ma.AquaFans.ru

Како да се уништат полжавите во аквариум?

gdjjd

Полжавите во аквариумот се убави, корисни и во најголем дел не им штетат на другите жители. Сепак, има моменти кога тие растат толку обилно што почнуваат да го вознемируваат акваристот.

Ова е особено точно за полжави во почва, како што се пилиња. Многу е тешко да се ослободите целосно од нив, и во статијата ќе ги разгледаме главните начини за справување со вишокот полжави..

Пар од чувствителни пипала излегуваат од главата и очите се наоѓаат на нив со помош на кои полжавите го истражуваат светот. Имаат бели дробови што дишат на површината, жабри за дишење под вода или двајцата одеднаш..

Повеќето полжави се хермафродити, односно имаат и машки и женски генитални органи. Во повеќето случаи, парењето бара пар што лежи јајца, во заштитниот филм за мукозната мембрана, во аквариумот често може да се види под лисјата на растенијата.

Ампулите лежат голема количина јајца над површината на водата, спојката изгледа како жолта или портокалова јајца во густ, тврд куп. Некои полжави, како што се топењето на аквариумот, се живописни.

Аквариумските полжави се сеприсутни, можат да јадат алги, да го напишат остатокот, карион, гнили делови од растенија. Некои големи полжави можат да ги оштетат деликатните растенија, но спротивно на популарното верување, малите полжави не ги оштетуваат..

Полжави во аквариум

Контролираната популација на полжави не му штети на аквариумот, напротив, полжавите јадат остатокот од храната, го чистат од алги, а полжавите во почвата се мешаат и ја засилуваат почвата, спречувајќи го да се распадне.

Многумина содржат интересни полжави - ампуларни, кои не се многу барани и не се склони кон брза репродукција. Сепак, малите полжави, како што се физичарите и калемите, имаат тенденција брзо да се размножуваат во поволни услови и брзо да го наполнат аквариумот, покривајќи стакло, филтри, растенија.

Како да избегнете полжави во аквариумот

Обично, полжавите влегуваат во нов аквариум во форма на јајца или возрасни, кои се носат заедно со растенија, украс или кога пресадуваат риби. Проверете ги сите растенија за полжави или нивните јајца, или потопете ги растенијата во раствор што ги убива (Hydra-Tox), дури и повеќето внимателни aquarists имаат полжави.За избалансиран аквариум, полжавите не се закана. Наместо да се борите против нивното влегување во аквариум, подобро е да се следи нивната количина, брза репродукција значи какви било проблеми во аквариумот.

Раст на популацијата на аквариумот полжав

Главната причина за вишокот број полжави во аквариумот е обилното хранење риби. Полжавите испукаат остатоци и се размножуваат квадратно. Ако полжавите почнаа да ве мачат, поточно нивниот број во аквариумот, проверете дали ја претерате рибата?

797402

Обично, отпадот се акумулира во почвата и служи како магацин за полжави, така што втората задача е да се сифилира почвата и да се отстрани преостанатата храна. Полжавите исто така консумираат алги, и ако немате астристрис или слична сом, треба да ги додадете во теглата, создавајќи натпревар за храна. Покрај тоа, сом проголта јајца од полжав.

Дали полжавите ја носат болеста??

Полжавите се вклучени во пренесувањето на болести кај популацијата на риби, бидејќи тие можат да се користат како носители на паразити и патогени. Како и да е, навистина не треба да се грижите, сепак, кога купувате нови видови риби или ги храните живи добиточна храна, шансата да се донесе болеста е неколку пати поголема.

Контрола на хемиски полжав

Лековите против полжав може да се купат во продавниците за миленичиња и во онлајн продавниците, но тие треба да ги користите само како последно средство, бидејќи има многу несакани ефекти.Главниот проблем е што кога работи, масовната смрт на полжави ќе го наруши балансот. во аквариум.
Смртта ќе предизвика појава на бактерии, промена во параметрите на вода и болест на риби. Покрај тоа, хемијата нема да ги убие сите полжави, и нивните јајца, и тие ќе продолжат да се размножуваат со јадење остатоци од нивните роднини.

Внимателно прочитајте ги упатствата, многу препарати содржат бакар и се токсични за риби и ракчиња, исто така избегнувајте користење на друга хемија за аквариум, може да ја намали ефикасноста.

Природен метод - стапици за полжавиМногу брендови сега произведуваат стапици за полжави, но не е лесно да се купат од нас. Полесно е да го направите тоа сами. Најосновната стапица на полжав е да оставите лист лушпа од зелка преку ноќ на дното на аквариумот, ставајќи го на чинија. Во утринските часови ќе биде покриено со полжави, кои лесно се отстрануваат. Правејќи го ова редовно, значително ќе го намалите населението.

Ако рибите, на пример, сом не дозволуваат да го сторат тоа, тогаш можете да го надградите методот. Земаме пластично шише, затворете го, гориме или прободуваме дупки на дното, така што рибата не може да влезе, а полжавите се лесни.

Внатре ставаме или салата, или зелка или друг зеленчук, подобро попарена, така што тие ќе работат поефикасно. Го преплавуваме шишето и заминуваме. Наутро добивате полно шише полжави.

Природен метод - риба


Некои риби по природа јадат полжави, а вие можете да ги користите за борба. Меѓутоа, ако вашата риба е доволно полна, малку е веројатно дека ќе обрнете внимание на нив. Чувајте ги малку гладни.

Одличен јадеж за полжави е тетрадон, но има лош темперамент и не е погоден за општи аквариуми. Од помалку агресивни - ботаја кловн, макроподи, некои видови гурмами.

Исто така, сите видови на сом што јадат кавијар од полжави. За да му помогнете на сом во борба, свртете го декор, дрифтвуд, саксии и многу повеќе, бидејќи кавијарот најчесто се поставува под него.

5ру

Природен метод - грабливи полжави

Според мое мислење - најефикасен, безбеден и достапен метод за борба против полжави. До неодамна, Хелен не беше толку лесно да се најде, но сега тие се насекаде и чинат денар.

Предаторски полжави хелена (Antentome helena), месојади и јадат други видови полжави. Во последниве години, тие станаа доста популарни и купувањето на нив не е проблем. Овие се убави полжави во форма на конуси, кои исто така изгледаат привлечно. Расте до 1,2 см.

Хелените можат значително да го намалат бројот на полжави, па дури и целосно да ги уништат, ако се случи тоа, тие почнуваат да јадат како и сите полжави, иако таквата диета не е типична за нив. Иако хелиите не растат толку брзо како обичните полжави, тие можат да произведат потомство. Сепак, полжавот е прилично скап, и ако тоа се случи со загуба, вие нема.

Митови за полжави

Полжавите го загадуваат аквариумот
Напротив, полжавите во аквариумот јадат отпад, чистат површини, уништуваат алги. Овој мит најверојатно се должи на фактот дека полжавите напредуваат во запуштените аквариуми со обилно хранење и лошо одржување..

Полжавите можат да убијат мала риба
Полжавите се сештојади и ќе јадат сè што можат да стигнат. Кога рибата умира или веќе е многу слаба, полжавите веднаш се собираат за празник. Акваристот гледа дека рибата лежи на дното и полжавите ја јадат, но тие не се виновни за нејзината смрт. Размислувајќи малку лесно да се разбере - спорниот полжав не може да претставува никаква опасност за здрава и фрисна риба.

Полжавите ги расипуваат растенијата
Некои полжави, особено од природата и локалните водни тела, можат да ги оштетат растенијата. Но, најголемиот дел од полжави во аквариум не штетат на растенијата на кој било начин. Полжавите имаат мала уста прилагодена за стружење од површини, а повисоките растенија имаат тврда површина. Потеклото на митот е лесно разбирливо - полжавите постојано јадат стари, лисја што умираат и се чини дека ги убиле.

Како да се контролира популацијата на полжави во аквариум:

  1. Не претерувајте
  2. Редовно чистете ја земјата
  3. Добијте сом или ракчиња да јадете алги
  4. Доведете риба со полжав што јаде
  5. Флип дрифтвуд и декор
  6. Користете стапици за полжави
  7. 7. Проверете за нови растенија и украси за кавијар и полжави.
  8. Никогаш не користете растенија или украси од локалните води.
  9. Не хранете неколку дена риба, тие ќе бидат поподготвени да јадат полжави
  10. Внимавајте на вода ако користите хемикалии
Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да се уништат полжавите во аквариум?