ma.AquaFans.ru

Видови пецилија

Видови пецилија

Видови пецилија

Печилија е една од најпопуларните и најубави аквариум риби.!

Непретенциозноста на содржината, варијабилноста на бојата, леснотијата на одгледување ги направи толку популарни.

Зборувајќи за видовите Печилија, вреди да се каже веднаш дека Xiphophorus maculatus - ова е вид, „Spotted Pecilia“. Исто така, постои Xiphophorus variatus - „Триколорна пецијалија“. Обајцата имаат многу раси за размножување, од кои повеќето се дури и хибриди помеѓу овие видови, со вклучување на оригиналната форма на видот "Зелен мечувалец" - Xiphophorus helleri. На пример, расите на „Црната печилија“ и „црниот мечувалец“ се селективен резултат на хибридизација на сите 3 видови. Диви - оригиналните форми на шарени специфики и тробојни видови на пецилија скоро никогаш не се случуваат во аквариуми.

Благодарение на работата за селекција, повеќе од 130 видови на пецилија сега се вообичаени во аквариумите. Постојат црвени, жолти, портокалови, златни, па дури и бели! Едноставно е невозможно да се наведат сè, затоа, подолу ќе ги истакнеме најпопуларните типови.

Песилија Балон

Поглед на балонот

Балонот на Печилија е раса за размножување. Не се јавува по природа, тоа е изведено вештачки. Изгледа многу невообичаено заради заоблениот `рбет. За време на селекцијата, беа избрани риби со скратен искривен `рбет. Балонот на Печилија изгледа како скратена, отечена верзија на обична Печилија. Поради искривување и раселените внатрешни органи, овој морф често има проблеми со репродукција.

Бела пецилија

Поглед на бела пецилија

Белата печилија е раса за размножување. Бојата на телото е целосно бела, но не и албино со црвени очи. Постојат различни морфи на пецилија со речиси бела боја.

Печилија е многу фина

Пецилија е вид на перка

Печилија високо-перка е раса за размножување. Ова е дете на двата Xechophorus maculatus, Xiphophorus variatus и мечот на знамето. Бојата на телото е променлива. Треба да се разликува високиот морфиум на Печилија од оној на знамето. Знаеше знамето на Печилија Хаер, достоинствениците - обожавател.

Песилија ХавајскиPecilia хавајски поглед

Печилија Хавајски е раса за размножување. Тоа е боен морф на Pecilia variatus (Xiphophorus variatus). Се појави во 1962 година на Универзитетот на Хаваите во Маноа, од каде го доби своето име. Рибата има убава боја - светло-црвена опашка и црно-жолто тело. Финантите можат да имаат жолти нијанси или да бидат целосно безбојни, проucирни.

Песилија сина

Пецилија сини видови

Сината печилија е раса за размножување. Бојата на каросеријата е сина, челична. Бојата се должи на присуството на специјални иридофорни клетки. Оваа боја на боја на особености е својствена на различни морфи..

Yellowолта пецилија

Пецилија жолти видови

Пицилија жолта е раса за размножување. Ова е обоениот морф на обична пецилија - Xiphophorus maculatus.

Црвена пецилијаЦрвени видови на печилија

Црвената печилија е раса на Xiphophorus maculatus. Има цврста црвена боја без прошарани со други нијанси. Перките и опашката може да бидат проucирни.

Пецилија Мики Маус

Преглед на Пецилија Мики Маус

Печилија Мики Маус е раса за размножување. Го доби своето име заради карактеристичната шема во основата на опашката на една голема и две мали црни точки, личи на ушите на Мики Маус. Бојата на телото е променлива, може да биде многу различна од златни, портокалови и црвени бои до сини и зелени нијанси.

Пецилија ротквица

Поглед на ротквица од печилија

Ротквица од пецилија е раса за размножување. Боја на каросеријата црвена или портокалова, црнкир и други перки црни.

Зајдисонце на Пацилија

Поглед на зајдисонце во Печилија

Печилија Зајдисонце е раса за размножување. Бојата на каросеријата е црвена или портокалова, со преминување на една боја во друга. Пецилија се нарекува и овој морф - сончево или зајдисонце..

Пецилија тробојка

Пецилијарен тробоен изглед

Триколорот Пецилија е, како што веќе разбравте, вид. Но, нејзиниот варформ и варијациите на бојата се цел килотон. Но, повторно, запомнете дека чистиот Вариатус - природна форма, во нашите аквариуми, за жал, не.

Знаме на Печилија

Преглед на знамето на Печилија

Знамето на Печилија е раса за размножување. Бојата на телото е променлива. Главната разлика е горниот агол на перка. За разлика од високо-пронаоѓачот, кој има вентилатор.

Црна пецилија

Пецилија црн изглед

Црна Печилија е раса за размножување. Главната боја на каросеријата е црна, опашката и другите перки имаат променлива боја.

Видео за добиток

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Видови пецилија