ma.AquaFans.ru

Како да се добие и да се грижи за полжави во аквариум

Аквариум полжави.

Скоро секој акварист, населена риба во неговиот аквариум, се обидува не само да создаде услови погодни за нивно живеење, туку и да го направи овој мал екосистем убав. Многу често, аквариумските полжави прилагодени за живот во вештачко езерце делуваат како украси.

И тоа е оправдано. Денес во продавниците за миленичиња можете да ја видите нивната голема разновидност: со различни форми, бои и големини. Покрај тоа, овие мекотели се многу корисни за аквариумот, не е за ништо што тие се нарекуваат нарачки. И грижата и одржувањето на повеќето видови нема да предизвика потешкотии дури и за почетник.

Тие се една од сорти гастроподи со школка, кои живеат во свежа вода. Размислете за најпопуларните типови.

Типични погледи

 1. Ампуларија.

Овој вид често може да се види во аматерски аквариуми, овој полжав е многу убав, достигнува големина до 15 см, е прилично скромен. Ампуларија жолта со широки темни ленти на мијалникот. Ампулариумот мора да се чува во затворен аквариум, бидејќи можат да ползат надвор од него, а кога ќе излезат од водата, тие умираат. Друг услов е дека воздушниот простор мора да остане во аквариумот. Овие полжави во аквариум дишат атмосферски воздух и кислород растворен во вода. Ампулариумите живеат до 4 години додека создаваат добри услови за постоење. Температурата на водата треба да биде 17-30 степени, а тврдоста и киселоста за тоа не се важни. Тие се хранат со остатоци од храна од риби или алги. Зачленете се со мала риба и сом во живот. Не треба да се населувате со грабливи риби, бидејќи предаторите лесно можат да ги уништат. Во принцип, нивната содржина не е толку тешка работа..

Yellowолта ампула.


Ампули во вода.

Репродукција. Енката лежи јајца на theидовите на аквариумот, а по околу 3 недели од нив излегуваат бебиња, кои под добри услови растат брзо. Раса Ампуларија во текот на целата година.

Придобивката. Тие се неопходни во големи аквариуми, бидејќи, откако јадат остатоци од вишок на добиточна храна, тие го чистат.

 1. Физа.

Мали жолти или кафеави аквариуми полжави со зашилена школка. Тие репродуцираат многу активно, за кратко време тие се во можност целосно да го населат аквариумот. Температурата на водата е потребна не пониска од 20 степени, цврстина 8-18, во спротивно мијалникот ќе почне да се распаѓа. Грижата за нив е потребна многу подобро отколку за повеќе скромен вид.Погледнете колку брзо лекарот лази на каменот.

Придобивката. Полжавите од родот Физа се многу корисни за аквариумот: апсорбираат бактериски филмови, зелена плакета на theидовите на аквариумот, како и остатоци од храна.

 1. Ролна.

Има кафеава школка, заоблена во спирала. Неговата големина е околу 3 см. Овој вид се репродуцира неверојатно брзо, може да биде без храна долго време, преживувајќи дури и во загадена вода. Тие се хранат со остатоци или водни растенија. Како и многу видови, припаѓаат на категорија чија содржина не предизвикува проблеми.

Репродукција. Дали хермафродитите - присуство на клетки од двата пола во еден полжав. Lifeивотниот циклус 3-4 години.

Калем на листот.
Сини калеми.

Придобивката. Многу корисно за аквариумот, бидејќи јадат бактериски филмови што се формираат на површината на водата..

 1. Неритс.

Многу убави полжави во аквариум, бојата на школка може да варира од црна до маслинка. Честопати со темни или златни ленти, на пример, како полжав од тигар. Ова го прави забележлива декорација во аквариумот..

Репродукција. За да зрее кавијар, водата мора да биде солена. Во свежа вода, иако лежат јајца, бебињата не се излачуваат од тоа. Температурата на водата не треба да биде пониска од 24 степени и средна цврстина да го задржи мијалникот. Водата треба редовно да се менува. Недостаток на храна е тешко да се толерира. Грижата за нив во процесот на репродукција не е воопшто едноставна, но резултатот вреди да се вложи напор.

Придобивката. Неритините се хранат со алги и можат да уништат прилично пристоен број на растенија. Овие полжави се многу корисни во обрасните аквариуми, каде што е неопходно да се намали бројот на растенија..

Погледнете ја неритината во аквариумот.

 1. Меланија.

Широко распоредени меѓу акваристите. Тие имаат конусна обвивка од сива или зелена боја, потемни ленти се наоѓаат по должината на обвивката. Нивните големини се само 3-3,5 см. Тие практично не се видливи во аквариумот, бидејќи живеат главно на дното, копаат во земја, па нивната содржина е толку едноставна, иако има многу придобивки.

Репродукција. Се однесуваат на лица што живеат, имаат висока стапка на репродукција. Треба да бидете внимателни кон нив, во отсуство на контрола ќе има неверојатно голем број од нив. Како и многу видови, во присуство на храна и отсуство на предатори не се во можност да го запрат процесот на размножување.

Придобивката. Отстранете ги остатоците од храна од почвата и исцедете ја.

Меланија.

 1. Тиломеланија.

Овие полжави во аквариум се впечатливи по нивната убавина и необичност. Школка има бизарна форма, многу опции во боја, а телото на полжавот може да има различни нијанси, па дури и да има неколку обоени мембрани. Тиломеланија е доста каприциозна по содржина. Тие не толерираат присуство на други видови на мекотели покрај нив. Удобна температура на водата - 20-32 степени, со висока киселост. Овој вид има многу добар апетит, тие јадат многу, и ако нема доволно храна, тие ќе почнат да јадат аквариумски растенија. Бидејќи тиломеланијата е доволно голема, потребен е повеќе простор за живот. Аквариумот треба да биде пространа и со присуство на затскриени места - претставници на овој вид се кријат од светла светлина.

Репродукција. Тиломеланија се однесува на диоексија и живописна. Но, се раѓа само едно јајце и се раѓа само еден полжав.

Тиломеланија.

Општи принципи на грижа и одржување

Аквариум полжави, иако скромен, но минималните услови за да им се обезбеди пристојна грижа, сепак треба да ги следите:

 1. Полжавите треба да се купат само во продавници за миленичиња. Во никој случај не се фаќајте во езерца и не влевајте во аквариум. Така, можете да направите инфекција што ќе ги уништи сите жители на аквариумот.
 2. Аквариумот треба да биде опремен со капак, бидејќи многу полжави се во можност да ползат од него, а кога долго се во воздухот умираат.
 3. Неопходно е да се одржат температурни услови, цврстина на вода и киселост во согласност со барањата за секој вид полжав. Многу видови, со намалување на тврдоста на водата, подлежат на процеси на уништување на школка..
 4. Треба редовно да ги храните полжавите со доволно количество храна, во спротивно тие ќе почнат да ги јадат растенијата и да го уништат нивниот изглед.
 5. Исто така, треба внимателно да ја следите репродукцијата. Некои видови се репродуцираат доволно брзо, се во можност да го пренаселат аквариумот, со тоа расипувајќи го естетскиот изглед.
 6. Проверете ги ново купените растенија за јајца или мали лица за да спречите несакано одгледување полжави во нивниот аквариум. При изборот на вакви миленичиња за вашиот аквариум, обрнете внимание не само на изгледот, туку и на барањата, а исто така треба да измерите колку ќе бидат корисни за вашиот аквариум, без разлика дали ќе предизвикаат непотребни проблеми.
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се добие и да се грижи за полжави во аквариум