ma.AquaFans.ru

Содржина и карактеристики на ахатина фулика (акатина фулика)

Фауната на нашата планета е исклучително неверојатна и разновидна. Особено внимание секогаш привлекувало животни кои се разликуваат од нивните вообичаени роднини. Зачудувачки претставник на таквите лица е полжавот „Ахатина фулика“, кој првично ги населува островите и крајбрежните области на Источна Африка.

фулика двојка
Ахатина фулика - најголемиот претставник на класата на гастроподи

Биологија и анатомија на мекотел

Theивеалиштето се наоѓа во крајбрежниот регион на северна Африка, каде преовладува топла и влажна тропска клима. Тие живеат во областа на земјоделското земјиште, мочуриштата, во шумите. Оптималната температура на живеалиштето е 18-25 ° C, на температура под 3 ° C тие спаѓаат во суспендирана анимација.

Клучната разлика помеѓу гигантскиот африкански полжав Ахатина фулика (Акатина фулика) од другите претставници од ваков вид е импресивна големина. Возрасен човек достигнува 35 сантиметри во должина и до 15 сантиметри во ширина. Таквиот полжав може да тежи околу 500-600 грама..

Школка има форма близу до конусна. Неговата висина е 1,5-2 пати поголема од ширината, се состои од осум до десет вртежи. Важна способност на полжавот од полжав е мимикријата на школка - промена на бојата на школка во зависност од бојата на околината. Но, во основа бојата на школка е темно кафеава, со црвеникави или светло жолти ленти. Карападата има важна функција. - ја штити кохлеата од надворешни закани, а исто така помага во одржување на оптимален метаболизам на водата, спречувајќи исушување на мекотел.

Од внатрешните органи, полжавот од полжав има срце, бели дробови, бубрези и ембрион на мозочно ткиво. Респирацијата е исто така преку кожата. Забите на полжавот, Радула, е заптирана лента дизајнирана за чистење на храната. На мекотел немаат слушни органи, но неговиот вид и допир се добро развиени..Анатомските карактеристики на тактилниот апарат вклучуваат неколку клучни точки:

  • На главата на полжавот има пипала - рогови. Предниот пар извршува визуелна функција, задниот - тактилна и мирисна функција.
  • Визуелната острина му овозможува на Акатина да ги гледа предметите на растојание од сантиметар, како и да го утврди степенот на осветлување на околината.
  • Со помош на миризливиот орган, мекотецот бара храна, добива информации за заканата, наоѓа партнер за парење.
  • Theонот на кохлеата е опремен со рецептори за да се утврди текстурата и обликот на површината..
  • За подобрување на движењето, тој е способен да лачи мукозни материи..

Карактеристики на одгледување полжави

Ахтина хермафродити, односно имаат знаци на женски и машки репродуктивни системи, додека младите лица содржат само сперма, а зрелите лица содржат и сперма и јајце клетки. Но, репродукцијата ја спроведуваат две лица, само-оплодувањето е отсутно. Процесот на размножување има посебност - ахатините со само една големина можат да се парат.

Оплодените јајца на полжавот се ставаат во зрели лисја и барички за да ги маскираат и, со тоа, да ги заштитат од смрт. Мали полжави излегуваат од јајцата, бидејќи Ахатина нема фаза на ларва, која расте во големина на возрасен во рок од шест месеци.Ахатините водат главно ноќен животен стил; во текот на денот тие се во мирување. Тие живеат во копилиња, каде се кријат од предатори. Постои карактеристика на однесување во исхраната во зависност од возраста: младите лица се хранат со мека, расипана храна (растенија, зеленило, алги), а зрелите мекотели можат да јадат печурки, лишаи, помали мекотели.

Домашна содржина

Одржувањето полжав дома не бара големи трошоци или значителни проблеми. За мебел на куќа „Акатина Фулика“, стандардот е пластично шише или стар аквариум. Картонска кутија не е погодна за оваа намена: ќе биде натопена од постојана влажност, а полжавот е во состојба да направи дупка во неа и да ползи. Секогаш е неопходно да се стави покривка на импровизирана куќа одозгора, оставајќи мал јаз за кислород.

Друг важен елемент на куќата на Ахатина, предизвикан од ollубовта на мекотел за вода за постапките, е сад со вода. Треба да биде мала, стабилна, треба да се истури минимална количина вода, така што ќе се наполни само дното.

Ахатина Безгрешно
Ахатина се будни во мракот, па нивниот дом треба да вклучува место каде што можете да се скриете од светлината

Исто така, вреди да се има предвид дека полжавите се многу чувствителни на дневно-ноќниот циклус: тие се будни ноќе, а во текот на денот сакаат да се кријат од светлината. Затоа, вреди да се направи едно затскриено место во домот во форма на кора, голем камен.

Исхраната на акатин во повеќето случаи се состои од растителна храна. Тие сакаат да слават на јаболка, краставици, банани, кора од лубеница, домати, компири. Овој вид на школки има потреба од многу калциум карбонат. Со недостаток, поединците можат да изгорат школки од вродени. Покрај тоа, можете да додадете производи од животинско потекло: белки од јајца, живина.

Како извор на калциум, може да се користи главниот елемент за животна поддршка на полжавите, ренданата креда или јајцето. Присуството на зачинета храна, агруми и чист шеќер во дневната исхрана на домашни миленици е неприфатливо.

Основни барања за почва

Важен дел од уредувањето дом за полжав е надлежен избор на почва. Постојат неколку основни барања за тоа:

  • На дното на живеалиштето, неопходно е да се пополни почвата, дебелината на слојот е 7-10 см.
  • Кога купувате почва, проверете дали не вклучува растителни хранливи материи. Исто така не е погодна за поставата на дното на глинеста почва, пилевина.
  • Како корисен додаток на почвата, можете да го наполните лушпа со ореви, кикиритки, семки од сончоглед.
  • Неопходно е да се следи доволно ниво на влага во почвата, неговото сушење не е дозволено. Самиот полжав ќе ви помогне да одредите доволно ниво на влажност: ако ползи по идовите на куќата, тогаш влажноста е превисока, и ако постојано се крие во мијалникот, тогаш е мала.
  • Замената на почвата мора да се изврши еднаш на секои два до три месеци.

Полжавот Акатина стана миленик на огромен број акваристи, не само заради своите надворешни податоци, туку и заради мирна, мироубива диспозиција. Покрај тоа, содржината на мекотел дома не бара сериозни финансиски инјекции и долго време за уредување на дом.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Содржина и карактеристики на ахатина фулика (акатина фулика)