ma.AquaFans.ru

Треска треска

Сангиниколез фотографија

Сангиниколез фотографија

Сангвиниколез е паразитска болест кај аквариумските риби предизвикани од flatworms од родот Sanguinicola.

Вкупно, околу десет видови на овој паразит се пронајдени во слатководни риби во светот. Неточноста дури и на толку мала бројка сугерира дека тежината на опишаните видови не е добро диференцирана и проучена.

Во нашата земја, како по правило, Sanguinicola incrmis, откриен и опишан во 1905 година во Германија од нивниот патолог М. Плен, паразитира на аквариумска риба кај нас..

Телото на црвот е про translирно, белузлаво, лансирано, со должина - до 1 мм.

Целата површина на телото е покриена со ситни влакна, што може да се види само со зголемување на микроскопот 250-400x.Во отворените резервоари, паразитот беше пронајден во крап, обичен крап, рак на крап и танчер, а во аквариуми, најчесто во сорти на златна рипка. Откако се сместиле во крвните садови, сексуално зрелиот црв лачи триаголни јајца, кои се воведуваат со протокот на крв во капиларите на жабри и бубрези. Од јајцето излегува ларва од мирацидија, покриена со цилија и има големо пигментно око.Откако ги искршила жабри капиларите, паѓа во вода и ја започнува потрагата по мекотел - ушна, овална или обична езерце, која е средно домаќин за овој паразит.

Откако го напаѓал своето тело, мирацидиум спроведува голем број трансформации таму, поврзани со асексуална репродукција, како резултат на што се појавуваат неколку цекарија - ларви со задушени опашки. Откако излегоа од телото на мекотел (и ова се случува на температура на водата од најмалку 12 ° C), церкарија активно плива и напаѓа риби. Ивотниот век на церкарија во вода зависи од нејзината температура: на 20 ° С живеат до 30 часа, на 16 ° С - до 40, на 12 ° С - до 48.

Сангиниколез фотографијаСангиниколез фотографија

Во прилог на жабрен апарат на рибите, цертариусот со стајлет лоциран на предниот крај на телото ги уништува theидовите на капиларите на крвта на жабри, продира во нив и, испуштајќи ја задушената опашка, која беше потребна само за движење во вода, се претвора во сексуално зрел црв.

Потоа се повторува развојниот циклус: сексуално зрели црви, лоцирани во крвните садови, лачат јајца кои се носат со протокот на крв низ телото и, акумулирајќи се главно во капиларите на жабри и бубрези, ги затнува. Блокадата на крвните садови од страна на јајцата од паразит главно ги одредува клиничките знаци на болеста што ја предизвикува.Во зависност од тоа кој орган страда најмногу, се разликуваат жабри и бубрежни форми на болеста..

Гранката форма на болеста е повеќе карактеристична за малите риби. Illsелбите се стекнуваат со мермерен изглед, што е поврзано со тешкотии при приливот и одливот на крв во некои области на жабрите со жабри. Траума на садовите од жабрите го фаворизира појавувањето на габи на сапролегнис, што може да доведе до појава на секундарна болест со сапролегниоза. Во овој случај, рибите покажуваат знаци на задушување.

Бубрежната форма на болеста почесто се забележува кај големи риби од возрасни групи. Со тежок тек на болеста, се забележува капнување на телесната празнина, расипување на скали, а понекогаш и билатерална окулоза.

Сигурна дијагноза може да се постави само по внимателна микроскопија на жабри апаратот, бубрезите и крвните садови на рибите и откривање на зрел црв или мирацидија. Јајцата и мирацидијата се паразитираат, дури и ако се видат, можат да поминат незабележани заради високиот степен на транспарентност, тие се користат за нивно откривање со микроскоп.

Откако го разбравме циклусот на развој на паразит, лесно е да се разбере дека болеста се развива во аквариумот само во присуство на езерцето мекотели, бидејќи со сангвистични и колези, нема директна инфекција на риби од риба. Но, предизвикувачкиот агенс на болеста може да се воведе со жива храна, вода, растенија и почва од резервоарот во кој живеат циприниди и езерцето риба - главните и средните домаќини на паразитот.

Не се развиваат методи за третман на болести на сангинска риба. Затоа, многу е важно да не се заборави за спречување на оваа болест, да не се ставаат езерца, почва, растенија и жива храна од езерца во кои рибите од крап и езерце живеат во еден аквариум со риба, чувани во посебен сад два дена.

Лекови за третман на сангинска треска:

Болните риби се минуваат низ бањи со 2,5% раствор на натриум хлорид со изложеност од 5-8 минути за 3-4 дена според една постапка на ден. Бањите направени од водород пероксид (60-70 см3 од 3% водород пероксид на литар вода) исто така се користат за влијаење на црви-флукс 10-10 минути на 2-3 дена.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Треска треска