ma.AquaFans.ru

Декоративни аквариум полжави големи и мали

Меките жители на домашен резервоар - полжави во аквариум се убави и корисни. Наспроти митовите дека тие ги расипуваат растенијата или се способни да уништат риби, украсните мекотели се ценети од многу сопственици на аквариуми.

Можеби се чини за почетник или неискусен акварист дека мекотелите од вода се суштества што се многу полесно да се одгледуваат отколку подоцна да се ослободат од нив. Но, за да бидат сигурни дека тие не растат премногу насилно, тие можат да си дозволат одговорно лице кое може да обезбеди соодветно одржување и грижа за целата фауна во неговиот аквариум. Нагло зголемување на бројот на полжави укажува на проблеми во екосистемот на домашниот резервоар, што најчесто е виновно за неговиот сопственик.

Полжави во аквариумот - помош или проблем?

Почетниците купуваат полжави кои го чистат аквариумот, по совет на продавач во продавница за миленичиња или на пазарот. Но, по некое време забележуваат дека гастроподите почнале брзо да се размножуваат, фаќајќи го окото скоро почесто од рибите. Со рака, далеку од сите може да се фати, а мекотелите постепено се претвораат во проблем за луѓето кои почнуваат да совладуваат аквариуми.

Всушност, полжавите во аквариум носат непроценливи придобивки: нивната биолошка способност да јадат органски материи што се распаѓаат им даваат безопасни суштества со улогата на нарачки и средства за чистење. Но, вештачкиот резервоар е полноправен екосистем кој живее според општите закони. Мекотели, како и другите живи суштества, најдобро репродуцираат каде има поволни услови за ова: изобилство храна и отсуство на природни непријатели. Брзо одгледување полжави најчесто укажува на ова.

Почетоците на акваристите имаат тенденција неодговорно да веруваат дека полжавите чистат стакло и декор од зелените алги, со што целосно се спасува една личност од грижа за езерце. Но, токму за почетниците најчесто нема искуство во обезбедување на правилно осветлување на аквариумот, како резултат на што не растат не само украсните растенија, туку и алгите. Обично, на ова се додава прекумерна количина на концентрати на добиточна храна за другите жители на екосистемот..

Декоративни полжави во аквариум

Во услови на изобилство на храна, корисни суштества почнуваат интензивно да се парат и да лежат јајца.

Имајќи стекнато неколку полжави за чистење на аквариумот, несреќниот сопственик наскоро се соочува со проблемот да се ослободи од нив. Но, бројот на мекотели не е воопшто тешко да се регулира: треба само да ја следите чистотата и да не ја преполнувате рибата и другите водни фауни. Во услови на недостаток на храна (алги и остатоци од распаѓање), едноставно нема да има поттик полжавите да се одгледуваат.

Како да изберете полжави за аквариум?

Ако акваристот има јасна идеја зошто се потребни мекотели токму во неговото езерце, тогаш тој се соочува со прашањето за избор на сорти и сродни проблеми. Како да се хранат аквариум полжави, како да ги чувате дома, каква е компатибилноста на видовите? Ова се најчестите моменти што ги интересираат неискусните акваристи. За да го направите вистинскиот избор, треба да имате барем општа идеја за гастроподите што можете да ги купите во моментов.Аквариумските полжави (видови за слатководни тела на вода) не се многу разновидни. Најпопуларните се само 8 раси кои се чуваат заедно со риби. Откако утврдивте дали се потребни полжави во аквариумот, треба да обрнете внимание на карактеристиките на следниве мекотели:

  1. Најчеста е црвената калем. Погледот е целосно непознат за условите на притвор и може да се собере со скоро сите други жители. Како и сите видови полжави, се храни со растенија на алги и органи што се распаѓаат. Една од најплодните сорти што лежи јајца во форма на заоблени рамни и транспарентни формации на лисјата на растенијата или на стаклото. Кога предаторските риби се чуваат во калеми, пренаселеноста не се јавува - растот на младите брзо се уништува од овие природни непријатели, обезбедувајќи им корисна храна за протеини.
  2. Физа е мал вид (1 см), но начинот на кој репродукцијата на полжавите во аквариумот ги прави слични на калеми. И двата вида се хермафродити, односно не им требаат машки и женски. За да започнете со размножување, доволно се само 2 лица, кои случајно може да се внесат во аквариум со растенија. Колку полжави живеат во аквариумот, во овој случај тешко е да се утврдат.
  3. Меланиите кои раѓаат младенчиња без младенчиња, исто така се многу познати. Овие гастроподи со фузиформна школка живеат во земјата и ретко доаѓаат во контакт со очите. Но, нивниот изглед на стакло во големи количини обично укажува на промена на микроклимата во езерцето. Најчесто, тие го напуштаат песокот поради намалување на количината на кислород во водата, издигнувајќи се на површината за воздух за дишење. Улогата на полжави во аквариумот во овој случај е индикација за благосостојбата на екосистемот. Многу луѓе започнуваат со меланија со цел да ја исчистат почвата на остатоци од храна по хранењето на други жители, затоа што може да не јадат алги, постојано живеат во слој од камења и песок. За да се осигурате дека тие не растат премногу, треба да создадете недостиг на добиточна храна: овие мекотели, јадејќи остатоци од риба, треба да добијат што е можно помалку храна. За да го направите ова, вие едноставно не претерувајте со рибите, осигурувајќи се дека концентратите се јадат целосно од нив за 15 минути.
  4. Најпознатата од традиционалните раси е ампулариум. Нивната школка достигнува големина од 5-7 см, што ни овозможува да ги сметаме за украсна сорта. Постојат полжави со златна и црна школка, како и со лесна или темна нога. Интересно е да се набудува ампулариумот: неговата голема големина ни овозможува да размислиме како и што полжавите јадат во аквариум, како дишат атмосферски воздух. За парење и производство на потомство, потребни се машки и жени. За разлика од другите, ампуларијата се мрести над водата.
  5. Хелените се забележителни и убави предатори. Откако дознаа што јадат аквариумските полжави од овој вид, тие се донесени за да се ослободат од калемите и физичките тела што го поплавија резервоарот. Хелени за кратко време се во можност да ги јадат сите нивни браќа, вклучувајќи меланија. Тие се помалку опасни за ампули за возрасни, но нивните млади животни сигурно ќе бидат уништени. Стапката на уништување на размножените видови зависи од тоа колку полжави ќе бидат ослободени во аквариумот: за почетници, мора да има најмалку 5 парчиња. Хелените ќе се репродуцираат, но тие се прилично ретки и убави, високо ценети меѓу акваристите, така што нема проблеми со продажбата на дел од потомството. Ако аквариумот содржи ретки видови украсни мекотели, Хелената не треба да биде рана..

Како да изберете полжав?

Покрај овие вообичаени и одамна познати мекотели, има и видови на полжави во аквариум кои заслужуваат посебно внимание. Овие се многу убави и прилично ретки суштества, одгледување на кои можеби не е соодветно за аквариум со риба.

Најмногу украсни полжави

Меѓу мекотелите на аквариумот има неколку релативно нови видови кои се разликуваат во необично боење и изглед. Овие суштества се доста барани во услови на притвор, тие треба да се одгледуваат намерно, така што не се јавува закана од пренаселување. Фановите на гастроподи често ги одржуваат одвоени од рибите, не обрнувајќи внимание на прашањето зошто полжави се потребни во аквариум со други жители. Во овој случај, тие се потребни само за убавина..

Најмногу домот претставник може да се нарече неритин.За чување полжави во аквариум, соодветни се стандардни услови: температура во опсег + 24 ... + 27 ° C, неделна замена на 30% вода. Како и кај сите полжави, пожелна е тврда вода со висока содржина на калциум - овој елемент е неопходен за изградба на школка. Неритите во природата живеат во резервоари со солена течност, но можат да живеат во аквариум на слатководна вода. Вообичаени сорти на неритин се следниве:

  • зебра - жолта школка со големина 2–2,5 см, со црни ленти кои се протегаат одозгора;
  • црвена точка - портокалова или црвена боја со мали точки на црна боја, формирајќи уникатен украс;
  • еж - лесна школка со конвексни ребра и испакнатини слични на трње;
  • „Црното уво“ - срамнетата форма на темната каракаса наликува на зашилено уво.

украсни полжави

Новиот аквариум не треба да се населува со неритини. Фалувањето на алга се појавува дури после некое време, а пред тоа полжавите ќе гладуваат ако не се хранат вештачки. Убаво бебе ќе живее само 1 година, по што ќе мора да купите нови, бидејќи тие нема да растат во свежа вода.

Големи гастроподи

Импресивниот изглед на тиломеланија, или зајачкиот полжав, чија обвивка достигнува 12 см, му обезбедува популарност кај акваристите од различни земји. За тиломеланија е соодветна температура од околу + 27 ° C. Голем мекотел е сезначен, може да се храни со тиквички и лисја од зелка, паѓајќи ги на дното. Неопходно е да се даде протеинска храна: филе од риба, парчиња посно говедско месо. Препорачливо е гастроподите да ја соберат целата храна 30-40 минути откако ќе се хранат. Готовите концентрати за ракчиња и сом ќе бидат најдобрата храна: тие имаат комплекс од сите супстанции и микроелементи потребни за секое живо суштество.

За да може тиломеланијата да се соедини, потребни се машки и жени, бидејќи тие се диоекциони.

Речиси е невозможно да се прави разлика помеѓу нив, затоа е подобро да купите неколку лица одеднаш. Овие мекотели се живописни. Младите животни можат да бидат со големина до 1 см Мали полжави се лутаат околу аквариумот и веднаш водат сосема независен и активен животен стил..

Друг гигант е мариса. По формата на школка, наликува на калем, но со дијаметар до 6 см. Боењето е жолто и кафеаво со темни надолжни ленти. За мажење не е потребна висока температура на водата, идеалниот опсег е + 21 ... + 25 ° С. Largeе треба да се хранат големи гастроподи, како и тиломеланија.

полжави на гастропод

Марините се диоексни, но ако сакате, можете да забележите дека женките имаат подеднакво нога во форма на чоколадо, а машката е лесна со обилни кафеави црти. Кавијарот е поставен на растенија или други предмети. Масата во облик на желе е транспарентна, ситни полжави наскоро стануваат видливи во неа.

Нега за полжави

Нема посебни потешкотии во тоа како да се грижите за полжави во аквариум. Кога ги чувате заедно со рибите, дури не треба да знаете точно што да ги хранат полжавите во аквариумот, затоа што тие ќе го соберат она што го расеаа соседите. Откако решивте кои полжави ви се потребни, можете да ги изберете поинтесно, а во услови на домаќинство на просечен стан треба да ја следите температурата на водата само ако е тропска тиломеланија или неритина. Остатокот од мекотелите се слабости дури и до овој параметар, така што грижата за полжав е сведена на регулирање на нивниот број.

Појавување на обвивката на области како да е расипана од нешто не е знак на болест на полжав.

Ова се должи на премногу ниската содржина на калциум во водата. Оштетените области не растат многу, па затоа е најдобро да се открие цврстината на водата и да се стават парчиња варовник или мермер во аквариумот ако не е доволно висока (добра вода има pH 7,5–7,8).

Под погодни услови, голем полжав со аквариум живее неколку години, во зависност од видот. Знаењето дека полжавите јадат ќе помогнат да им се обезбедат соодветни извори и да бидат сигурни дека тие живеат во целиот период од нивната природа.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Декоративни аквариум полжави големи и мали