ma.AquaFans.ru

Мариса е вол полжав.

Мериса полжав (Marisa cornuarietis) - голем, убав, но леплив полжав. Во природата, полжавот од мариза живее во езера, реки, мочуришта, претпочитајќи мирни места изобилно обрасната со растенија.

Може да живее во голема вода, но нема да се размножува. Во некои земји, мариз беше специјално лансиран во водни тела за борба против инвазивните растителни видови, бидејќи ги јаде многу добро.

Одржување на аквариум

Мариз е тешко да се содржи, потребна им е вода со умерена цврстина, pH 7,5 - 7,8 и температура од 21-25 C. Во мека вода, полжавите може да имаат проблеми со формирање на школки и за да ги избегнат, треба водата да се отежни.Аквариумот треба да биде цврсто затворен, бидејќи полжавите имаат тенденција да излезат од него и да одат на патување околу куќата, што ќе заврши во непогодност.

Но, не заборавајте да оставите слободен простор помеѓу стаклото и површината на водата, бидејќи мариите дишат атмосферски воздух што се издига зад него на површината и се стекнува преку специјална цевка.

Никогаш не користете препарати со бакар за лекување на риби, бидејќи тоа ќе заврши со смртта на сите бракови и други полжави. Исто така, не чувајте ги со риби кои се хранат со полжави - тетрадони, макроподи, итн..Мажените исто така можат да живеат во голема вода, но во исто време престануваат да се репродуцираат..
Мирно однесување, не допирајте ниедна од рибите.

Одгледување

За разлика од другите полжави, браковите се хетеросексуални, а машки и женски се потребни за успешно размножување. Femaleенската мариса се разликува од машката според бојата на ногата, женката е во боја на чоколадо, а машката е лесна, месо во боја со дамки.

Парењето трае неколку часа. Ако условите се соодветни и хранењето е доволно, женката лежи јајца на растенија или украс. Кавијар личи на желе-како маса со мали полжави (2-3 мм) внатре.

Ако не ви треба кавијар, само соберете го со помош на сифон. Малолетни лица се изведуваат две недели и веднаш лазат низ аквариумот во потрага по храна. Тоа е доста тешко да се забележи и често умира кога ќе навлезе во филтерот, па затоа е подобро да го затворите со фино решетче. Може да се хранат малолетнички мариси на ист начин како и возрасните.

Хранење

Омниворес Марисниците ќе јадат секаков вид храна - живи, замрзнати, вештачки. Исто така, растенијата можат да страдаат од нив, ако се гладни, тогаш тие почнуваат да јадат растенија што понекогаш ги уништуваат.

Подобро е да се чува мариз во аквариум без растенија или со неценети видови. Покрај тоа, мариз треба да се храни зеленчук - краставици, тиквички, зелка и апчиња за сом.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Мариса е вол полжав.