ma.AquaFans.ru

Како изгледа мечката од риби и каде живее?

Едно од најголемите жители на длабочините на океаните е мечувал. Поради развојот на голема брзина и издржливост, предатор се смета за опасен. Познати се случаи на риба што ги напаѓаат бродовите од непознати причини. Заканата за неа е личност. Вкусното месо ве тера да фатите предатор на кој било начин, но поради плодноста, популацијата на поединци не се намалува.

меч од риба
Рибата се смета за опасно морско суштество.

Опис на предаторот

Рибата припаѓа на видовите зраци од зрачење од редот на ударните страни. Голем предатор го плаши заканувачкиот изглед и моќ.

Друго име за предаторот е меч риба. Поединец од овој вид расте до три метри во должина, но некои достигнуваат 4,5 м. Приближната тежина на една риба е 450 кг. Светски рекорд е риба со тежина од 537 кг, уловена на брегот на Чиле.

Ивотниот век на предаторот е 10 години. Alesенките се поголеми од машките и живеат подолго 5 години.

Мечката риба изгледа како остро опасно оружје. Благодарение на застрашувачкиот изглед, го доби соодветното име. Коскените формации на горната вилица, слични на сечилото на мечот, достигнуваат 2 m во должина. Рамен исход исплаши застрашувачки изглед. Се верува дека со помош на остри оружја по телото, мечката риба зашеметува други предатори, но не страда.

Издолжена муцка, во која повеќето се протега над очите, е главното оружје на мечевите. Предаторите без никакви проблеми пирсуваат метал дебелина од 3 см. Силата на ударот е над 4 тони. Ако рибата не може да излезе од таблата, таа ќе умре..

Мечевите риби немаат вага, но нивното тело е добро развиено и има рационализирана форма. Опашката на рибата во форма на еден месец. Нема перки на стомакот, но тие се на задниот дел, градите и од страната. На задниот дел има голема предна перка, почнувајќи од задниот дел на главата. Задниот дел се наоѓа на опашката. Слична структура овозможува брзината на мечот да достигне 130 км на час, што го прави побрз од гепардот.

Слоевите на маснотија ја играат улогата на амортизер. Поради ова, индивидуа која паѓа во пречка со брзина поголема од 100 км на час останува неповредена или се симна со помали повреди.

меч од риба
Телото на мечот риба е добро развиено, на него нема скали

Телото на поединецот е кафеаво со темно сина нијанса. Страните се фрлени со метал, а стомакот со сребрена нијанса. Сините очи се издвојуваат против општата позадина. Кај младите животни, лентите се наоѓаат на телото, кои, со текот на времето, се губат.

Мечевите риби не ја одржуваат телесната температура над водата, но имаат одредена одлика - имаат орган за загревање на очите на крвта. Крвта се влева во мозочното стебло и очите, дозволувајќи им на рибите да не бидат откриени на големи длабочини на океанот.Тинејџерите растат заби, но со тек на време ги губат. Риба што не достигнува должина од 1 m, има шила на телото. Gил мускулите изгледаат како мрежа.

Habивеалишта и храна

Swordfish живее во топла клима. Преферира зоната на тропски и умерени географски широчини, затоа може да се најде во длабочините на Тихиот, Индискиот и Атлантскиот океан.. Поволна температура на водата:

 • за возрасни - 18-22 ° C;
 • за СРЈ и кавијар - 24 ° C.

Во топлиот летен период, рибата лебди во студени води, а за време на падот на температурата се враќа. Поединците не пливаат на бреговите. Мечката риба живее на длабочина до 800 м, но може да се спушти на 2800 м. Предаторите не се групираат во стада, претпочитајќи осаменост. Тие издржат оддалеченост од 10-100 м. Рибите честопати влегуваат во водата под сонцето и го засилуваат грбната перка.

риба меч под вода
Риба меч може да се спушти до длабочина од 2800 метри

Честопати, рибарите забележуваат скокање на поединци од водата. Научниците заклучиле дека на овој начин мечевите риби се ослободиле од паразити што се навршуваат на нивното тело (црви, ракови, итн.).

Храна за мечувана:

 • туна
 • Скуша
 • харинга;
 • лигњи;
 • ракови;
 • мекотели.

Мечевите се наоѓаат таму каде што климата е поповолна. Таа лови на површината на водата за мали индивидуи, се прераскажува од големи жители на големи длабочини, на пример, ајкули.

Опасност од меч риба

Иако предаторот има совршено оружје за лов и своја заштита, тој има непријатели. Зрелите лица можат да се борат против, додека неискусните и младите стануваат лесен плен за убијците китови и ајкулите со сиво-сива боја. Сепак, најопасниот непријател е човекот, бидејќи е вредна комерцијална риба. Специјалното и професионалното лов на мечеви се спроведува од пелазгиски нивоа. Риболов земји:

 • Јапонија
 • Соединетите држави;
 • Италија
 • Аргентина
 • Шпанија
 • Канада
 • Земји од Латинска Америка;
 • Кореја, Кина;
 • Филипини;
 • Мексико.

Вкусното бескорисно месо се смета за вистинска деликатес, за што рибарите одат на океанот. Бојата на месото на фатената индивидуа зависи од храната што ја консумирала. На пример, ако ракчиња сочинуваат поголемиот дел од диетата, тогаш бојата зазема портокалова нијанса. Белото месо е повеќе побарувачка, повеќе како природна боја. Поради значајната содржина на органометални катјони, не треба да се јаде риба за бремени жени и деца.

Најголемите улоги се забележани во северозападниот и централно-источниот дел на Тихиот океан, западниот дел на Индискиот Океан, Средоземното Море и југозападниот Атлантик. Мехенос е омилен третман на Сицилијанците. Исто така, рибата е предмет на спортски риболов. Во некои земји (на пример, во Куба) се одржуваат натпревари за фаќање на овој вид предатор со предење.

Ихтиолозите го проучуваат прашањето за агресивноста на поединците. Предатор напаѓа бродови, овни бродови и чамци низ и низ. Во историјата на испорака, хартијата има забележано многу случаи на поплавување на бродовите, како резултат на уништувањето на нивните трупови од мечувалката. Интересен факт ја опишува приказната кога, во раните 60-ти години на 20 век, предатор нападнал американски шкунер. Ударот беше толку силен што рибите летаа десно во трупот на садот. Откако го нацрта мечот, предаторот влезе во длабочините и водата влезе во дупката што произлезе. Тимот успеа да избега благодарение на вклучувањето на пумпата за итни случаи.

Во истиот период, риболов туна се случи на Маршалските острови. Голем поединец со остар нос, како меч, падна во јапонскиот шунер. Морнарите не можеа да избегаат, бродот потона.

Зголемување на населението

Постојат многу карактеристики во одгледувањето риби. Поради својата голема плодност, популацијата на мечувани не се намалува дури и како резултат на риболов.

Периодот на сексуален развој

Информациите за пубертетот на мечевите се мали и противречни, што рефлектира различни стапки на неговиот раст и развој во различни делови од опсегот. Енките се плодни, достигнувајќи пубертет на 5 години. Од овој момент тие се во можност да се одгледуваат.
Во екваторските води и на западниот дел на Атлантскиот океан, каде живее мечката, таа носи потомство цела година. На Пацификот, поединци се размножуваат кога водата достигнува 23 ° С. Habителите на Индискиот Океан мрест од ноември до февруари.

риба меч од вода
Мечот достигнува пубертет за 5 години

Индивидуи за размножување

Раси мечувани со надворешен сексуален метод, во кои јајцата се оплодуваат додека се во вода. Колку е поголема женката, толку повеќе кавијар прикажува. На пример, со тежина од 70 кг, ќе донесе 16 милиони јајца. Зрна од кавијар се обвиткани со маснотии. Тие достигнуваат дијаметар од 1,5 мм, се развиваат под површината на водата, не потонувајќи на дното.

Главната карактеристика на СРЈ е недостаток на меч и присуство на заби. Мала риба се раѓа во светот со кратка стигма и нездрава скали. Просечната стапка на раст на СРЈ е од 1/8 до ¼ инч дневно. Малиот мечувалец изгледа беспомошно додека не достигне зрелост. Прво, младите се хранат со зоопланктон, но наскоро почнува да јаде мала риба. Поради плодноста на жените, популацијата на риби не опаѓа.

Мечурка е брза и брза. Напаѓајќи училиште риба, тој станува вистински ловец, безмилосно пукајќи на плен.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како изгледа мечката од риби и каде живее?