ma.AquaFans.ru

Физа

Фотографија од полжави од Физа

Фотографија од полжави од Физа

Полжав по физика: придобивки и штети!
Физа полжав со мала, скоро тркалезна обвивка, различна од сите слични школки по тоа што навивам оди од лево кон десно, а не од десно кон лево. Physa има зашилен крај на школка. Висината на мијалникот е 7-10 мм, дебелината е 4-6 мм. Таквата големина му дава на овој полжав физичка предност, дозволувајќи му на полжавот да се искачи во сите видови празнини и агли и да ги исполни своите должности како уредно. Пипалата се долги, налик на влакната. Очите во основата, од внатрешната страна на пипалата. Ногата е долга, посочена. Бојата на животното е црна и сина, школки се тен или кафеава.
Најчесто се впушта во аквариуми со растенија или жива храна. Полжавите носат околу 20 транспарентни јајца, кои се поврзуваат во облик на мразна форма на црв, прицврстена за подводни растенија.
Полжавите претежно се наоѓаат на дното на езерца и мочуришта - во тињата, каде што лазат по фрагментите на полу-распаѓани растенија и корени. Покрај тоа, тие исто така може да се најдат во баричките формирани по пролетните поплави. Во нив, тие седат под еден куп гнили паднати лисја или се прикачени на некоја полутапана гранка или гранче. Во езерцата, покрај тоа, можете да ги пречекате сè уште заглавени на потопените делови на табли што формираат сплав или мост, како и до купче управувано на брегот.

Фотографија од полжави од Физа

Фотографија од полжави од Физа

Обликот на школка кај физичкото лице може да се промени. Во потомството на физичар земен од природен резервоар, забележан е примерок со наведнат школка. Последователно, потомство е добиено од овој полжав со школка која личи на школка од калем, но не слична на рамна спирала, туку на барел, згора на тоа, црвена. Обликот на барелот се покажа како стабилна карактеристика и е наследен повеќе од 20 години. Црвената боја на школка опстојуваше само со постојан избор на примероци со таков знак. Во отсуство на избор, бојата на школки на полжавите повторно стана кафеава.
Овој полжав се одликува со можноста да лачи леплива нишка, која ја прицврстува на дното на камен или растение, а потоа, достигнувајќи ја површината, се приложува овде со лист или со клима на карпа и ја користи како скалила или јаже при спуштање.

Овие нишки се толку транспарентни и тенки што едвај се видливи. Лесно е да се провери нивното постоење ако, на пример, полжавот придава таква нишка на површината на водата или под водата зад лист - тогаш кога полжавот се спушти надолу, овој лист осцилира, а понекогаш дури и паѓа надолу.

Фотографија од полжави од Физа

Фотографија од полжави од Физа

Најголема способност да се изолираат ваквите нишки имаат младите физичари кои, прилепувајќи ги на нешто на површината, ги користат за движење нагоре и надолу. Старите полжави скоро и да не ги испуштаат овие нишки, а млад полжав, кревајќи се на површината, влече таква нишка заедно со неа, и со тоа постепено се формира серија јажиња со јаже. Овие нишки траат од 15 до 20 дена, а полжавите се искачуваат неколку примероци заедно..
Во аквариум, физичарите, ползејќи се близу до површината на водата, ги уништуваат филмовите формирани на нејзината површина.
Репродуцира многу активно, и ако аквариумот никогаш не се исчисти од полжави, ќе се претвори во преполн стан. Многу риби со нетрпение јадат фрагментирани полжави.

Говорејќи за придобивките или опасностите од овој хидробионт, вреди да се напомене дека целиот живот на земјата е создаден за нешто. Неточно е да се каже критички, дека полжавите на физичарот се штетни. Покрај тоа, тие помагаат во борбата против алгите и вишокот на органски организми што се акумулираат во аквариумска почва.

Друга работа е нашата визуелна перцепција и став кон нив. Да се ​​нарече штета е исто така неточно. Ова е само субјективна проценка..

Ако во вашиот аквариум се развеле многу луѓе, сосема е едноставно да се ослободите од нив и во иднина ќе биде исто така лесно да ги контролирате броевите. Еве, ве замолуваме да ја видите огромната гранка на нашиот форум за тоа како момците и девојчињата се справуваат со полжави - овде. Iousубопитни!

Фотографија од полжави од ФизаФотографија од полжави од Физа

Најефективниот и најбезбеден начин да се ослободите од физичките полжави е да добиете хелен предаторски полжави. Со купување на 5-10 парчиња Хелен и фрлајќи ги во аквариум со физичари, вие сами си гарантирате целосно постепено и целосно уништување на истите. Без штетна хемија, без болни и долги мерки за фаќање полжави. 1-2 месеци и без полжави.

Патем, не само што хелиите се способни за ова: ботови, тетрахиди, исто така, ќе ви помогнат во ова прашање. Но, имајте на ум дека овие риби бараат свои услови за живеење и не можете секогаш да ги истрчувате во вашиот аквариум. Хелените се скромен и се продаваат насекаде.

Како да се ослободите од полжавите? Го добивте целиот одговор погоре, како и на темата на форумот. Како еден од егзотичните методи во оваа статија, ние даваме пример за фаќање физика на банана. Овој метод работи 100% и се заснова на theубовта на полжавите кон расипаните органски органи..

1. Купете банана на пазарот.2. Јадете банана.

3. Оставете ја кора од банана на сонце или на батеријата, така што таа е целосно оцрнета.

4. Ноќе, фрлената кора од банана фрлете ја во аквариумот со полжави на акамот.

5. И наутро ... voila !!! Повеќето лица и други полжави на кора од банана. Само треба да ги набавите и тресете полжавите од кора од банана во урна.

За 2 ноќевања и 1 банана, можете значително да ја намалите колонијата на полжави.

Недостаток на овој метод е тоа што банана додава вишок органска материја во аквариумот преку ноќ. Водата може да добие малку облачно, но не е важно, проблемот е во тоа што ако во вашиот резервоар имало „лоша вода“ - со високи концентрации на азотни соединенија NH4, NO2, NO3 и ти сепак фрли банана...вреска воопшто, ништо добро нема да дојде од тоа.

Фотографија од полжави од Физа

Фотографија од полжави од Физа

Забележете исто така дека во продавниците за миленичиња се продаваат подготовки за полжави: Сера Snailpur, Sera Snail Ex, полжав полнење од Сера, Tropic LIMNA TOX, JBL LimCollect II, Dajana Moluci и други. Ние не препорачуваме да ги користите. Прво, многу од нив се прекинуваат заради оштетување на екосистемот на аквариумот (повеќето препарати содржат бакар, што е штетно не само за полжавите, туку и за другите водни организми). Второ, овие лекови се ретки, не во секој град каде можат да се најдат. Трето, зошто? Ако има тони други безбедни начини.


Подолу се дадени неколку фотографии кои ја демонстрираат ефективноста да се ослободите од полжавите во аквариум со кора од банана:
како да се ослободите од полжавите во аквариум
како да се ослободите од калемите за полжави
банана од полжави во аквариум
НА СЛЕДНИОТ ПОДНЕСУВА SЕ НА СНАЛОТ СИТЕ НА БАНАНА
ослободете се од полжави во аквариум
како да извадите полжави од аквариум
ослободете се од полжави
Видео преглед на полжавот на аквариумот на физиката

Интересна видео приказна за Теодокс

Зачленете се на нашиот YouTube канал за да не пропуштите ништо

Теодокс - пауза за алги во аквариум!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Физа