ma.AquaFans.ru

Опис на длабоко морска риба со фенерче на главата

Длабочините на океанот кријат голем број необични суштества. Имаат застрашувачки изглед, невообичаено однесување. Риба со фенерче на главата се нарекува monkfish. Таа има многу одвратен изглед, што не се меша во јадењето месо од овој вид храна. Во европските и азиските земји, оваа риба се смета за деликатес. Таа доби такво признание за нејзината висока вкусливост.

Monkfish
Монската риба има многу одвратен изглед, но сепак се користи во готвењето

Општа карактеристика

Има уште еден името на риба со фенерче на главата е риболов прачка. Ова е предатор што припаѓа на редот на риболов риба и на класата на коскени риби. Livesивее на дното на морето. Должи достигнува два метра. Просечната тежина е 20 кг. Познати се и големи лица со тежина од 57 кг..

Телото е срамнети со земја, компресирано во абдоминална насока. Големината на устата е неколку пати поголема од главата.

длабоки морски риболовци
Аглерната вилица е неактивна, устата е неколку пати поголема од главата

Карактеристична карактеристика на морската линија е долната вилица малку напредната напред. Таа е неактивна. Устата е украсена со остри заби кои се малку свиткани навнатре. Вилиците имаат флексибилни и тенки коски што овозможуваат рибната риба да проголта голема риба. Во горниот дел од главата има мали очи..

Посебен процес расте од грбната перка. Таа е префрлена на горната вилица и е прачка. Има кожена формација - служи како мамка и е торба слуз, во кои живеат светлечки бактерии. Аватарот на риби може да ја изгаси светлината некое време за да не го привлече вниманието на големите предатори.

Theивеалиштето на длабоко морска риба со фенерче е различно. Може да се најде во земји како што се:

  • Канада
  • САД
  • Јапонија
  • Кореја.


Некои претставници на видовите се наоѓаат во водите на Црното и жолтото море. Може да живее на различни длабочини.

грабливи риболов риби
Риболов Ангел може да живее на различни длабочини.

Главните претставници на видот

Ихтиолозите разликуваат неколку видови риболовци. Покрај американската моншка риба, изолиран е и европскиот рибар. Неговото тело е срамнето од задниот дел на стомакот. Расте до два метри, нејзината тежина надминува 20 кг. Тој има огромна уста во облик на полумесечина. Моќните пекторални перки овозможуваат да се копа во песок. Најчесто, се среќаваат поединци со кафеава боја. Livesивее само во Атлантскиот океан.

Цврсто angleичарите се слични на нивните најблиски роднини. Тие имаат широка глава и мала големина на телото (индивидуална должина 50 см). Карактеристична карактеристика е широкиот дел на стомакот. Нацртана е во сива или беж боја. Нема глава за риболов на главата.

Бурманската монашка има срамнети со земја и кратка опашка. Должината на поединецот не надминува еден метар. Кожен раб го покрива телото. Долно тело бело, горно темно.

Ужасното појавување на риболовците создало многу суеверие. Многу луѓе се сигурни дека нападите на монахот пливаат. Во време на глад, рибите се креваат во горниот слој на вода и можат да каснат од некое лице. Во други времиња, рибната риба живее на дното и не се судира со возачите.

Поради високата вкусливост, месото од морската линија стана популарно, па еколозите предложија забрана за риболов за зачувување на видовите. Во Велика Британија, од 2007 година е забрането риболов за риболовци.

Карактеристики на моќност

Риба со фенерче на главата е предатор. Затоа, нејзината главна храна е другите морски жители. Monkfish се издига до горниот слој на вода, каде харингата и скушата стануваат нејзин плен. Ихтиолозите забележале случај кога риболовците нападнале птици што слетале на вода..

риболов риба
Anglerfish - грабливи риби, се храни со други видови риби

Главната диета:

  • треска или гербил;
  • stingrays;
  • Ајкули
  • црни глави;
  • ракови;
  • мекотели.

Риба со фенер на главата е идеален ловец. Таа е во состојба да седи во заседа со часови. Природната боја ви овозможува да се споите со почвата или растенијата. Монахот ја става својата шипка и ја чека жртвата. Штом рибите ја грабнат мамката, веднаш го проголтаат. Карактеристика на риболовот е можноста да го задржите здивот неколку минути.

Одгледување на ангери

Претставниците на овој вид се одликуваат со посебна репродукција. Alesенките и машките се многу различни едни од други и ихтиолозите одамна сметале дека се различни риби. Кога мажјакот ќе достигне возраст на пубертет, тој оди во потрага по живот на партнер. Голем миризлив орган и огромни очи му помагаат во ова..

Ихтиолозите не знаат колку време трае потрагата. Веднаш штом женката ќе се открие, мажјакот копа во челустите. Неговиот јазик и усните целосно прераснуваат во телото на невестата. Таа го зема за целосна зависност и снабдува хранливи материи преку внатрешните пловни објекти. Кај машките, атрофија на цревата, вилиците и очите. Illsибри и срцето работат во неговото тело - тие го снабдуваат телото со кислород.

риболовци
Femaleенски и машки риболовци веќе долго време се сметаат за претставници на различни видови.

За време на мрестење, женката фрла јајца, а мажјакот го оплодува со млеко. Ова се случува во зима и пролет. Кавијар излегува во форма на лента. Неговата должина може да достигне 9 метри. Младите риби одат на долниот животен стил со должина на телото од 6 см. Пред тоа, тие живеат во горниот слој на вода и се хранат со мали ракови и пржат. Вреди да се одбележи дека женките можат да носат до четири машки истовремено.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Опис на длабоко морска риба со фенерче на главата