ma.AquaFans.ru

Полжави во аквариум: помагачи или штетници?

Полжави во аквариум

Полжави во аквариум

Полжави во аквариум. Помошници или штетници?

Полжавите се едно од оние суштества што можат сами да се појават во аквариум. Се чини дека вие конкретно не сте ги купиле во продавницата за миленичиња, од каде доаѓаат? Понекогаш се случува да плаќате само ново растение во продавницата за миленичиња, а како комплимент од установата добивате и јајца од полжав на лисјата. Во некои полжави, кавијарот е толку мал и толку цврсто фиксиран што не е секогаш можно да се препознае. И само неколку дена по садењето, забележувате мали транспарентни улици на wallsидовите на аквариумот.

Што да се прави со нив? Дали треба да се борам со нив или само да уживам во бесплатен миленик?

Кои полжави живеат во аквариум??

Од гледна точка на биологијата, полжавите припаѓаат на гастроподи со надворешна обвивка. Многу видови полжави се во можност да живеат во аквариум. Но, не обидувајте се да донесете полжави од езерце или река. Ова може да предизвика сериозни инфекции кај жителите на вашиот резервоар. Најчесто, физичарите, калемите, меланиите започнуваат сами по себе..

Физа полжави во аквариум.

Физа

Физа

Полжавите на Физа се мали и многу скромен. Возрасен возрасен едвај достигнува два сантиметри во должина. Поради нивната мала големина и тенка школка, тие многу често стануваат мезе за риби. Школка на полжавот е темно кафеава, телото на полжавот е темно сива боја. А карактеристична црта на овој вид полжави е вртливата школка лево. Поради издолжената форма на школка и малата големина, физичарите се неверојатно подвижни и се искачуваат дури и во мали дупки. Полжавот дише лесно, за кратко време може да го направи и без вода.

Физа во домашен аквариум поверојатно е полжав од паразит. Таа е во состојба да јаде дури и многу тешки растенија. Како средство за чистење, корисно е само ако е мало. Се размножува многу брзо. Кавијар придава растенија и украси, поретко на чаши.

Меланија полжави во аквариум.

Полжав меланија

Полжав меланија

Првично меланија од тропските езерца на Азија. Меланија достигнува три и пол сантиметри во должина и наликува на сладолед рог во форма на школка. Школка е сиво-зелена, телото има сребрено-сива нијанса. Карактеристична карактеристика е раѓањето во живо. Illил здив. Меланија е полжав во почва. И можеби единствениот полжав што сопствениците на домашни аквариуми го сакаат и мразат во исто време.

Од една страна, овие полжави постојано ја мешаат почвата, спречувајќи ја да се кисели и да јадат остатокот од добиточната храна и да изгние органска материја. Исто така, се должи на фактот дека почвата е постојано во движење, се подобрува размената на гасови на аквариумот, што позитивно влијае на биолошката рамнотежа на вештачкиот екосистем. Меланија се размножува брзо. И да се забележи ова не е секогаш лесно, се должи на фактот дека полжавите ги поминуваат сите дневни часови закопани во земјата. Но, само треба да ја исклучите светлината и да ја вклучите повторно по еден час, десетици полжави ќе се држат до стакло. Ако мелодиите се постојано на површината или лазат на чашата на аквариумот, ова е индикатор за сериозен недостаток на кислород во аквариумската вода.

Оттука е причината за омразата на акваристите кон кредањето. Контролирањето на нивниот број е многу проблематично и да се ослободите од нив е уште потешко. И сега, да го земеме предвид фактот дека изразот „раса како зајаци“ многу слабо го опишува процесот на репродукција на овие полжави, и како резултат добиваме од една страна корисен асистент, од друга страна, окупатор.

Тиломеланија полжав - портокал зајак.

Полжав Тиломеланија

Полжав Тиломеланија

Овој многу убав полжав роден на островот Сулавеси сигурно ќе го украси секој аквариум на слатководна вода. Тиломеланија беше пронајдена во разни бои, а некои сè уште чекаат официјален опис. Долгите, зашилени, конусни школки се разликуваат по изглед, како и по бојата на полжавот, кој може да има различни бои: светло портокалово, жолто, крем, црно со жолти или бели точки, црни со жолти пипала и други. Очите се мали и лоцирани под долги пипала..


Светли и неочекувани бои на полжави Тиломеланија директно зависат од почвата каде живеат:
На карпестите почви, бојата на „куќата“ и „нозете“ на кохлеата е посветла и заситена, можеме да кажеме дека агресивната околина создава поагресивна боја, аголна форма и мускулесто тело, меѓу овие полжави преовладуваат големи индивидуи. Природата на таквата Тиломеланија е неживачка - не се препорачува да ги чувате заедно со риба и ракчиња, полжавите можат мирно да пренесат само неколку соседи како нив, и подобро би било соседите да бидат помалку агресивни.
Помалите услови за живеење, почвата од песок и кал придонесуваат за појава на полжави со заоблени форми, монофонични, но светли бои на школка, помали димензии и мироубива природа. Ваквите претставници на Тиломелание лесно се придружуваат со рибите и нивните роднини, и секако со ракчиња од островот Сулавеси.

Ролна полжави во аквариум.

Ролна полжавРолна полжав

Можеби секој што има аквариум дома, барем еднаш, па дури и ги набудувал овие полжави. Младите лица се рамни и транспарентни полжави, школка е извртена од спирала, во состојба на возрасни школка станува црвена или кафеава. Полжавот расте до три и пол сантиметри во дијаметар. Непретенциозен, може да преживее дури и во многу тешки услови. Преживејте дури и во силно загадена вода. Овој вид полжав нема целосни жабри, сепак, ова не го спречува нивното дишење под вода; тие ја користат пулмоналната празнина достапна за да дишат атмосферски воздух. Тие растат со неверојатна брзина, но нема проблеми со контролирање на изобилството; доволно е едноставно да се соберат дополнителните полжави при чистење на аквариумот. Друга карактеристика на калемите е нивниот многу тврд кавијар. Оваа карактеристика обезбедува многу голем опстанок на потомството..

Предноста на овој вид полжав е тоа што тие не само што го јадат остатокот од храната, туку можат да вечераат и со гнили делови од растенија и бактериски филм на нивната површина. Тие не ги оштетуваат здравите растенија. Способноста на овој вид полжави да се лизга наопаку е исто така интересна. Изгледа многу интересно..

Следно, ќе разговараме за полжави, кои сами по себе, најверојатно или дефинитивно нема да започнат.

Ампули полжави во аквариум.

Ампула на полжавАмпула на полжав

Меѓу полжавите со аквариум, ампуларијата е една од најголемите. Овие гиганти можат да достигнат седум сантиметри во дијаметарот на школка, а некои дури и до 15 см. Во природата, овој вид полжав се наоѓа во тропските резервоари на Азија и Јужна Америка, што ги објаснува нивните преференци за температурата на водата во опсег од дваесет и дваесет до триесет степени. Во суштина, овој вид полжав има кремаста жолта боја на школка и речиси бело тело, во ретки случаи може да биде и малку темно. Ампулорите дишат и воздух растворен во вода и атмосферски воздух преку специјална цевка наречена сифон. За да се вдише, полжавот се крева по идот на аквариумот до површината на водата и ја влече цевката. Кратко време може да живее без вода. Ампулорите ги чистат wallsидовите на аквариумот и јадат многу видови алги, меѓутоа, со недостаток на снабдување со храна, повисоките растенија почнуваат да се џвакаат, расипувајќи ја естетиката на резервоарот. Во принцип, тие не се пребирливи во храната, а алгите и младите пука од повисоки растенија јадат со еднаков апетит. Ампулите не се компатибилни со сите видови полжави и риби. Некои риби, особено мажјаци, макроподи, лалиуси, цихлиди и други можат да предизвикаат сериозни повреди на полжавите, што може да доведе до нивна смрт. Ампулите се диоексни, затоа, ако само еден поединец е содржан во аквариумот, контролата на населението не е потребна. Но, ако има неколку од нив во аквариумот, тогаш е неопходно постојано да се фаќаат потомци, бидејќи, заради нивната големина, ампулариумите даваат значителен биолошки товар на аквариумот.

Мариза полжави во аквариум.

Полжав МаризаПолжав МаризаПолжавот од мариза, заедно со ампулата, е многу голем претставник на светот на аквариумот. Школка потсетува на школка од калем за полжав, но има дијаметар до шест сантиметри! Школка, како по правило, има боја на кафе со млеко. Според бојата на телото, можете да се разликувате од машкото. Кај жените, телото е кафеаво, кај мажите е светло со дамки. Мариса е тропски полжав и не може да живее во ладна вода. Оптималната температура за содржината на марис е дваесет и два до дваесет и пет степени. Мариса е многу побарувачка за квалитетот на аквариумската вода, што во голема мерка го отежнува неговото одржување и особено одгледувањето. Овој вид полжав категорично не е компатибилен со растенијата. Willе градат сè што е и ќе побараат повеќе. За аквариум без растенија, тоа ќе биде добар уреден. Апсолутно сештојаден и леплив. Покрај тоа, изгледа многу импресивно.

Неретина полжави во аквариум.

Неретина полжав

Овој вид полжави воопшто не треба да се контролира. Факт е дека, и покрај природните слатки води, полжав од неретин може да се репродуцира само во солена вода. Како прво, се должи на фактот дека новородените полжави можат да живеат само во солена вода и треба планктон, возрасните како море и свежи се особено погодни. Значи, потомството во домот на аквариумот не е во прашање. Тие претпочитаат тврда вода од која можат да добијат супстанции за да ја одржат својата роговиден школка во тон. Друга од карактеристиките на neretin е нејзината тенденција да избега од аквариумот. Ако не им се допаѓаат условите на притвор, веднаш ќе се обидат да избегаат. Така, тие служат како еден вид индикатор. Патем, рогови полжави можат да преживеат доста долго време без вода. Санитарните функции се некои од најкорисните полжави. Добро справете се со дијатомите. Повисоките растенија воопшто не ги интересираат. Како по правило, тие добиваат такви полжави по стапка од една личност на десет литри вода.

Хелена полжави во аквариум.

Хелена полжав

Хелена полжав

Таа е убиец полжав. Предатор полжав што се храни со други полжави. Wouldе јадеше риба ако може да ги фати. Големината на хелена не надминува два сантиметри. Светла и убава, бојата наликува на оса. Содржината е едноставна, скромен кон условите. Вистински воин од светот на полжавите. Растенијата не се интересни за нив, тие се заинтересирани само за живо тело. Неопходно е кога е потребно за контрола на бројот на други видови полжави. Диоезик. Нема проблеми со размножување, но ќе бараат најмалку четири лица..

Пагода полжави во аквариум.

Пагода за полжави

Пагода за полжави

Полжав темно чоколадо во боја на полжав со убави процеси во форма на рог на обвивката. Големината на школка е околу шест сантиметри. Корисно на прво место со вашата убов да ги проголта алгите. Може да грицка црна брада, како и да јаде сом јадејќи ги нивните апчиња на дното. Пагодата бара струја и многу висока содржина на кислород во аквариумската вода. Во содржината и особено во одгледувањето, пагодата за полжави е многу комплексна.

Интересна видео приказна за Теодокс

Зачленете се на нашиот YouTube канал за да не пропуштите ништо

Теодокс - пауза за алги во аквариум!

Придобивките од чување полжави во аквариум.

Полжави во аквариумПолжави во аквариум

Како прво, полжавите во аквариумот се корисни како нарачки, бидејќи основата на нивното мени во аквариумот е: алги, производи од отпад од риба, остатоци од храна и мртви органски организми. Покрај тоа, за разлика од сом, нарачките, полжавите можат да навлезат на повеќето недостапни места. Покрај тоа, некои полжави изгледаат одлично во аквариумот и му даваат изглед на поприроден резервоар. Некои видови полжави се природен показател за параметрите на аквариумската вода. Исто така, полжавите можат да бидат добра храна за живо за некои видови риби. Всушност, ако ги изберете вистинските полжави и постојано ги следите нивните броеви во аквариумот, тие само ќе имаат корист.

Конс содржина за полжав во аквариум.

Полжави во аквариум

Полжави во аквариум

Скоро сите видови полжави можат да јадат рибини јајца. Како што споменавме порано, некои видови полжави можат да им наштетат на растенијата со јадење на зеленило. Исто така, полжавите го зголемуваат биолошкото оптеретување на аквариумот, а телата што се распаѓаат на мртвите полжави можат сериозно да го оштетат биолошкиот баланс на аквариумот. Постојано бараат контрола на населението, во случај на неконтролирано одгледување, популацијата на некои видови полжави ќе достигне застрашувачки големини.

Колку полжави живеат во домашниот аквариум?

Во просек, полжавите во аквариумот живеат една и пол до две години, во зависност од условите на притвор. Некои тропски видови на полжави можат да живеат до три години. Главниот услов за вода за чување полжави во него е доволна цврстина. Во мека вода ќе страда лушпа од полжави.

Како можеме да се справиме со оштетување на растенијата со полжави??

Прво на сите, полжавите почнуваат да јадат повисоки растенија од глад. За да се избегне ова, полжавите можат да се хранат. За ова, лист зелка намачкана со врела вода, зелена салата, варен зеленчук и ситно сецкан овошје се соодветни.

На крајот на краиштата, да се смират полжави во аквариум или не е индивидуална работа. Секако, ако полжавите растат сами, тоа не е голем проблем, а понекогаш и среќа. Ако полжавите во аквариумот се уморни - секогаш можат да бидат вар. Во аквариуми со полжави, проблемите со множење алги се многу поретки. Сепак, создаваме ќош од животинскиот свет во нашиот дом, а во дивиот свет, полжавите се сеприсутни.

Аквариум полжав видео

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжави во аквариум: помагачи или штетници?