ma.AquaFans.ru

Нематода

Nematode.jpg

Опис

Нематоди или кружни црви (лат.Нетода, Нематоди) - еден вид примарни црви на шуплината. Се користи за хранење СРЈ, лесно се одгледува дома.

Пред хранење, нематодата мора да се измие, така што водата не стане облачна.

Содржина и размножување

За одгледување, потребна ви е малку готова култура на нематоди, неколку јадења што цврсто се затвораат, но не и цврсто со капаци - за да создадете влажна околина во внатрешноста на културата.Културен медиум: овесна каша, овесна каша, трошка од леб, крекери - парен со зовриена вода до конзистентноста на густа павлака. За развој на нематоди отиде во вистинската насока, можете да додадете маса оцет на пулпата по ладењето - околу 1 лажиче. на 100 мл. Ја шириме масата во плочи со слој од 1 - 1,5 см и на врвот ставаме слој од готовата култура со нематоди. Затворете го капакот. Ставаме на топло место.

По 2-3 дена, нематодата ќе се размножува и во влажна околина ќе ползи на theидовите и капакот на резервоарот. Тие се собираат со четка..

Можни проблемиНајчестиот проблем е појавата на мувла. Ова се случува кога хранливиот медиум е премногу течен или ако нематоди се премногу мали во однос на хранливиот супстрат. Исто така, со вишок висина на хранливиот слој - подобро е да се одгледува во низок и широк резервоар, со слој од 1-1,5 см. Температурата е важна - во топлина, забрзан е развојот на нематодата, во ладно се забавува. Ако е премногу ладно, може да доведе до мувла. Благата е прилично лесно да се ослободи, секојдневно мешајќи ја културата со стап или четка.

Се разбира, ова може да укаже на тоа дека културата е исцрпена и бара надополнување. Други знаци на осиромашување на културата се намалување на приносот на црви, затемнување на хранливиот супстрат, содржината на водата на неговиот горен слој, појавата на некарактеристичен мирис на распаѓање, распаѓање (вистинскиот мирис е ферментација на оцет). Кога додавате свежа храна во културата колку што е потребно, повторното вчитување нема да трае 2-3 месеци.

Понекогаш ова укажува на тоа дека нематоди недостасуваат хранливи материи и витамини - од време на време може да додадете неколку капки морков или сок од цвекло, неколку капки кефир или капка жив јогурт (можете исто така со филер за овошје), малку фино мелен и сушен тврд безмасно сирење, на врвот на чепкалка за заби, витамин рендан во прав. Во исто време, и да се зголеми хранливата вредност на нематоди за СРЈ.

Следниот проблем е појавата во културата на ларви со плодови - Дрософила. За да го избегнете ова, цврсто покријте ја културата, но не и цврсто.

Подобро е да имате неколку јадења со култура, во случај нешто да тргне наопаку во една од нив, секогаш има резерва за хранење на СРЈ.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Нематода