ma.AquaFans.ru

Изработка и уредување терариум за полжав

Ахатина се навистина уникатни и интересни суштества. Овој вид полжав добива сè поголема популарност секоја година како домашно милениче. Сепак, пред да станете сопственик на овие егзотични мошули, треба прашањето за чување дома дома внимателно да се проучува. Покрај особеностите на грижата, постојат одредени нијанси на одржување, на пример, терариум за полжави.

терариум за полжав Акатина
На Ахатин му треба недостаток на нацрт

Карактеристики на содржината

Бидејќи овој вид на мекотели е доста ранлив на руската клима, условите за нивно одржување треба да бидат што е можно поблиски до нивното природно опкружување, имено, суптропите. Најдобрата опција за чување полжави е аквариумот Ахатина, бидејќи е во него Најлесен начин за вештачка репродукција на потребната микроклима, која вклучува:

 • недостаток на нацрти;
 • одредено ниво на влажност;
 • постојана температура;
 • нема директна сончева светлина.

Во ова видео ќе дознаете повеќе за терариумот за полжави:

Важен критериум за проценка на состојбата на овој вид миленичиња е нивото на нивната активност..

Посебни барања за терариумот

За да не умре Ахатина, при создавање вештачка микроклима, сопствениците треба да почитуваат голем број едноставни услови.

Терариум со полжави
Полжавите не сакаат сончева светлина

Овие вклучуваат:

 1. Аквариумот треба да има доволен волумен, по стапка од 10 литри на полжав за возрасни Ахитинскаја. Кога купувате аквариум, важно е да се запамети дека со развојот на Ахатина значително се зголемуваат во големината.
 2. Вентилација. За да полжавите не оставаат терариум без дозвола, треба да се чуваат затворени. Но, важно е да запомните дека полжавите, како и повеќето живи суштества, имаат потреба од постојано снабдување со кислород. За бесплатна циркулација на воздухот, капакот на аквариумот треба да има мали дупки (перфорација).
 3. Директната сончева светлина има штетен ефект врз полжавите, па затоа е важно да се постави аквариумот за полжави „Ахатина“ на темно место.


И со цел контејнерот (терариум) да стане победнички елемент на декор за дома, неговиот дизајн може да се заврши со интересни допири.

Производство и аранжман

Со оглед на зголемената популарност на полжавите како домашни миленици, денес прилично итно прашање е како да се опреми терариум за Ахатина. Направете го тоа сами терариум за полжави во Акатина може да се направат од која било про transparentирна пластична кутија. Главниот услов за домашна терариум е неговиот волумен, што треба да биде најмалку 30 литри. Да се ​​купи редовен пластичен сад ќе заштедите многу буџет отколку да купите аквариум со ист волумен.

терариум за полжави
Не оставајте полжави без вентилација


И, можете исто така да користите пластична кутија за складирање храна, чија големина треба да биде најмалку 20x30 см.Друга предност во корист на кутијата за храна е присуството на капак, што ќе помогне да се избегнат дополнителни тешкотии со неговиот избор. Меѓутоа, ако планирате да одгледувате мекотели, кутијата треба да се земе во големи димензии.. Аранжманот е како што следува:

 1. Прво на сите, во фиоката и капакот, треба да направите дупки за вентилација со бусен.
 2. Следно, важно е да се избере почвата што ќе биде поставена во терариумот. Најдобра опција за оваа намена е кокос супстрат или мов, бидејќи тие имаат мекост која е најпогодна за полжави од овој вид.
 3. Инсталирајте 2-3 контејнери во кутијата што ќе служат како складирање на адитиви за добиточна храна и храна.
 4. Капацитетот под водата треба да биде плиток, бидејќи паѓајќи во него, полжавот може да се удави.
 5. Сите контејнери поставени во контејнерот мора да бидат правилно обезбедени..
 6. Уредувањето на терариум за полжави со свои раце треба да вклучува инсталација на термометар и хигрометар..
 7. Контејнерот треба да се исчисти со сунѓер и да се изведува најмалку еднаш месечно.

За да се одржи потребното ниво на влага, ќе биде потребен пиштол за прскање, со помош на кој се прска почвата и растенијата.

Декоративни елементи

Создавање поволна околина за жителите на аквариумот или терариумот, можете да додадете честички од животински свет во неа. Одредени видови живи растенија не само што ќе изгледаат хармонично во аквариум со полжави, туку ќе ја одржат и потребната микроклима во него..

До терариумот
Не заборавајте да поставувате украсни елементи

Овие вклучуваат:

 • папрат;
 • мов
 • бршлен.

Со оглед на флексибилноста на второто растение, тој е идеален за мал терариум. И, исто така, во овој пејзаж органски се вклопуваат такви видови дополнителен украс како фрагменти од керамика, необичен вид морски камења, школки од мекотели.

Важни нијанси

При опремување на домашна терариум со подлога, треба да се има предвид дека неговата висина треба да биде најмалку 10 см.Исто така, лабава почва може да се користи како земја, која лесно може да се најде во продавниците за градинарство. Пакувањето на таква почва содржи информации за нивото на киселост, што треба да биде најмалку 7 pH. Инаку, намалената киселост може да ја оштети лушпата на мекотел, како и нејзината кожа.

Користејќи природна почва како земја, многу е важно прво да се стерилизира. Ова ќе помогне да се спречи инфекцијата во терариумот. Стерилизацијата се изведува со ставање на почвата во замрзнувачот најмалку 24 часа или во врела рерна 2-3 часа. По настанот за дезинфекција на почвата, природната фауна во форма на црви, муви, бубачки треба да се додаде на неа..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Изработка и уредување терариум за полжав