ma.AquaFans.ru

Кариофилоза

Фотографија на кариофилоза

Кариофилозата е паразитна болест кај аквариумските риби предизвикана од тенија на родот Caryophyllaeus.

Споредено со другите претставници од класата Честода, предизвикувачкиот агенс на кариофилоза е краток - само од 15 до 40 милиметри (говедскиот тенија на пример, достигнува должина од 10 метри).

Руското име за кариофил е каранфилче.

Која е причината за ваквото општо име за паразити и растенија? Факт е дека главата на овој црв е проширен во форма на вентилатор и има мазен или зашилен преден раб кој личи на цвеќиња од каранфилче. Бело, малку срамнето тело широко до 1,5 милиметар, се оддалечува од крајот на главата, за разлика од повеќето други тенија, недиференцирано.Зрелите црви се паразитираат во цревата на рибите, каде што оплодуваат јајца. Со измет од риба, јајцата се носат во вода, се населуваат на дното и се развиваат во рамките на ембрионот во рок од 30-40 дена. Таму, на дното, ги јадат производителите на цевки.

Во тубулата, ларвата се ослободува од мембраната што ја заштитува пред ова и продира во телесната празнина на својот нов среден домаќин. Зголемување на големината, по 3-4 месеци достигнува должина од 1,5-2 милиметри. Со својата витална активност во телото на средно домаќин, паразитот предизвикува нејзина кастрација: гениталиите на тубулите под влијание на ларвите на чешнето постепено се дегенерираат и конечно исчезнуваат.

Рибите се заразуваат со јадење работници на канали, во телесната празнина се млади паразити. Во цревата на риби, паразитите растат интензивно и по еден и пол до два месеци, откако достигнале големина на возрасен, тие стануваат сексуално зрели. Следно, циклусот за развој на паразит се повторува.Фотографија на кариофилоза

Фотографија на кариофилоза

Главниот симптом на кариофилоза може да се смета за осиромашување на рибите со добра исхрана. Често се забележува зголемување на предниот дел на абдоменот заради акумулацијата на голем број чешниња во цревата на рибата, каде што можат да живеат и до една година. Ако кај женско оваа особина понекогаш оди незабележано (аматер смета дека женката се подготвува за мрест), тогаш за мажјакот тој е многу карактеристичен и треба да привлече внимание.

Прекумерното каранфилче може да предизвика кинење не само на цревниот wallид, туку и на абдоминалниот wallид на рибата. Во исто време, некои од паразитите со задните краеви излегуваат, а се чини дека еден куп бели панделки летаат зад рибите.

Аквариумските риби од многу видови од сите возрасти се погодени од кариофилоза, но напротив (гулпи, мечувалци, пецилија, молци и сл.), Барбици и сорти на златна риба се подложни на заболување..

Дијагнозата се поставува кога тенија на бубачки со карактеристичен крај на главата како чешне се наоѓаат во цревата на рибата. Треба да се има предвид дека болеста може да се појави само кај риби што се хранеле тубула. Но, тоа воопшто не значи дека сите риби што ги хранеле тубифексот дефинитивно треба да добијат кариофилоза. Инфекцијата се јавува само ако ларвалната фаза на паразитот е во тубулата.

За третман на риба, еден од лековите се додава во концентрираната добиточна храна: камалу (0,01 грама на риба, двапати, секој втор ден) - фенасал или дивермин (1 процент од тежината на добиточна храна) - можете да користите специјална грануларна терапевтска храна за крониноцистин што содржи 1 процент феназал (двапати, со интервал од 8 дена).

Најефективната мерка за спречување кариофилоза треба да се препознае како целосно одбивање да ја нахрани рибата со цевка од непознати резервоари. Оваа храна можете да ја користите само доколку во езерцето каде што е фатена нема ципринидна риба - риба, сребрена раса, бело око, риба, роуч, чиб, идеал, руд, скара, бул, ас, златна рипка, крап, крап и др..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Кариофилоза