ma.AquaFans.ru

Малку познат предатор на длабочините - ајкула-кафеава (гоблин)

Во длабоките води на океанот, живее еден од најневообичаените претставници на класата на рибска риба - ова е кафеава ајкула. Припаѓа на редот Ламоиди и предизвикува интерес заради специфичниот изглед. Поединците се карактеризираат со големи димензии, способни да пораснат до три до пет метри и да тежат 120-140 килограми. Доминира розова боја (поради близина на крвните садови) со нечистотии од сина боја на ребрата и перките. Главната карактеристика за разлика е долг испакнат нос што личи на сечилото. Тие предатор ја испитува почвата, го фаќа пристапот на другите риби, се ориентира во просторот.

Гоблин ајкула
Ајкулата Гоблин е редок вид риба

Историјата на откривањето на овој вид во природа

И покрај фактот дека видот се појави пред околу 80 милиони години, информациите за рибите се појавија дури во 1898 година. Фатен од морски жител, Дејвид Стар Jordanордан, тој исто така ја дал основната карактеристика. Само по една година истражување зоолозите можат да состават научен опис и да ја класифицираат ајкулата.

Првиот возрасен е откриен во близина на крајбрежјето, во близина на Јапонија. Токму во оваа земја го доби името гоблински ајкули во чест на народниот народен лик со голем нос. Во Русија, таквото име не се вкорени. Зборот гоблин не се користел во советско време, така што предаторот станал ајкула-кафеава.

Во текот на целиот период, беа пронајдени само 45 лица кои беа фатени во океанот или фрлени на копно. По внимателно проучување, беа откриени карактеристиките на структурата:

  • вретено тело, што го олеснува маневрирањето во вода;
  • перки заоблени, грбна помала од вентрална и анална;
  • испакнатиот нагласен исход на главата има голема чувствителност, со што се компензира слабиот вид;
  • третиот очен капак не е развиен, очите се мали, сјаат во темница;
  • капакот е тенок, проucирен, садовите се наоѓаат многу близу, поради што е можно дишење на кожата;
  • вилиците се мобилни, ноздрите се наоѓаат во горниот дел.
Гоблин ајкула минато
Предаторот има моќни вилици

Ајкулата кафеава е сè уште под студија, бидејќи информациите собрани во текот на сите години се ограничени и не ги откриваат сите тајни на животот на овие застапници. Само еднаш беше можно да се добие жив примерок, кој беше испратен до универзитетот во Токио. Резултатите од чувањето риби во заробеништво се тажни, поединецот почина една недела подоцна.

Shивеалиште на ајкулиПредаторите претпочитаат да живеат во топли или умерени води, така што куќата-ајкула може да се најде скоро во сите океани на светот, освен на Арктикот. Акумулација на овие животни е забележана недалеку од Јапонија; токму таму предаторот бил фатен најчесто. Видот е присутен во водите на Нов Зеланд и Северна Америка, во западните делови на индискиот и атлантскиот океан. Пронајден во заливот Бискај и Мексико.

Рибата се чувствува одлично на длабочина од 300 метри, но не паѓа под 1300 метри. Во врска со општото затоплување на океаните, ајкулата-кафеава почна да се наоѓа во плитки води, што е невообичаено за овој вид.

Lивотен стил лошо сфатен

Поради фактот што видот живее на дното, истражувањето на таква длабочина е исклучително тешко. Врз основа на неколку податоци, научниците беа во можност да соберат некои информации за навиките на овие суштества. Предаторите пливаат сами, не формираат стада и не контактираат со други видови ајкули. Expectивотниот век на жител на длабоко море остана непознат..

Во однос на репродукцијата, експертите се придржуваат до верзијата дека ајкулите се живописни. Ова е претпоставка, бидејќи само машките беа во можност да фатат, никој не виде бремена жена. Развојот на ембрионот се одвива во телото на мајката и кога ќе се роди, бебињата веднаш стануваат независни. Ајкулите не треба да се грижат, штитат, хранат и да учат на лов.

Гоблин ајкула во океанот
Овие ајкули живеат во длабочините на океаните.

Поради недостаток на информации, невозможно е да се утврди колку лица остануваат. Се верува дека овој вид не е број, иако не е загрозен. Ајкулата кафеава е земена под заштита на Меѓународната унија за зачувување на природата и е наведена во Црвената книга како „редок и малку проучен вид“. Оваа мерка е насочена кон спасување на предаторот од варварските активности на ловокрадците. Ловците копнеат да ги натераат длабоките жители заради челустите. Големите и остри заби имаат голема побарувачка кај колекционерите.

Што јаде длабоката морска ајкула-кафеава?

Бидејќи има длабинска темнина на дното на океанот, ајкулите со длабоко море набавуваат храна користејќи го својот долг, преосетлив нос. Овој исход во форма на клин е покриен преку целата површина со клетки способни да ги зафатат енергетските полиња на риба во близина. Со помош на таков уред и зголемено чувство за мирис, предаторот лесно открива храна.


Вилиците се развиваат, за време на нападот се движат напред и се фаќаат плен. Забите се големи, изведуваат две функции. Предните се одговорни за грабање храна, а задните се дизајнирани да ги поделат `рскавицата и лушпите на фатената жртва.

Во внатрешната структура се забележува голем црн дроб (зафаќа четвртина од телото), што не само што служи како алтернатива на мочниот меур за пливање, туку и како продавница на корисни материи. Благодарение на оваа карактеристика, ајкулата е во можност да направи без храна до неколку недели. Вистинската акумулација на резервите на хранливи материи во црниот дроб ја потиснува маневарноста на предаторот во вода.

Брауни ајкула
Ајкулите јадат риба

Ајкулата се храни со риби, зоопланктон, ракови, лигњи, мекотели кои живеат во границите. За жал, ова се само претпоставки на научниците, затоа што експертите не успеаја да ја истражат содржината на гастроинтестиналниот тракт. Сепак, без сомнение откриено дека ајкулата-кафеава боја е важен дел од синџирот на исхрана.

Дали тие се во опасност по природа?

Не беа пронајдени непријатели меѓу предаторите. Дури и ако ајкулата има лоши луѓе, тие не се во можност многу да влијаат врз броевите. Овој вид доминира во хиерархијата на храна..

Длабокиот свет останува мистерија за научниците. Секој манастир е единствен, а ајкулата-кафеава не е исклучок. И покрај фактот дека предаторот не се користи на фармата и нема практични придобивки за луѓето, тој е од големо значење за науката.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Малку познат предатор на длабочините - ајкула-кафеава (гоблин)