ma.AquaFans.ru

Мечувалец

мечувалци
Латински мечувалец

Латинско име:

Xiphophorus helleri.

Одделение: Рифин риба.

Одред: Кипириниди.

Семејство: Пецилијан.

Услови во аквариумот:

Температура на вода: 22 - 26 ° C.

(толерира привремено намалување на температурата на 15 ° C)

Киселина Ph: 7,0 - 7,5.

Цврстина dH: 6-20 °

Агресивност: неагресивни 10%

Сложеноста на содржината: светлина.

Секој ги знае мечувалците, дури и оние кои никогаш не се сретнале со светот на аквариумот. Мечувалците се здобиле со таква слава заради нивната широка дистрибуција (можеме да кажеме дека биле вклучени во сетот на секој млад творец на аквариуми од поранешниот СССР), како и благодарение на специјалниот омен - опашка перка во форма на меч. Всушност, тоа беше за опашката што мечувачите го добија своето име.

Татковината на мечувачите е Централна Америка (Јужно Мексико и Гватемала). Тие живеат во резервоари со застоена и бавно проточна вода, густо обраснато со разни водни растенија..

Мечувалци (Xiphophorus helleri) припаѓаат на семејството на риби од Печилија. Xiphophorus helleri е преведен од грчки како „ксифос“ - меч, „форос“ - што треба да се носи. Префиксот „Хелери“ беше доделен на мечувачите именувани по германскиот природен научник Карл Бартоломеус Гелер, кој прв ги фати овие риби во мексиканските езера и безбедно ги транспортираше во Европа.

Во 1848 година, овие риби за прв пат ги опиша д-р Јохан Jacејкоб Хекел - известувач на Музејот за природни науки во Канцеларијата за империјална природна историја на Музејот за природни науки во Виена.

Телото на рибата е издолжено и компресирано странично. Устата на мечувалците е превртена и прилагодена за земање храна од површината на водата. Рибата може да достигне големина од 10 см (без меч). Енките се нешто поголеми од машките, во форма слична на сите други пецили. Покрај присуството на „меч“ на долниот раб на каудалната перка, мажјакот има гоноподија - аналниот перка се претвори во генитален орган.

Претплатете се на нашите ВиеКанал за цевки, да не пропуштам ништо

Компатибилност на мечувалец

Мечувалците не се агресивни. Тие се компатибилни со скоро сите мирни риби со средна големина. Меѓу најдобрите соседи се тетралите, малолетни лица, трње, зебрафиш, сите риби од Печилија, итн. Тие се компатибилни со скоро сите дно риби: ходници, акантофталмус, платидорус, антикристрис, жабл-сом и др. Тие се придружуваат добро со мирни и не големи циклиди, на пример, скалари.

Мечевите риби не се компатибилни со агресивни и големи риби што ќе ги ловат, на пример со циклиди (рак, астронози, дијамантски цихломи, итн.). Покрај тоа, не се препорачува да ги садите со риба "превез", бидејќи тие се бавни, а мечувалците можат да ги „лопат“ со треперење перки.

Мажјаците на мечувалците покажуваат некаква нетрпеливост и агресија едни кон други. Беа забележани случаи на машки тепачки кои предизвикуваат едни со други фатални повреди. Затоа, во еден аквариум треба да содржи само едно машко, или неколку парчиња одеднаш (но не и двојка!), Плус исто толку или повеќе жени. Во овој случај, интраспецифичната агресивност на рибите значително се намалува. Во овој случај, има многу локални конфликти, но нивниот интензитет е релативно низок, а апсолутниот победник, кој тогаш не би дал никому, не е откриен. Погледнете ја статијата компатибилност со аквариум риба.

Expectивотниот век на мечувачите

Theивотот на мечувачите, според аквариумските стандарди, е средно долг. Под добри услови, тие можат да живеат до 5 години. Откријте колку други риби живеат ОВДЕ!

Минимален волумен на аквариум за мечувалци

Многу акваристи за почетници содржат мечувалци во мали аквариуми. Сепак, ова не е целосно точно. Всушност, мечувалците се прилично големи риби. И имајќи го предвид фактот дека се препорачува мечувачите да се чуваат во пропорција од 1 машки / 2 или повеќе жени, минималната големина на аквариумот за нив треба да биде од 50 литри на семејство на хареми. Аквариумот за мечувалци треба да биде широк!!!

За колку риба може да се чува во аквариум X литар, видете ОВДЕ (на дното на статијата има врски до аквариуми од сите количини).

Барања за нега и одржување на мечувалиНа мечувалците не им се потребни посебни услови. Всушност, усогласеноста со оптималните параметри на аквариумската вода е клучот за нивната благосостојба. Сепак, не заборавајте дека:

1. На мечувалците им треба аерација и филтрација, неделна замена до 1/4 од волуменот на аквариум вода. Вреди да се напомене дека на овие риби не им треба многу кислород, а премногу често менувањето (заменувањето) на аквариумската вода не е толку корисно за нив, како и за другите видови аквариум риби. Затоа, ако поретко ја менувате водата, на пример, еднаш на 14 дена, а не 7 дена, ништо лошо нема да се случи. Ова правило е соодветно за стабилен биланс и нулта азот: NH4, NO2, NO3.

2. Аквариумот мора да биде покриен со капак, како подвижен риба, може да скокне и да умре.

3. Како и многу риби, мечувалците се чувствуваат удобно меѓу живата вегетација. Како аквариумски растенија, се препорачува да се користат wallisneria, echinodorus, cryptocoryne, ricchia, duckweed и други растенија. Создавањето на густини од растенија го имитира природното живеалиште на рибите.

4. При дизајнирање на аквариум, неопходно е да се организира отворен простор за пливање во него. Мечувачите се одлични пливачи. На засолништата апсолутно не им треба засолниште.

Хранење и диета за мечувалци

Мечувалците се скромен во храната, тие се сештови и склони кон прејадување. Задоволство е да се јаде суво и замрзнато храна: снегулки, гранули, чипови. Тие ја сакаат живата и замрзната храна (крвопролевање, артемија, дафнија, итн.). Храната ја зема рибата во сите слоеви на аквариум вода. Храната што останува на површината и паѓа на дното, исто така, нема да се игнорира..

Исхраната на мечувалци мора нужно да вклучува растителна храна: снегулки или гранули со спирулина, специјални таблети за алги. Покрај тоа, тие спремно јадат алги од theидовите на аквариумот, растенија и декор.

Хранење аквариум риба треба да биде во право: избалансиран, разновиден. Ова фундаментално правило е клучот за успешно одржување на која било риба, без разлика дали се тоа глупости или астронози. Член "Како и колку да се хранат аквариум риба" детално зборува за ова, ги истакнува основните принципи на исхраната и режимот на хранење риби.

Во оваа статија ја забележуваме најважната работа - хранењето риби не треба да биде монотоно, и сувата и живата храна треба да бидат вклучени во исхраната. Покрај тоа, неопходно е да се земат предвид гастрономските преференции на одредена риба и, во зависност од тоа, да се вклучат во својата диетална храна или со најголема содржина на протеини или обратно со растителни состојки.

Популарна и популарна храна за риби, се разбира, е сува храна. На пример, секој час и секаде каде што можете да ги најдете на полиците со аквариум, добиточната храна на компанијата Тетра - лидер на рускиот пазар, всушност, асортиманот на добиточна храна на оваа компанија е неверојатен. Во „гастрономскиот арсенал“ на Тетра спаѓаат индивидуални добиточна храна за одреден вид риба: за златна рипка, за циклиди, за лорикарија, гупчиња, лавиринти, аровани, дискусии и сл. Тетра, исто така, развива специјализирани извори, на пример, за подобрување на бојата, збогатена или да се хранат СРЈ. Детални информации за сите извори на тетра може да се најдат на официјалната веб-страница на компанијата - овде.

Треба да се напомене дека при купување каква било сува храна, треба да обрнете внимание на датумот на неговото производство и рок на траење, да се обидете да не купувате храна по тежина, а исто така да ја чувате храната во затворена состојба - ова ќе помогне да се избегне развој на патогена флора во него.

Сорти на меченици на аквариумПриродната боја на мечувалците е сиво-зелена. Сепак, како резултат на селекција, се одгледуваа голем број на мечувалци со различни бои и форми. Непретенциозноста во размножувањето и едноставноста на распрснување доведоа до присуство на повеќе од дваесетина прифатени типови на мечувалци денес. Еве неколку од најпопуларните:

Бугарските бели мечувалци;

Високопланиран мечувалец;

Планински мечувалец;

Зелен мечувалец;

Мечувалци со тигри од тигар;

Црвен мечувалец;

Мечувалец од лимон

Меченик на Лирберд;

Мечувалец на пеколот;

Меченици на виножитото;

Мечувалец на Чинц;

Црн мечувалец;

Сите видови на мечувалци со фотографии ОВДЕ.

Репродукција и размножување на мечувалци

Одгледување и одгледување мечувалци е апсолутно едноставна задача. Слично е на репродукцијата на гупите и другите живи носители. И, може да се каже, тоа всушност се случува самостојно.

Пубертетот на мечови се појавува на возраст од 5-6 месеци. За одгледување (и за нивна сопствена удобност) се препорачува рибата да се чува во пропорција од една машка до три женки. Во процесот на „додворување“ на жената, мажјакот изведува еден вид танцување со парење - движења на шатлот напред и назад.

Оплодувањето на зрели јајца се јавува во внатрешноста на жената. Овој процес може да трае неколку дена. Интересна карактеристика е што некогаш оплодената женска мечувалка може неколку пати да роди потомство, дури и во отсуство на машко.

Гестациската старост на жената е 4-6 недели. Овој период зависи од параметрите на аквариумската вода, температурата, осветлувањето и хранењето..

Бремената жена има целосен абдомен и има „црна точка на бременоста“ под нејзината опашка. Се верува дека неколку часа пред „раѓањето“ желудникот на жената станува „квадрат“, женката почнува да се движи поактивно, „брза“ горе-долу по стаклото на аквариумот.

Едно време, женката издува од 15 до 100 или повеќе пржени. Мрестење обично се јавува наутро.

Со изобилство исхрана и температура на водата од 26-27 ° C, раѓањето може да се случи месечно.


На фотографијата, машкиот и женскиот мечувалец

Можеби најважното правило што мора да се почитува при одгледување на мечувалци е грижата за опстанок на малолетни лица. За жал, производителите јадат свои потомци, а со оглед на фактот дека СРЈ на мечувалците се прилично големи и светло обоени, овој процес се претвора едноставно во истребување. Во природата, мечувалците никогаш не го гледаат своето потомство, затоа што СРЈ веднаш дува. Во аквариумот, родителите земаат пржени за храна.

За да го сочувам потомството, густо засадувам аквариумски растенија со аквариумски растенија. Растенијата се поставени на дното на аквариумот, во колоната за вода и се особено густи на површината. Така, на малолетниците им се обезбедува засолниште „од злобните родители“ и повеќето пржени преживуваат.

Исто така, за зачувување на потомството, можете да користите специјални садници кои се дизајнирани како инка - женките остануваат во инка, а збришаните малолетнички испуштаат од инката во аквариумот за мрестење. Така, првично нема контакт помеѓу производителот и малолетни лица..

Третата опција за зачувување на потомството е да ги депонираат производителите веднаш по мрестење. Оваа опција е едноставна, но бара внимание и навременост од акваристот.

Фотографија на бремена жена мечувалец, поточно родена

Фотографија малолетничка, пржени мечувалци

По мрестење, женката е седиментирана и се обезбедува со изобилство хранење..

Првична храна за млади мечеви е жива прашина (наупли, ракчиња од саламура, циклопи, микроорганизми, ротирачи, исечена тубула).

После една недела, младите мечувалци почнуваат да се кваси - поделени на силни и „чистокрвни“ и ги уништуваат слабите и неисправните.

Малолетните лица растат брзо, после два месеци машката перка започнува да се менува кај машките, а до третиот месец „мечот“ почнува да расте.

Кога чувате мечувалци од различни видови, се јавува независно кршење, како резултат на што понекогаш можете да добиете убави потомци.

Интересен факт од животот на овие риби е дека женскиот мечувалец може во одреден момент да стане машко, т.е. промена на полот. Ова се случува во услови на „недостаток“ на машки и се објаснува со борбата за опстанок на видовите. Потомството на женска + поранешна женска двојка е скоро 90% од женски пол.

Болести и третман на мечувалци

Мечевите риба се многу отпорни риби и можат да толерираат остри услови. Сепак, како и сите живи суштества, таквото одлично здравје не трае вечно. Клучот за успешно чување риба е да се обезбедат оптимални услови за вода во аквариум.

Мечувалците се подложни на сите типични заболувања на аквариумската риба и нема нијанси во нивниот третман.

За правилен и правилен третман на мечувалци, потребно е да се дијагностицира болеста, а потоа да се применат потребните процедури. Ова ќе ви помогне Третман и болести на аквариум риба и делови од страницата: РИЗИЦИ НА РИБИ, Аква, медицина.


Препорачана литература за мечувалци

Вивипарна аквариумска риба. Упатства за чување и размножување

Риби за одгледување животни Автор: Питер В. Скот Јазици: Руски Издавач: Феникс

Сето погоре е само плод на набудување на овој вид аквариум риба и собирање на разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Популарно видео со мечиња

Претплатете се на нашите ВиеКанал за цевки, да не пропуштам ништо

Прекрасни фотографии од мечувалци
Мојот мечувалец
мечувалец риба
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мечувалец