ma.AquaFans.ru

Видови и имиња на полжави во аквариум

Заедно со рибата, полжавите можат да живеат во аквариум. Местоатаните од гастропод имаат корист од вештачкото езерце, бидејќи делуваат како природни нарачки. Со прекумерна репродукција, полжавите во аквариумот претставуваат закана за водниот екосистем, така што треба да бидете во можност да се грижите за нив и да го контролирате нивниот број.

Аквариум полжави
Важно е да се спречи прекумерно одгледување полжави во аквариумот

Придобивките и штетите на мекотели

Сите видови на полжави во аквариум имаат корист: јадат остатокот од храна после риба, јадат расипани делови од растенија, измет од риба. Ползи по alongидовите на аквариумот, полжавите ги чистат од плакета. Гастроподите се составен дел од биолошката рамнотежа на вештачкиот резервоар, но главната причина зошто акваристите добиваат полжави е нивниот декоративен ефект. Школка на гастроподот во аквариумот изгледа многу убава, има многу видови полжави, сите тие лесно се вкорени во вештачки езерца.

Сепак, овие безопасни мекотели можат да предизвикаат штета. Факт е дека нивната прекумерна количина предизвикува пренаселување на аквариумот, се развива недостаток на кислород во водата, риба и растенија страдаат од ова. Исто така, огромен број мекотели е тешко да се хранат, тие почнуваат да јадат растенија.Како резултат на фактот дека некои полжави лачат многу слуз, водата станува валкана. Затоа, треба да го контролирате бројот на мекотели, периодично да ги фаќате, а исто така да не ги ставате во мали аквариуми.

Видови полжави за аквариум

Познати се многу варијанти на полжави во аквариум. Сите тие се разликуваат во животниот стил и бараат посебни услови на притвор. Изгледот што го сакате го добивате во продавница или го земате од познати акваристи. Во никој случај не треба да ставате мекотели фатени во отворена вода во аквариум.Најчесто, жителите на домашните аквариуми се:

 • Ампуларија - лице со светло жолта школка со дијаметар од 5-7 см. На температура на водата од +17 - + 27 ° C, мекотел живее околу две години, киселоста и цврстината на водата не влијаат врз животниот век. Ампулариите се сештојади, со нетрпение јадете храна со риби, леб, варен зеленчук. Апетитот на овие мекотели е одличен, па честопати тие се гладни. Ампуларите можат да ја ископаат земјата во потрага по храна со копање на мали растенија. За да ги задржат зелените во аквариумот, на полжавите им е потребно дополнително хранење. Ампулариумите припаѓаат на хетерогени организми, но невозможно е да се одреди полот на мекотел. За да добиете потомство, се препорачува да започнете неколку лица.
 • Калеми - полжави со рамна спирална обвивка од црвеникаво-кафеава боја со дијаметар не повеќе од 3 см. liveивеат не повеќе од една година, се размножуваат многу лесно и брзо (мекотелите се хермафродити), затоа овој вид треба да се реши во аквариуми со грабливи риби. Предаторите ќе го контролираат бројот на мекотели (рибите јадат полжави јајца прикачени на лисјата на растенијата). Калемите се добри средства за чистење, тие можат да живеат дури и во многу валкана вода. Покрај тоа, овие гастроподи не треба да се хранат.
Ампуларија
Ампуларијата е незаситна
 • Мариса - по изглед личи на калем, но дијаметарот на лушпата од мариса достигнува 6 см. Бојата на лушпата е кафе и млеко. Бојата на телото кај жените е многу потемна отколку кај мажите. Мариза може да создаде потешкотии при напуштање на акваристите за почетници, бидејќи тоа е побарувачка за температурата и квалитетот на водата. Мекотел е некомпатибилен со живи растенија се должи на фактот дека има одличен апетит и троши сè што може да се јаде во аквариумот.
 • Елена - мекотел има убава издолжена обвивка, украсена со жолти и кафеави ленти. Должината на школка е околу 2 см. Theивотниот век на полжавот е 3-4 години; младите лица треба да создадат услови во форма на лабава почва на дното на аквариумот. Првите шест месеци од нивниот живот, мекотелите поминуваат да се закопуваат во земја, возрасните примероци „патуваат“ низ аквариумот. Особеноста на хелена е можноста да ловат полжави од други видови, така што тие често се одгледуваат за борба против неконтролирано размножување на гастроподи.
Мариса
Мариса бара по услови, па почетниците не треба веднаш да го зафаќаат нејзиното одгледување во аквариум
 • Физа - мал полжав со убава кафеава школка и едвај забележителни места. Дијаметарот на школка не надминува 2 см, така што физиката може да се искачи на повеќето недостапни места на аквариумот. Некои акваричари го препишуваат мекотецот на паразити, бидејќи е во состојба да ги јадат дури и најтешките растенија. Стапката на размножување на овие гастроподи е огромна, но заради тенка обвивка тие често стануваат храна за големи риби.
 • Меланија - Обликот на нејзината школка личи на конус од сладолед. Должината на школка е околу 3 см, бојата е сиво-зелена. Овој мекотел припаѓа на живописни, се репродуцира со молскавична брзина. Поради фактот дека меланија поминува дневни часови закопани во земјата, многу е тешко да се контролира изобилството на овој вид.
Полжав меланија
Меланија полжави раса ноќе, па контролирањето на овој процес е тешко

Наведените видови и имиња на полжави ги карактеризираат жителите на вештачки резервоари. Но, постојат видови на гастроподи кои можат да се чуваат во аквариум без вода.

Земјиште гастроподи

Земјиштето полжави што можат да се населат во аквариум вклучуваат Ахатина. Овие се скромен гастроподи, за чие одржување не се потребни големи трошоци. Тие имаат многу предности:

 • Omnivore - миленичиња јадат овошје, зеленчук, житарици, храна за риби.
 • Големи димензии - некои видови на мекотели достигнуваат до 20 см.
 • Непретенциозност - за животот на Ахатина, потребна е само редовна исхрана и одредена влажност во аквариумот. За да го направите миленичето да се чувствува удобно, доволно е да се прелива специјална почва на дното на аквариумот и периодично да се навлажни.
Полжав Ахатина
Полжавот Ахатин е погоден како домашно милениче за оние кои честопати не се дома
 • Директна комуникација со сопственикот - копнениот мекотел може да се подигне.
 • Способност да остави домашно милениче без надзор - ако сопственикот треба да си замине, а нема кој да се грижи за полжавот, Ахатина лесно толерира недостаток на храна и промена на влажноста: мекотел се крие во школка и чека да се подобрат околните услови.

Откако ги проучувавте карактеристиките на аквариумските полжави, можете лесно да изберете видови што ќе бидат корисни за екосистемот на одреден вештачки резервоар..

Дури и оние кои немаат аквариум со риба, можат да добијат земја мекотел и да уживаат во ново милениче..

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Видови и имиња на полжави во аквариум