ma.AquaFans.ru

За што се цилиите?

Многу одгледувачи на риби знаат дека најдобрата храна за СРЈ е цилиите, кои обично се купуваат во продавниците за миленичиња. Не е неопходно да се трошат пари или да се оди со мрежа во резервоар за да се фати потребната количина на хранлива храна за риби. Можете сами да одгледувате жива прашина, што не се разликува од купената култура. Главната работа е прелиминарно да дознаам што е тоа, да дознаете за основните процеси на одгледување и да слушате совети на искусни акваристи.

Habивеалиште, структура и движење

Наједноставниот едноклеточен организам живее во скоро сите резервоари, чија главна предност е застојаната вода. Должината на цилиите на чевелот е само 0,5 мм, па затоа е доста тешко да се забележи со голо око дури и во чиста вода. Обликот на каросеријата потсетува на вретеното или ѓонот на чевли, што беше причината за ова име.

Карактеристика на едноклеточен организам е присуството на ситни цилии на површината на телото. За една секунда, секој од нив прави околу 25 удари, кои придонесуваат за движење на чевелот. Килаторот се движи доста брзо - брзината во секунда не надминува 3 мм.

Lifeивотни процеси

Како и кај повеќето цилити, диетата на чевли се состои од честички на алги и бактерии. Храната влегува во телото преку клеточната усна шуплина. Откако во органите за варење се распаѓаат честичките, по што храната што немала време да се вари се излачува преку прав, кој се наоѓа веднаш до отворот на устата. Потребно е околу еден час да се вари.

Кислородот влегува во телото низ површината на телото. Во овој процес, некои органски елементи се оксидираат, кои се претвораат во јаглерод диоксид, посложени соединенија.

Во телото на чевелот, постојат две вакуоли во кои се акумулираат производи за оксидација. Откако ќе достигнат одреден волумен, вакуолите се приближуваат кон површината на телото и ја фрлаат содржината во вода.За што се цилиите?

Одгледување

Чевлите се размножуваат на неколку начини, од кои едниот е поделбата. Јадрата се делат, формирајќи нови организми кои се подготвени за целосен живот - исхрана, движење, репродукција.

Лошата диета, неповолните климатски услови доведуваат до фактот дека чевлите треба да се репродуцираат сексуално. Недостаток на овој метод на репродукција е што бројот на лица не се зголемува. Килиите се поврзани, а јадрата се спојуваат во едно, по што тие повторно се раздвојуваат - организмите се обновуваат и повторно се делат. Прераспределбата на генетските карактеристики доведува до зголемување на активност на чевли.

Одгледување челични цилити дома нема да биде особено тешко. Искусни акваристи користат:

  • кора од банани;
  • млеко
  • сецкано сено;
  • печен пресуван квасец.


Најлесен начин да се добие култура за размножување е да се купат од поискусните колеги. Ако тоа не е можно, останува да се вооружите со мрежна пеперутка и да одите до најблиското тело на вода. Бидете сигурни да нацртате вода со мала количина почва - во близина на дното обично живеат чевлите.

Одгледување дома во фази:

  1. Поставете капка течност под микроскопот, проверете дали има цилити помеѓу извлечените организми.
  2. Исфрлете малку чиста течност во близина на капка вода од резервоарот.
  3. Обидете се да ги одделите чевлите со пипета, ако тоа не успее, само поврзете ги капките едни со други со врвот на натпреварот - цилиите се повеќе мобилни и брзо ќе пливаат во чиста вода.
  4. Повторете го процесот неколку пати - ова целосно ќе ги оддели само чевлите.
  5. Поставете ја културата во чист сад со вода, испратете го до прозорецот (проверете дали нема директни зраци на сонцето).
  6. Капе малку млеко за да се нахрани.

За да ги фатите цилиите, ставете алги во теглата - чевлите веднаш ќе се соберат во близина на привлечната храна. Останува да се отстрани дршката и да се испрати СРЈ во аквариум за храна.

Коментарите на акваристите

Бараме искусни акваричари да ги споделат своите мислења и искуства за одгледување цилити.

Јуџин (32 години):

„Постојано растем цилијати за пржење себеси. Јас користам неколку инкубатори - јас користам чевли од едниот, а останатите лица растат и активно се размножуваат “

Игор (45 години):

„Се обидов да ги разредам цилијатите на лисјата од банана, млеко, но најмногу сакав да користам само вода. Ризикот од смрт на чевли е минимален, не треба редовно да ги следите, само повремено да се хранат “

Инфузорија чевли

Четири чевли - одлична храна за СРЈ, која ќе им обезбеди на рибите неопходните елементи. Кога растат едноклеточни организми, важно е да запомните дека сите процеси мора да се извршат во стерилни услови - незначителни грешки се доволни за да ги уништите вашите мали одделенија.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » За што се цилиите?