ma.AquaFans.ru

Ахатина ретикулира: грижа за полжавиот полжав

Полжавот Achatina reticulata е егзотичен вид што може да достигне гигантски размери. Таквото домашно милениче ќе стане вистинска декорација на аквариумот и ќе го воодушеви неговиот сопственик со нежност и посветеност. За да полжавот не се чувствува убаво и може да води активен животен стил, неопходно е да се обезбеди соодветна грижа за мекотел. Само во овој случај, Акатина ќе даде здраво потомство и ќе живее долг живот.

Ахатина ретикулира
Овој мида бара посебна грижа

Виво

Во природата, акатина ретикулата главно се наоѓа во Африка. Таа е копнен мекотел и претпочита топла и влажна клима. Затоа е скоро невозможно да се сретнеме во Европа и Америка..

Татковината на полжавот е Јужна Африка., но денес може да се најде во некои региони на Австралија и Азија, кои припаѓаат на тропските и екваторијалните зони. Карактеристична карактеристика на мекотел е дека се чувствува одлично, расте и се развива во заробеништво на ист начин како и во природни услови. Но, ова ќе биде можно само ако се исполнети сите услови за чување милениче.

За да се одржи здравјето на Ахатина, треба да се создаде потребниот температурен режим и да се обезбеди соодветно хранење на домашно милениче..

Опис на полжавот

Друго име за Акатина често се наоѓа - огромен полжав. Школка од мекотел може да порасне до 25 см, а големината на самиот полжав може да достигне 30 см, што е малку поголемо од дланката на возрасен. Но, големината на миленичето не влијае на нивниот карактер. Ахатина - многу нежно и привлечно суштество, која ќе чека ист став од својот господар.

Стандардот на Атитина ретикулат е брановидна куќа, светло кафеава боја со мали подмножества и вени. Бојата на телото може да варира од светло-беж до кафеава, но главата е секогаш многу потемна од телото.

Пубертет во рецептумот на Акатина
Овој полжав е гигант

Растот на мида е многу брз. На возраст од 5 месеци, полжавот може да достигне 18 см во должина. Пубертетот се јавува до 11 месеци од животот. Полжав се раѓа целосно глув. Дише со целото тело, па дури и школка, во која има мали тубули преку кои воздухот влегува во телото. Очите се наоѓаат на флексибилни антени на круната на главата, но само предметите што се наоѓаат на 2 см од него го гледаат мекотецот.

Мирисот на полжав е многу добро развиен. Заробува ароми со целото тело и пипала. Користејќи го второто, тој исто така ја одредува формата и текстурата на површините. Tentacles исто така help помагаат да го одреди степенот на осветлување на предметите. Премногу светла светлина го прави полжавот да се крие во куќата, и да биде затемнет - барајте потопло место.

На обете страни на школка има мали кадрици кои укажуваат на возраста на Акатина. Колку повеќе од нив, толку е постара индивидуата. Старите мекотели имаат до 9 вртења на мијалникот.

Во природата, постојат неколку видови на Акатина, од кои најубави се албино. Овој полжав има бело тело и школка, но расте, за разлика од другите, многу побавно. Никогаш немало лица со школка поголема од 15 см..

Најчесто, полжавите се тивки суштества. Но, со голема опасност, Акатина може да стиска многу гласно.

Во Јужна Азија, полжавите се сметаат за вистински штетници. Тие јадат зелен раст, јадат малтер од згради. Но, во Јапонија, овие мекотели се одгледуваат во специјални расадници и јади. Таа се смета за вистинска деликатес..

Сорти на Ахатина

Под природни услови, можете да најдете повеќе од 100 видови џиновски полжави. Но, не сите од нив се погодни за чување дома. Од вкупната разновидност, само 20 видови можат да се чуваат дома.

Ахатина ретикулира видови во зависност од бојата
Постојат многу варијанти на овој полжав

Најпопуларните од нив се:

  1. Ахатина фулика е мекотел, кој се карактеризира со седентарен и главно ноќен животен стил. Во текот на денот, овој вид полжави претпочита да спие во затскриен агол. Карактеристична карактеристика е нејзината школка, која ја менува бојата во зависност од тоа што јадел мекотел. Неговото тело е прилично масивно, кафеаво во боја, со карактеристични туберкули. Во големина може да достигне 20 см.
  2. Албино - е фулика, ретикулираат и месинг. Карактеристична карактеристика е светло тело со жолта школка. Во должина не расте повеќе од 15 см.
  3. Тигар - претставена од поединци со обвивка во форма на барел, обоена во светла боја со темни ленти. Возрасни лица можат да достигнат 25 см. Овој вид е наведен во Црвената книга како најголем полжав - должина од 39 см и 900 грама.
  4. Црноглавиот ретикулат - Ахатина има темна, скоро црна, глава, а понекогаш и целото тело. Младите лица имаат мали цреши ленти и точки на обвивката, што постепено ја стекнува нејзината природна сенка.
  5. Безгрешно - претставено од лица со светло-беж-школка, покриено со темна мрежа. Максималната големина на една личност е 17 см и 200 грама.


Сите поединци се претставени со боја на три вида: бела или албинозна, беж и кафеава, црна. Особеноста на Акатина е дека крстовите се случуваат само во рамките на нивните видови.

Карактеристики на содржината на мекотел

Ахатина ја ретикулира кохабитацијата со албопичен
Не заборавајте за препораките за нега

За да може Акатина да се чувствува добро дома, треба да создаде оптимални услови за живеење. Во спротивно, може да хибернира или да умре. Но, финансиски трошоци или физички напор не се потребни. Редовната комуникација со домашно милениче и правилната исхрана се многу поважни овде..

Аранжман за терариум

Како куќа за Ахатина, можете да користите и пространа терариум и обичен пластичен сад со капак. За удобно одржување на едно возрасно лице, потребни се најмалку 10 литри, додека долната ширина треба да биде најмалку 40 см.

Пред да стекнете полжави, треба да размислите колку лица се планира да се чуваат во една куќа и дали ќе се одвива нивното понатамошно одгледување. Навистина, за неколку лица е потребен прилично голем капацитет.

Не затворајте го капакот на терариумот цврсто. На Акатина им е потребна квалитетна вентилација. Но, не треба да ја напуштате куќата целосно отворена. Мекотел брзо ќе се искачи на theидот и ќе бега.

Ахатина ја повлекува терариумот
Прво, треба да одлучите колку риби ќе бидат

Дното на резервоарот мора да биде покриено со земја. Можете да го купите во продавница или да користите обична песочна дрвна почва со додавање на кокосово влакно. Неговиот слој треба да биде доволен за полжавот да може да копа во него. Како декор, треба да се користат дрифтвуд, лопати и тревки. Не можете да користите камчиња дури и со мала големина како украс - домашно милениче може да падне од висина и да му наштети на себе.

Задолжителен предмет на куќата на полжав треба да биде стабилен сад со вода. Акатина не само што ќе пие, туку и ќе плива.

Температура и влажност во куќатаСе бара да се одржи оптимална влага на почвата во терариумот. За да се постигне ова, theидовите на резервоарот и самото домашно милениче треба да се прскаат од пиштолот за прскање секој ден. Но, водата мора внимателно да се испрска за да се спречат баричките. Во спротивно, полжавот може да се удави, кога ќе почне да се копа во земја.

Ако миленичето често лази на wallsидовите, тогаш ова може да укаже на прекумерно преоптоварување на почвата. Но, кога таа се крие во мијалникот и дури почнува да хибернира, може да се расправа за прекумерната сувост на почвата.

Оптималната температура за витална активност на Акатина е 28 степени, но дури и со понизок полжав ќе се чувствува одлично. Но, не дозволувајте да се спушти на 10 степени - ова ќе доведе до мекотел да падне во хибернација. Затоа, треба да купувате грејачи со мали ленти и периодично да ги вклучувате.

Ахатина ретикулата сад за пиење и капење
Не заборавајте за оптималната температура

Еднаш месечно, треба да го исчистите терариумот. За да го направите ова, извадете ги остатоците од храна и избришете ги wallsидовите со сунѓер без средство за чистење. Но, генералното чистење треба да се изврши еднаш на секои 10 месеци. Во ова време, треба да ја промените почвата и темелно да го измиете аквариумот. Самиот полжав треба да се мие внимателно под проточна вода еднаш месечно. Мијалникот може да се нанесуваат со мека четка.

Хранење од полжав

Главната диета на црнокосата Ахатина ретикулата е растителна храна. Може да биде:

  • зеленчук
  • овошје
  • диви билки.

Може да му дадете и варени јајца, житарки и остатоци од варено месо. Миленичето ќе ги собере оние производи што ќе ги јаде со задоволство. Ова е индивидуална карактеристика на видот..

Колку се посветли производите што полнењето полжав, толку повеќе заситени ќе бидат сенките на нејзината школка. Сите производи треба да се сечат на многу мали парчиња, така што малите лица не гушат. Ако Акатина одбива да јаде кој било производ, тогаш мора да се отстрани и да се замени со друг.

Со цел телото на полжавот да се развива и да функционира нормално, а школка да расте правилно, треба да додадете калциум во нејзината диета. За да го направите ова, можете да ставите специјален минерален камен за животните во терариумот или да додадете месни лушпи од јајца на храна.

Мекотецот е во состојба самостојно да ја контролира количината на храна што е потребна за да се засити. Затоа, самиот процес не треба да се контролира.

Ахатина ја ретикулира преврската на протеините
Можете да дадете варени јајца на овој полжав.

Не е дозволена остра, солена или пржена храна. Само свеж зеленчук и овошје можат да го заситат неговото тело со корисни материи.

Постапки за хигиена

Ахатина е многу чист мекотел. Таа е во состојба сама да се грижи за нејзината хигиена, но остатоците од храна од аквариумот треба да се отстранат за да не се случи процесот на распаѓање.

Водата во чинијата треба да се менува на секои два дена, а самиот полжав треба да се капе на секои три дена под млаз чиста вода. Самиот полжав ќе излезе од мијалникот и ќе ја изложи главата под потокот. Но, треба да се осигурате дека притисокот не е многу силен, а водата не е многу жешка.

Ако редовно ја спроведувате оваа постапка, мекотецот ќе се чувствува одлично и ќе одговори со неопислива нежност кон неговиот сопственик.

Пропагирање дома

Ахатина се хермафродити, затоа, за да се добие потомство, ќе биде неопходно да се засадат две лица од ист вид во една куќа. Преминувањето помеѓу видовите не се случува. Случаите на само-оплодување се познати во науката, но тие се многу ретки. Најчесто, женката станува оној што е со поголема големина. Кај идентични полжави може да се случи меѓусебно оплодување..

Должина на ретикулумот на Акатина
Јајцата исто така имаат потреба од грижа

Ако полжавот не е стар 10 месеци, тогаш таквите лица можат да извршуваат само машки функции. Ова мора да се земе предвид при одгледување на Акатина..

Две недели по оплодувањето, женката започнува да копа дупка во земјата, каде ќе бидат поставени најмалку 40 јајца со про transparentирна обвивка. Уште три недели подоцна, од нив ќе се појават мали полжави..

Големите лица можат да лежат јајца до 5 пати годишно, но по оплодувањето тие се во можност да го сторат тоа до 10 пати.

Откако ќе се постават јајцата, тие треба да се пренесат заедно со почвата во друг аквариум. Потребна е поддршка:

  • температура +29 степени;
  • влажност 50%.

Допирањето на јајцата е строго забрането - топлината на човечките раце е штетна за mидањето. Mидањето е задолжително. Ова е направено така што возрасниот не ги гази јајцата и ги јаде.

Малите полжави се многу мобилни и curубопитни. Willе се обидат да излезат од куќата, да започнат да ги пробаат сите производи што ќе им бидат дадени, а исто така ќе бидат задоволни да го контактираат сопственикот. Но, со други лица, тие брзо ќе најдат контакт. Полжавите сакаат да спијат заедно, собрани во мала топка.

Полжавот Акатина може да стане сигурен и лојален пријател за сите членови на семејството. Таа е многу нежна и привлечна, а нејзината подготвеност ја прави добредојдено милениче за многу луѓе..

Во ова видео ќе дознаете повеќе за овие полжави:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Ахатина ретикулира: грижа за полжавиот полжав