ma.AquaFans.ru

Колку живеат популарни полжави во аквариум?

Колку живеат популарни полжави во аквариум?Колку живеат популарни полжави во аквариум?

Полжавите се широко распространети во аквариуми и терариуми. Сакајќи да го добие овој или оној полжав, акваристот е заинтересиран за тоа колку полжавот живее и кои услови треба да се создадат за да живее подолго во аквариумот.

Вода

Theивотот на многу водни мекотели е пократок од оној на мекотелите на копно. Слатководните и морските видови живеат со различен број на години:

 1. Ампулија - до 4.
 2. Хеленс - 2-5.
 3. Битини - до 5,5.
 4. Лужанка - до 6.
 5. Трусеници - во просек 10.

Ампуларија

Полжав ампуларија има школка од 7 см и живее не повеќе од 4 години. Бојата на оклопот е од светло жолта до кафеава со темни ленти. Ампулија црна мистерија со црна школка и темно сино тело.

Елена

Исто така наречена кохлеа. Честопати, овој полжав од 2 сантиметри е засаден за борба против размножените мекотели. Бојата е привлечна: школка е покриена со темни ленти, извртени во спирала, телото е сиво со темни дамки. Обликот на школка е конусен. Ivesивее во просек 2-5 години.

хелена

хелена

Битинија

Liveивеат до 5,5 години. Постојат три главни типа на битинија:

 1. Лича. Големината на школка е 5-7 мм во висина, 4-4,5 мм во ширина. Бојата на школка е темно кафеава, има 4 вртења.
  битинија личабитинија лича
 2. Пипало Најчестиот вид. Кафеавата школка има акутна аголна форма.
  пипала битинијапипала битинија
 3. Надуено Овој вид има изразен отворен папок во основата на школка. Големината на мијалникот е висока 15 мм и 9 мм ширина. На мијалник 5-6 револуции.

Лужанка

„Куќата“ на полжав во форма на тап конус достигнува 40 мм во должина и 30 мм во ширина, има до 6 вртежи. Револуциите се одделени со посебен цвест. Бојата на школка е бледо кафеава со зелена нијанса, лентите се темно кафеави. Бојата на каросеријата е зеленикава со златни прскања. Лужанка припаѓа на живописни мекотели, живее 5-6 години.

тревник

тревник

Вентилатори

Големи предатори познати како буциниди. Школка достигнува должина од 25 см. Бојата е од песочна до кафеава. Аквариуми ретко се среќаваат. Liveивејте до 10-годишна возраст. Theивотниот век на полжавот зависи од видот. Некои буциниди живеат 20-25 години.

трубач

трубач

Земјиште

Меѓу жителите на суши има долги џигери кои лесно ќе живеат 5, па дури и 10 години:

 1. Ахатина - до 10.
 2. Грозје - до 8-10.
 3. Мега - до 14.
 4. Archakhatina marginata ovum - до 10.

Гигант Ахатина

Претставници на најголемите копнени полжави. „Куќата“ на полжавот „Ахатина“ достигнува 25 см. Обликот е конусен, изопачен спротивно од стрелките на часовникот. Карападата е насликана со ленти од жолта и црвено-кафеава боја. Во зависност од околината и исхраната, бојата се менува. Во природата, полжавот не живее долго, бидејќи почесто се гледа како штетник што уништува полиња со растенија. Може да живее дома до 10 години.

Неколку варијанти на Акатина се популарни:

 1. Тигар Школка е црна и портокалова, личи на боење на тигар. Боја на телото од бело до црно.
  Ахатина вреваАхатина врева
 2. Кафеава. Телото е сиво-кафеаво со лента на главата. Школка е темно кафеава.
  Ахатина кафеаваАхатина кафеава
 3. Лимон. Крем за тело, лушпа од лимон жолт.
  Ахатина лимонАхатина лимон

Грозје

Заеднички поглед. Школка е заоблена во спирала до 5 вртења. Големината на обвивката е до 5 см. Должината на ногата на полжавот е од 3,5 до 5 см. Бојата на школка е од беж до црвеникаво-кафеава. Бојата на каросеријата е жолто-сива. Аквариумските полжави од грозје живеат 8-10 години.полжав од грозје

полжав од грозје

Мега

Големината на мега е 7-9 см. Школка е беж и кафеава. Лесно до сиво тело. Миленичето има една карактеристика: тие лачат значително помалку слуз. Во добри услови живеат до 14 години.

мега

мега

Archakhatina marginata ovum

Голем полжав до 15 см во должина. Школка е конусна форма, искривена во спирала. Бојата на "куќата" од беж до леска. Комбинациите на бои се претставени со бранови, точки и ленти со различна големина. Исто така, постои обична опција за боја. Телото е бело и кафеаво. Архахатина живее до 10 години.

Archakhatina marginata ovum

Archakhatina marginata ovum

Други полжави

Белодробните полжави живеат во вода и на копно.

 1. Калем - до 4.
 2. Неретина - до 1 година.
 3. Физа - до 2.
 4. Тиломеланија - до 7.
 5. Меланија - до 3,5.
 6. Бротија пагода - до 5.
 7. Мариса - до 4.
 8. Одг - до 1 година.

РолнаГолемината на гастрономскиот мекотел е 1-3 см. Школка со 4-6 свиоци е цврсто извртена. Популарни бои: црвеникава и кафеава. Калемите можат да се движат на површината на водата со помош на воздух. Liveивејте не повеќе од 4 години.

калем

калем

Неретина

Светла мекотел расте до 3 см. Видовите се широко распространети:

 1. Зебра Мијалникот е обвиткан со дури и црни и жолти ленти..
  неретина зебранеретина зебра
 2. Тигар Циглите со црна и жолта лента од Зигзаг минуваат низ полжав.
  тигар неретинатигар неретина
 3. Рог. Големината на мекотел е до 2 см, има процеси на мијалникот.
  роговиденроговиден
 4. Маслинка. Длабоко миење маслинки со суптилни темни ленти.
  маслиново неретинамаслиново неретина
 5. Beeline Големината на кохлеата е до 1,8 см. Школка е обоена во црно-жолти ленти, искривена во спирала.
  Неретина БејлинНеретина Бејлин
 6. Ringвонен прстен. Длабоко кафеава мијалник со темни точки.
  Неретина со црвено-бендНеретина со црвено-бенд

Полжавите не живеат долго - во просек 1 година.

Физа

Расте до 2 см. Бојата е кафеава со лесни дамки, телото е кафеава. Формата на школка е овална, малку остра. Постојат 3-4 кадрици. Полжавот живее до 2 години.

физа

физа

Тиломеланија

Голем мекотел долг до 13 см. Школка е издолжена и извртена во спирала; пронајдени се видови со `рбети. Заеднички бои:

 1. портокалово или жолто тело и темна карапаса;
 2. забележано тело и темно конус;
 3. темно тело и беж и бела школка.

тиломеланија

тиломеланија

Ивеење во удобни услови 5-7 години.

Меланија

Беж конусна школка со 5-7 вртења. Спиралата е мала темна шема. Меланија е во состојба да живее до 3,5 години.

меланија

меланија

Пагода броција

Мали мекотели во просек од 3-4 см во должина. Конусот е темно конусен, со шила рамномерно распоредени. Главата и стапалото на мида мијат. Lивее во аквариум до 5 години.

пагода

пагода

Мариса

Однадвор, мекотецот наликува на калем. Спиралата има до 4 вртења, боја од темно жолта до кафеава со темни спирални ленти. Тело со сива, црна или жолта шема. Мекотел достигнува висина од 5,5 см, ширина од 2,2 см. Lивее 3-4 години..

мариса

мариза

Одг

Убавата и убава мекотел е позната и како Тропско езерце. Се случува во различни бои: зеленикава, жолта, беж. Бојата зависи од условите на притвор. Телото е покриено со бројни искри. Кршливата обвивка е транспарентна, се состои од 5 вртења. Liveивејте околу една година.

покемон

покемон

Што влијае врз животниот век

Квалитетот и долговечноста на мекотели се под влијание на:

 1. Градење (јачина и дебелина на обвивката, одбранбени способности и големина).
 2. Исхрана. Theивотното редовно се храни со зеленчук и храна богата со калциум. Измијте и исецкајте зеленчук пред сервирање..
 3. Комуникација. Некои видови треба да комуницираат со други мекотели..
 4. Температура Универзален: 23-27 степени. На високи температури, метаболичките процеси во организмот се побрзи, така што животниот век на домашно милениче е намален.
 5. Цврстина и киселост на водата. Оптимални отчитувања на цврстина од 8-15 dGH и 7–8 pH. Во мека вода, варната обвивка на мекотел е уништена.
 6. Соседите. Големите риби или предаторски мекотели истребуваат мали полжави.
 7. Аранжман на резервоарот. Чувајте го аквариумот или терариумот чист. Пратете ја количината на кислород во водата. Капацитетот треба да биде пространа, земјата треба да биде мека. Обезбедете сад чиста вода за да слетате полжави, следете го нивото на влага.
 8. Контакт со личност. Не го земајте миленичето покрај школка и не го испуштајте, бидејќи тоа може да го повреди животното. Сакајќи да го земете мида во ваши раце, посегнете и почекајте миленичето да се искачи.
 9. Болеста. Навремената дијагностицирање на болеста и третманот предвиден навреме го продолжува животот на жител на аквариум.

Заклучок

Полжавите, како и другите суштества на аквариумот, се повеќе или помалку чудни. Ампули, калеми и физичари ќе им простат на грешките на почетниците акваристи. Од земјишните видови, почетниците ќе бидат погодни за почетници.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Колку живеат популарни полжави во аквариум?