ma.AquaFans.ru

Риба од есетра - стерилна, каде живее и што јаде

Постојат раси на риби кои се сметаат за особено вредни и благородни. Од античко време, претставниците на семејството есетра, со своето присуство на масата, го пријавувале богатството и просперитетот на сопственикот на куќата. Стерлетата риба се викаше „кралска“, беше чест гостин на масата на Иван Грозни и Петар Велики.

Стерлет
Уште од античко време, претставниците на семејството есетра пријавиле изобилство со присуството на масата..

Опис и спецификации

Стерлетот е наведен во Црвената книга, затоа неговото заземање е забрането. Но, поради високата вкусливост, оваа риба се одгледува во вештачки езерца, згора на тоа, тие се обидуваат да го подигнат населението во историски природни живеалишта..

Изглед

Овој претставник на семејството на есетра е инфериорен во големина во однос на другите колеги. Неговиот просечен примерок обично тежи не повеќе од два килограми со должина од 50 см Се разбира, може да се сретнат гиганти до 8 кг, но многу ретко. Постојат докази дека во Сибир бил фатен стеклет со фантастични големини: во должина од 20 кг и пол метри.

Скромната големина на стерлетата во семејството есетра се должи на нејзиниот ран развој и пократок животен век - во просек од 30 години наспроти 70 години голем есетра. Во овој случај, првиот е подготвен за размножување на 3−8 години од животот, а есетра - само кога ќе достигнете 8−20 години.

Однадвор, рибата изгледа многу интересно. Издолжен нос, врежан срт и долг мустаќи во комбинација со елегантен труп го издигна до рангот на јадења што ја украсуваат масата со својот изглед.Опис на риба:

 • мала глава во форма на конус со тенок издолжен нос и мали надуени очи;
 • вилушка долната усна, висечки антени;
 • на телото нема скали, но има неколку реда коскени штитови, наречени грешки;
 • грбна перка сместена далеку од главата, поблизу до опашката;
 • светло жолтеникава боја на абдоменот и кафеаво-сива боја на сртот.

Главната разлика помеѓу стерлетата и нејзините други роднини е специјалното уредување на штитовите на телото и нивниот број. Нема празнини меѓу нив на сртот риби, цврсто се затвораат. Нивниот број е од 15 до 17. На абдоменот, клапите, напротив, имаат празнини. На страните, бројот на грешки може да достигне до 70 парчиња. Стереотипот дека разликата помеѓу рибите во издолжен нос работи само за лица кои живеат во природно опкружување. Вештачки возрасните лица го губат овој „нагласен“.

стелителна риба
Главната разлика помеѓу стерлетата и нејзините други роднини е специјалното уредување на штитовите на телото и нивниот број.

Начин на живот и однесување

Ова живо суштество не толерира осаменост, живее во стада и групи. Речна риба, во зима, откако пронашла длабоки дупки, хибернира со своето семејство, чиј број може да достигне неколку стотици. Со почетокот на топлината, тој станува активен и лебди низводно против струјата да се мрести. Ловокрадците го искористуваат ова и воспоставуваат мрежи, со што се намалува неговиот број. Многу нелегално уловени риби се појавуваат на пазарите.Како по правило, рибите се населуваат и ретко ги напуштаат родните места, но се случува младите стерилни риби да патуваат значителни растојанија во потрага по подобра храна.

На дневна светлина, Стерлетот живее длабоко на дното, со почетокот на ноќта, тој оди да се храни во плитка вода. Во студената сезона, тоне на дното и паѓа во суспендирана анимација, каде што поминува време без храна, малку губејќи ја масата, пред почетокот на топлината.

Исхрана и живеалишта

Сертлетот лежи јајца, а ембрионите прво црпат извори на храна од нивната кесичка од жолчка. СРЈ и мали лица се хранат со планктон, midges, мали ракови. Исто така, кавијар од друга риба, ларви на инсекти и црви се користат како храна. Поголемите примероци можат да јадат мала риба, школки и пијавици. Стерлетата не е пребирлива во храната и за време на хранењето дури и се крева на површината, се врти наопаку и со нетрпение фаќа мрежи, пеперутки и други инсекти кои кружат преку вода.

Онаму каде што живее стерлетата, водата треба да биде кул и свежа, а дното е песочна или каменаста. Таа сака големи реки и езера со голема длабочина. На плитки и застојани места нема да живеат. Омилени места во водни тела - скоро на дното на каналите за вода. Рибата се крева на површината само ноќе па дури може да скокне од водата за плен плен.

Историски места каде што се наоѓа старлетата:

 • Об.
 • Јенисеј.
 • Лена.
 • Волга.
 • Езерото Ладога и Онега.
 • Иртиш итн..

Одгледување риби

Човештвото, како да чувствува чувство на вина за загрозените видови на Земјата, се обидува да ги зачува и надополнува популациите на животните. Покрај тоа, Серлетот е вредна комерцијална риба со одлични гастрономски својства. Но, бизнисот за размножување на стерилите не е лесен и одзема многу време. Неопходно е строго да се одржи температурата на резервоарот, добиточната храна треба да се концентрира на theидовите и на дното, во колоната за вода рибата не ја перцепира. Исто како рибата, како и секое живо суштество, може да биде подложно на болести, иако има прилично стабилен имунитет.

Хибрид Стерлет и Белуга - Бестер

Советските научници решија да создадат стерилен хибрид, тие сакаа да добијат копија која исто така брзо се развива, но има поголеми димензии. Најголемиот претставник на семејството - белуга беше прекрстен со најмалиот - стерилен. Од првите букви на родителите, се нарекуваше хибрид - авертер. Оваа риба мирно се однесува на присуството на сол во водата. Зрели и брзо се здебелува.

И покрај одгледувањето на стерилите од страна на луѓето, оваа риба останува скап производ. Неговото месо е многу вкусно, без богато, нежно, со малку сладок вкус и многу здраво. Има низок гликемиски индекс, што му овозможува да се припише на диетални производи. Се позајмува на какво било термичко постапување, солење и пушење, што не го нарушува вкусот. Темно сивата стерилен кавијар е исто така исклучително вкусна, а може да биде и црна.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Риба од есетра - стерилна, каде живее и што јаде