ma.AquaFans.ru

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Фелти полжав растат аквариум хрчак!?

Оваа статија ќе зборува за роднина ампулариум - полжавот се мариса. Овој полжав не е толку популарен кај акваристите и има причини за тоа, за кои ќе зборуваме.

Theивеалиштето на полжавот од мариса (Marisa cornuarietis) е огромно; живее во реки, езера и мочуришта, каде има многу вегетација. Ова е прилично голем полжав, ширината на нејзината школка е приближно 1,5-2 сантиметри и висина од 5 сантиметри. Школка е жолта со темни ленти, има 3-4 свиоци.

Условите за одржување на мариза се стандардни, како и за многу други полжави: алкална средна pH 7.0 - 8.0, цврстина 8-15, температура 25 степени. Во мека и малку кисела вода, лушпата е уништена. Аквариумот не треба да има силна струја и агресивна риба. Се разбира, не треба да има повисоки концентрации на азотни соединенија NH4, NO2, NO3, што се постигнува со добра филтрација, аерација и навремена замена на аквариумската вода со свежа.

Од кажаното, се гледа дека мариса не е толку специфична гостинка на аквариумот, згора на тоа, во убавината и однесувањето, таа не е инфериорна во однос на ампулите ... што тогаш толку ги исплаши акваристите?

Факт е дека маривите се еден вид „аквариумски хрчаци“, чие значење на животот се сведува на џвакање на сè што може да се јаде во аквариумот..

Хома.jpg

Полжавите се сештојади, јадат и протеини и растителна храна. Тие нема да се смират се додека не пукнат од глупоста =) И, би било добро, ние акваристите, колку и да е жал ... но целата дилема е дека е невозможно да се задржи мариз со барем малку вегетација. Секој претставник на флората ќе биде уништен од нив. Мовс, тешка анубија, невкусна вализерија сè ќе се јаде и многу брзо.

Да го разбереме размерот, да дадеме пример, три возрасни полжави со мариса можат лесно да јадат лист зелена салата за 3-4 часа. Во видеото подолу, мажените седат на безвкусна опашка на морков ... тој исчезна после два часа.

Што можеме да кажеме за вкусна деликатес - лист од спанаќ, парче свеж краставица или тиквички!Со оглед на оваа карактеристика, мариз е тешко да се задржи во растителен аквариум. Со сето ова, тие не сакаат да јадат алги, вкл. Тешко е да ги препорачате како заштита од фугирање на алги. Прво, ќе се јадат растенија, а потоа алги :)

Според наше мислење, овие полжави ќе бидат прекрасни соседи во аквариуми со исти косилки за трева од аквариумскиот свет како семејството на златна рипка. Се разбира, маривите се компатибилни со многу други мироубиви риби, на пример, каразинчиња, ланец по пошта и сом од лорикарија, но со златна рипка тие се исто како Шерочка со Машерочка!

Репродукција на марис

Под удобни услови на аквариум и исхрана до депонија, овие хетеросексуални полжави совршено ќе се репродуцираат. Нема потешкотии во нивно размножување.

Сексуалните разлики се изговараат - мажјакот има лесна нога, женката има темна, чоколадна. Процесот на спарување трае неколку часа. По, во одреден момент, женката положува спојката со јајца што виси на декор, theидот на аквариумот две недели. Тогаш младиот отвор и распрскувач дома, расте самостојно во индивидуална диета не е потребна.Сето погоре е само плод на набудување на овој вид полжав и собирање разни информации од сопственици и одгледувачи. Ние би сакале да споделиме со посетителите не само информации, туку и живи емоции, дозволувајќи ви да поцелосно и посилно навлезете во светот на аквариумот. Регистрирајте се, учествувајте во дискусии на форумот, креирајте специјализирани теми каде што ќе зборувате од прва рака и од прва рака за вашите миленици, ќе ги опишете нивните навики, однесување и содржина, ќе ги споделите вашите успеси и радости со нас, ќе споделувате искуства и ќе научите од другите . Ние сме заинтересирани за секој дел од вашето искуство, секоја секунда од вашата радост, секоја свесност за грешка што им овозможува на вашите другари да ја избегнат истата грешка. Колку повеќе сме, толку повеќе чисти и транспарентни капки добри се во животот и животот на нашето седум милијардити општество.

Фотографија со полжав мариза

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?

Дополнително видео за полжави мариса

Интересна видео приказна за Теодокс

Зачленете се на нашиот YouTube канал за да не пропуштите ништо

Теодокс - пауза за алги во аквариум!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мариса: папрат полжав, папрат аквариум хрчак !?