто или во растечки аквариуми..

Гиродактички стилови преглед на видео

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Гиродактички стилови