ma.AquaFans.ru

Морски и слатководни (речни) видови бивални мекотели

Бивалвалните мекотели (Бивалвија) ​​се одликуваат со школка која се состои од два дела (вентили). Оваа класа има уште неколку имиња што ги карактеризираат претставниците на оваа класа. На пример, Lamellibranchia се тромбоцити-жабри мекотели, чии жабри навистина се состојат од тромбоцити. Ацефала се безглавни мекотели кои ја изгубиле главата за време на еволуцијата. Pelecypoda (топоподи) - името го опишува обликот на екстремитетите на бивалите.

школки
Постојат неколку видови на бивални мекотели со име што ги опишуваат нивните надворешни карактеристики.

Карактеристики на животниот стил

Втората најголема група на мекотели по гастроподи се состои од повеќе од 20 илјади видови. Сите овие видови се бентички, т.е. видови на дното. Бивалите живеат на дното на резервоарите со свежа или солена вода. Повеќето Бивалвија се многу бавни или водат скоро неподвижен животен стил.

На пример, брзината на движење по должината на дното на претставниците на видовите на речните bivalve мекотели - без заби - не повеќе од 20-30 см на час. И остриги, на пример, се прикачуваат на подлогата дури и во фазата на ларва и воопшто не се во можност да се движат.

Еволутивните промени поврзани со исчезнувањето на главата и радулата (од латинската радула - стругалка, стругалка, ренде за стружење храна) и формирање на развиени жабри за плочи, доведоа до воспоставување на таков малку или целосно неподвижен животен стил..

начин на живот школки
Бивалите се неактивни на дното на езерцата

Длабочините на кои живеат различни видови на класата Бивалвија се различни - од привремената крајбрежна зона до морските депресии длабочина од 10 км.

Бивалвалните мекотели се хранат со органски честички и мали планктони. Филтрирање на водена суспензија со жабри, тие спроведуваат две функции одеднаш: дишење, апсорбира кислород од вода и исхрана, филтрирајќи ги честичките што се јадат.

Некои групи ламеларни и жабри имаат интересни адаптации на животот на камења. Видовите кои припаѓаат на родот на каменоперите (Фолас) имаат остри заби за дупчење потези во камења на предниот крај на школка. И друг вид на морски бивалски мекотели, наречени морски датуми (Литофага), иако нема апарат за дупчење, исто така е во можност да навлезе во камења, растворајќи ги со киселина, која се лачи од специјални жлезди.

Структура на тело и обвивка

Тело од мида е сместено во школка со бивалва, се состои од торзото и нозете. Ногата е мускулен дел од телото, со помош на кои мекотели се движат по дното или се закопуваат во земја. Често има форма на клин и е во состојба да се испакне од мијалникот.

структура на мекотел
Во внатрешноста на обвивката е телото на мекотел

Кај многу видови, на пример, муска (Митилус), ногата има бассус жлезда, која ослободува супстанција што му помага на мекотецот да се закачи на камења и сличен подлога. Биссот е трајна нишка. Некои мекотели на возрасни немаат таква жлезда, во тој случај најверојатно се развивала во фазата на ларви.Плоча-жабри школки може да имаат различни големини и форми. Најмалите мекотели на длабоко море не растат повеќе од 0,5 мм во должина. Но, постојат гиганти, на пример, tridakna - жител на корални гребени во тропските мориња. Димензиите на овој вид на bivalve може да достигнат 1,4 m во должина со телесна тежина до 200 кг.

Повеќето видови имаат латерално издолжено тело. Но, постојат и видови на издолжена црви или скоро сферична форма. Мијалникот може да биде симетричен или има појаси со различна големина. Повеќето претставници на бивалите имаат брава на клапите на обвивката, што спречува да се префрлат клапите во однос на едни со други.

Без оглед на формата и големината, мијалникот се состои од три слоја:

  • надворешен - конхиолин;
  • внатрешно - варовнички;
  • долна - мајка-бисер.
морска школка
Бивалвата школка од мекотел е подебела од онаа на жител на слатководни води

Дебелината и јачината на школка кај различни видови е исто така различна и зависи од условите за живеење. Голема количина минерали во водата овозможува да се изгради посилен варовник скелет, затоа морските бивави обично имаат подебела обвивка од видовите слатководни. Делот од телото на мекотел кој е во непосредна близина на мезовите ослободува супстанции од кои се состои школка. Така, школка постепено расте во текот на животот. Меѓу Бивалвија со добро развиен слој од мајчина бисер има видови на слатководни видови (бисер јачмен, слатководни бисери од муска, итн.) И морски (морско бисерско миди, итн.).

Практично значење на бивали

Луѓето кои живеат во близина на бреговите на морињата и реките веќе долго време ја користеа Бивалвија како храна. И од нивните школки и бисери направиле прибор за домаќинство и накит. За потрошувачка како храна, многу ламеларен жабл. Најчести типови се:

  • школки (Митилус);
  • срце (кардио);
  • остриги (Остреа);
  • лушпи (Пектин).

Риболов од бисер

Многу бивали под мијалникот како резултат на иритација од туѓо тело или паразитски наезда формираат бисери. Составот на бисер е ист како оној на лушпата, се состои од исти слоеви, само надворешниот слој на бисер е однадвор. Комерцијални видови за рударство со бисери се сметаат за морските бисери Птериа и Пинктада и бисер со слатководни бисери Маргаритана маргаритифера.

бисер во мијалникот
Ако странски надразнувач влезе во мијалникот, се формира бисер

Во моментов, широко се развива зеленилото на мекотели на Бивалвија, т.е. нивно вештачко размножување. Тие се одгледуваат за употреба во храна или за добивање бисери.

Основано во 1907 година во Јапонија, претпријатието беше првото производство на вештачки бисери. За ова, Бивалвија беше минирана на отворено море, а само во средината на 50-тите години беше можно да се воспостави одгледување на самите бисери.

Странските предмети поставени во лушпата на бисерот постепено се обвиткани во мајка-бисер. И по 1-2 години, можно е да се извлечат готови бисери, кои внимателно се сортираат по големина и сенка и се испраќаат до претпријатија за производство на накит.

Биолошки третман на вода

Способноста за биофилтрација на мекотели на Бивалвија се смета за корисна сопственост на овие живи организми. Насоката со оглед на можноста за користење на овие животни за третман на вода се смета за релевантна. Мекотели се способни да апсорбираат и акумулираат тешки метали во ткивата на телото и да ја прочистуваат водата од хемиски и органски загадувачи. Просечната активност на тромбоцитни жабри при филтрирање на вода е околу 1 литар на час.

мекотели чиста вода
Една од најпознатите корисни својства на овие организми е можноста за прочистување на водата.

Прашањето за заштита и размножување на Бивалвија за употреба како биофилтри во свежи и морски води, научниците го сметаат за едно од најгорливите проблеми. Во областите каде е воспоставено комерцијално размножување на жабрена плоча, се извршува високо-квалитетен биолошки третман на вода, се јавува акумулација на дното од тиња, се развива богата дно фауна и се зголемува целокупната продуктивност на океанот.

Седиментација

Убиените мекотели формираат варовнички седиментни карпи, кои формираат слоеви на морскиот и океанскиот под, кои се материјал за формирање варовник, мермер и варовник. Фосилните остатоци од школки се форми врз кои се темели утврдувањето на староста на слоевите на Земјата.

Злобни претставници

Прво на сите, мекотелите на Бивалвија им штетат на хидрауличните структури и морските бродови. Во тек е активен развој на специјални премази што можат да ги заштитат бродовите и структурите од факулирање од штетници..

штетници од школки
Некои видови школки се штетници

Значајни колонии на овие животни можат да се формираат во реките и морските води на Црното и Каспиското Море, каде што живее бивалскиот мекотел на видот Дреисена Полиморфа, кои се прицврстени на хидраулични структури. Овие животни се сместуваат во водоводни цевки и турбини на хидроцентрали, што доведува до блокади..

Добро познат штетник е мекотелката Бивалвија од видот Teredo navalis (или shashen), исто така наречена бродолом. Пронајден е во црното и далечното источно море, достигнува должина од 18 см и има облик на црв. Мијалникот зафаќа само еден крај и е прилагодена за дупчење дрво. Мида оштетува дрвени конструкции и дното на бродовите. За борба против шумата, дрвото е солено.

Некои од мекотелите на Бивалвија се носители на паразити. Служат како средно домаќин на различни паразитски црви, тие можат да бидат извор на инфекција кај грабливи риби или птици.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Морски и слатководни (речни) видови бивални мекотели