ma.AquaFans.ru

Полжави во аквариум: придобивки и штети, опис на видови

Тиоломанија

Аквариумските полжави се вечни придружници на риби, тие живеат во сите видови аквариуми, понекогаш дури и таму каде што ова изгледа невозможно. Ние детално ги опишавме најчестите полжави во нашите написи..

Но, да се обидеме да собереме кратки информации за сите опишани типови, а потоа читателите веќе ќе го изберат она што го интересираат.

Ако некогаш сте имале аквариум, тогаш мора да наидете на полжави во аквариум. Сите видови на полжави во аквариумот честопати се сметаат за нешто што се појавува во една ноќ, ги опфаќа растенијата, се засипува вода и уништува риба.

Понекогаш, тие прават некои од ова, но придобивките од полжавите во аквариумот се многу поголеми. Многу видови аквариум полжави јадат преостаната храна и други остатоци, некои чиста чаша и декор, а некои се само многу убави.

За да избегнете проблеми со полжави во аквариумот, само треба да разберете што предизвикува нивниот брз раст, а кои видови не се погодни за вас. Во оваа статија, ќе разгледаме за најпопуларните типови аквариум полжави, но ако сакате да знаете повеќе за кој било од нив, веќе напишавме за скоро секој вид, а описот ќе најдете со кликнување на линковите во статијата.

Улогата на полжави во аквариумот

Што јадат аквариумските полжави? Иако видот на храната зависи од специфичниот вид полжав, повеќето од нив се сештојади, јадат сè што можат да најдат. Обично полжавите јадат гнили растенија, мртва риба, остаток храна и разни алги. Така, тие служат на акваристот - чистење на аквариумот на вишок остатоци од добиточна храна, со што се одржува чистота и го намалува нивото на токсините во водата.
Се разбира, различните видови полжави имаат неповолни страни. Најчестиот проблем е што некои видови можат да ги расипат, па дури и да прејадат растенија. Покрај тоа, сите полжави ќе јадат рибички јајца ако можат да го достигнат и не треба да се чуваат во мрест.
Најчестиот проблем е што има премногу..

Ние веќе детално го испитавме ова прашање во статијата - како да се ослободите од полжавите во аквариум. Ги наведува и методите и причините за насилна репродукција..


Значи, најчесто содржат:Калемот е класичен полжав, може да се најде во скоро секој аквариум. Нема никакви карактеристики, неговата мала големина, леснотијата на репродукција и интересен изглед го направија доста популарен. Корисно е во умерени количини, не предизвикува прекумерна штета, освен ако не го расипе изгледот на аквариумот.

Ампулеуријата е исто така многу честа, но за разлика од калемите, таа е веќе доста побарувачка. Бидејќи ампулариумите се едни од најголемите видови аквариумски полжави, нивниот апетит е соодветен. Тие можат да ги оштетат младите и нежни растенија со недостаток на храна. Остатокот е убав, голем, интересен.

Тиломеланија е брз аквариум полжав. Но, покрај тоа што тиломеланијата е многу убава, тие се исто така многу барани според условите на притвор. Наместо тоа, тие можат да се припишат на егзотични, кои мора да се чуваат одделно, и добро да се грижат, отколку на едноставни видови..Меланиите се вообичаени како калеми, но се разликуваат од нив не само по изгледот, туку и во нивниот начин на живот. Меланија живее во земјата, се одгледува на истото место, што е корисно за аквариумот, бидејќи тие го мешаат. Но, тие се склони кон брз раст и да се ослободат од нив не е толку едноставно.

Неретина е убава и исто така многу корисна полжав. Доста мала, околу 2 см, неретините совршено го чистат аквариумот на алги. Ве советувам да ја следите врската и да гледате видео за тоа како се случува ова. Меѓу недостатоците - цената и краткиот век на траење, околу една година.


Мариса е вистинско чудовиште кое може да порасне до 6 см или повеќе. Голема и многу незаситна, мариза не е погодна за општи аквариуми, бидејќи јаде растенија под коренот.

Хелена е една од најнеобичните видови. Факт е дека тие јадат ... други полжави. Ако имате многу полжави, тогаш хелена е еден од начините да се ослободите од нив. Детали за содржината на врската за Хелен.

Физа е исто така многу честа полжав. Мал, лесно пропагиран, живее во многу тешки услови. Од недостатоците - може да извалка дупки во листовите на прилично цврсти растенија, како што ехинодор. Што го расипува нивниот изглед, па ако сте plantубител на растенија, тогаш подобро е да се ослободите од физички.

Полжави за да се избегнат

Од оние што се наведени погоре - ги нема. Како и да е, главните видови полжави се целосно безопасни. Но, многу често на пазарите што ги продаваат под маската на аквариумските полжави, видови кои живеат во природните води на нашите географски широчини.

Езерце, локва, јачмен и други видови. Факт е дека тие не само што јадат растенија (честопати под корен), туку се и носители на заболувања и паразити.

И тоа е едноставно - да се стане жртва на измама е многу непријатно. Како да разберете дека станува збор за локални полжави? Погледнете на Интернет главните видови полжави и не купувајте ги оние што не им припаѓаат.

Заклучок

Скоро сите видови на полжави во аквариум се добри жители, само на некои им требаат свои услови што не се погодни за општ аквариум. Тие стануваат проблем само ако нешто тргне наопаку во аквариумот, па дури и тогаш не е проблем тоа е сигнал.

Наведовме главни типови полжави кои се содржани во аквариумот, а во други написи разгледавме подетално за нив. Прочитајте, размислете, изберете.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжави во аквариум: придобивки и штети, опис на видови