ma.AquaFans.ru

Се ослободуваме од полжави во аквариум: 4 најефикасни методи!

Се ослободуваме од полжави во аквариум: 4 најефикасни методи!Се ослободуваме од полжави во аквариум: 4 најефикасни методи!

Аквариум полжави - ова е една од важните компоненти на резервоарот, бидејќи тие ја чистат чашата од образување и јадат остатокот од добиточната храна. Најчестите типови се ролна и топење. Гастроводите брзо се размножуваат и активно јадат алги, во врска со кои тие се претвораат од филтер во паразити. Поради ова, се јавува проблем, затоа што треба да се ослободите од полжавите, но не ја вознемирувајте биолошката рамнотежа на аквариумот.

Биолошки контроли

Суштината на овој метод е воведување во аквариумот на директни непријатели на гастроподи - ракови или риби. Јадат школки.

За да ги отстраните калемите од полжав, ќе треба да купите предатори. Полжавот на Хелена многу помага. Таа јаде свој вид, но многу помала. За риби, овој вид предатори е апсолутно безопасен, бидејќи јадат само свој вид и инсекти.

Одличен начин да се ослободите од аквариумските полжави е да ставите во резервоарот некои видови риби што јадат гастроподи. Се справи со оваа задача:

 • Циклиди.
 • Гурами.
 • Тетрадони (на пр. Џуџе тетрадон).

Тетрадон

ТетрадонВторите се најпрогресивни, бидејќи имаат силни коскени плочи на местото на забите. Со нивна помош, рибите лесно можат да ја гризат лушпата на гастропод. Тие се агресивни риби и за време на одгледување на мекотели, преостанатите жители треба да бидат преместени во друг аквариум.

Макробрахиумот (еден од претставниците на членконоги) исто така добро се справува со уништувањето на гастроподите..

Хемикалии

Тој е најефикасен начин во борбата против гастроподите, но има голем број нијанси. Во составот на средствата се користи бакар, што е отровно за нив. Производителите тврдат дека тоа не влијае негативно на другите жители на аквариумот, но подобро е да се игра безбедно и да се премести рибата некое време во посебен резервоар.Еден од ефективните агенси против полжав е хемиската подготовка за грмотевици. Можете да го купите во која било продавница за миленичиња. Неопходно е да се користи само како последно средство, бидејќи брзо ги убива сите полжави, што негативно влијае на биолошката рамнотежа на аквариумот.

Средства

Средства

Можете сами да направите хемиски производ, ако поради некоја причина не е во продавницата за миленичиња. Ова ќе бара бакар сулфат.

 • Прво, преместете ги жителите и растенијата во посебен аквариум.
 • Следно, треба да разредете 0,4 грама бакар сулфат во 10 литри вода.
 • Вклучете ја аерацијата на аквариумот.
 • По неколку часа, извадете ги мртвите полжави, исчистете го резервоарот и променете ја водата.

Средства за механичка контрола

Најмногу одзема време, бидејќи неговата ефикасност директно зависи од човековите активности. Помага целосно да се отстранат полжавите од аквариумот или да се намали нивниот број на минимум.

Неопходно е да се повлечат големи мекотели од резервоарот со рака, и да се смалат мали мекотели на идовите. Отстранувањето на гастроподите на овој начин е неефикасно. Ако има растенија, тогаш нивната репродукција ќе продолжи, бидејќи има јајца на стебла и лисја. За да се ослободите од мали мекотели, треба да добиете растенија и елементи за украсување од аквариумот. Следно, исчистете ги од јајцата и самите гастроподи. Мали полжави во аквариумот може да се лоцираат на цревата на компресорите за снабдување со воздух или друга опрема, затоа треба да бидете внимателни при чистење.

Стапица

Тоа е еден од невообичаените методи за фаќање полжави. Можете да купите стапица во продавница за миленичиња или да го направите сами. За да го направите ова, ќе ви требаат ножици, топка, пластично шише, неколку камења, мамка за полжав.

 • Треба да земете мало шише.
 • Ставете ги камењата за пондерирање и мамка на дното.
 • Ставете балон на вратот на шишето.
 • Користејќи ножици, отсечете го горниот дел од топката, така што останува само цевка долга 3-4 см.
 • Плутениот дел од топката се става во шише и се полни со вода.
 • Спуштете ја тела во аквариум.

Купените стапици се засноваат на фактот дека нивните врати се отвораат само во внатрешноста на уредот. Откако таму, полжавот не може да се врати. Таквите дизајни се лесни за составување, но помагаат активно да се борите против гастроподите. Купените стапици се опасни за рибите. Честопати тие пливаат таму побрзо од полжавите, но не можат да излезат.

Превентивни мерки

Гастроводите се неопходни за одржување на водната био-рамнотежа на резервоарите, но само во минимални количини. Многу полжави во аквариумот можат да му наштетат на водната вегетација и самите риби, бидејќи тие активно јадат алги и се носители на разни паразити. Стапиците или хемикалиите ќе помогнат да се ослободите од нив. Голем број на некои правила ќе помогнат да се намали нивниот број..

 • Редовно чистете го аквариумот.
 • Не претерувајте со риби, бидејќи полжавите се хранат со остатоци.
 • Започнете риби кои користат школки.
 • Навремено да се ослободите од вишокот гастроподи.
 • Не користете растенија од локални водни тела.
 • Излупете ги алги за да се ослободите од поставените јајца.
 • Користете стапици или други методи за контрола на гастроподите.
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Се ослободуваме од полжави во аквариум: 4 најефикасни методи!