ma.AquaFans.ru

Како брзо да се ослободите од малите полжави на полжав во аквариум

Вода полжави се средства за чистење аквариум кои јадат остатокот од храната, рециклираат растенија што умираат и уништуваат алги. Сепак, повеќето акваричари се претпазливи за нив, бидејќи неконтролираното репродукција на овие водни животни може да доведе до разни проблеми. Да се ​​ослободиме од полжави во аквариум не е толку лесно како што изгледа на прв поглед, потребен е интегриран пристап, вклучувајќи механичко чистење и употреба на специјални хемикалии.

ролна полжав
Во некои случаи, полжавите се безопасни

Дали полжавите треба да бидат уништени?

Борбата против полжави во аквариум не е секогаш оправдана - тие можат да бидат безопасни. Овие хидробиони можат да се поделат на две главни категории:

 • украсни хибриди;
 • несакани видови.

Ако украсните полжави обично се големи, имаат оригинален изглед и светли бои, а нивното одгледување е многу тешко, акваристот не треба да се справи со нив. Но, несаканите полжави обично случајно влегуваат во нашите аквариуми кога внесуваме оплодени јајца со водни растенија, од кои наскоро се појавуваат бројни мали мекотели. Наскоро, нивната популација станува толку голема што има проблеми во одржувањето на рамнотежата во аквариумот.

Ако акваристот може да ја контролира популацијата на полжави, тогаш таквите мали мекотели му помагаат само да одржи нормална рамнотежа, уништувајќи вишок органска материја и ја јаде остатокот од добиточната храна, која се распаѓа на дното и доведува до зголемување на нитрати и нитрити. Тоа е, во добро воспоставениот биосистем, дозволен е мал број полжави, што само ќе му помогне на акваристот, елиминирајќи ја потребата постојано да се сифинира почвата.

популација на ролна полжави
Ако не можете да ја контролирате нивната популација, мора да убиете

Неконтролирано одгледување, калемите за полжави почнуваат да се натпреваруваат едни со други за снабдување со храна. Наскоро се појавуваат првите проблеми со водните растенија, чии лисја ги јадат гладни мекотели, тие почнуваат да ја расипуваат водата, што доведува до смрт на одгледувана риба и потреба од рестартирање на аквариумот.

Мерки за итни случаи

Колку побрзо акваристот започнува да се бори со несаканите животни во аквариумот, толку е полесно да се реши постојниот проблем. Ако за многу години не го контролирате населението на полжави во аквариумот, тогаш, со висок степен на веројатност, ќе мора да го рестартирате системот. Со такво рестартирање, сите растенија се дезинфицираат без неуспех, што ви овозможува да ги уништите јајцата на лисјата, а исто така да зоврива почвата, што ќе помогне да се ослободите од сите несакани жители на дното.

Може да се појават проблеми со полжавот од следниве причини:

 • нередовно чистење на почвата;
 • изобилство количини на добиточна храна што се сместуваат на дното;
 • недостаток на карантин за нови растенија;
 • лоши биохемиски индикатори на вода;
 • неправилно население.


Без оглед на причината зошто имало проблеми со калеми и други полжави, неопходно е сеопфатно да се пристапи кон овој проблем со истовремено механичко чистење, разни стапици и специјална хемија. Само на тој начин може, ако не и целосно да се ослободи, тогаш барем значително да се намали популацијата на несакани мекотели, што во иднина ќе ви овозможи да создадете и одржувате успешен аквариум со луксузна подводна градина и светла тропска риба.

ролна полжав и риби со прехранбени производи
Можете да ги отстраните полжавите користејќи серија мами

Рачно чистење

Наједноставниот и во исто време ефективен начин за справување со полжави во аквариум е механичко уништување на хидробинтите, кога тие едноставно се собираат од стакло, растенија и од дното на аквариумот. Таквото истенчување на полжавите во аквариумот треба да се изврши на постојана основа, што ќе помогне да се одржи нивната популација на стабилно ниво. Проблемот е во тоа што е невозможно целосно да се отстранат полжавите од аквариумот, собирајќи ги исклучиво со рака. Малите индивидуи секогаш ќе останат во земјата, и ќе биде тешко да се забележат сите јајца на зеленилото и чашата на аквариумот.

Користење на различни мами

Ефективноста во борбата против полжавите покажува употреба на разни мамки. Ова е сосема безбеден начин да се намали нивната популација во аквариумот. На дното треба да има парче мала краставица, лист од салата или кора од банана. За неколку часа, таквата мамка ќе биде обилно испреплетена со макари што трчаа до празникот што тој го предложи. Сè што останува да се направи е внимателно да се отстрани таквото парче краставица или лисјата од салата од водата, да се отстранат сите школки и да се повтори постапката. Со користење на таков мамка за полжави на редовна основа, можете значително да ја намалите нивната популација.

ролна полжав јадат некои риби
Исто така, користејќи разни стапици

Домашна и купена стапица

Во продавниците за миленичиња денес можете да најдете разни дизајни на стапици од мекотел што можат да ги решат постојните проблеми. Принципот на работа на таквите уреди е исклучително едноставен. Мекотекот се лази во стапицата за мирис на мамка, а последователно веќе не е во можност да ја напушти таквата куќа. Квалитативно направените стапици не само што ќе бидат ефективни, туку и целосно безбедни за употреба, спречувајќи влегување риби и ракчиња.

Предности на користење стапици:

 • едноставност на дизајнот;
 • ефективност;
 • прифатлива цена;
 • можност да го направите сами;
 • целосна безбедност.


Можете да направите и такви стапици сами, за што од пластично шише сад се сече со длабочина од околу 5 сантиметри. Рабовите се загреваат и се наведнуваат навнатре, што ќе ги спречи заробениците да ползат од импровизираната стапица. Дупки се прават во долниот дел на кој е врзана нишка со товар. Сè што останува да се стори е да се стави мамката внатре и да се постави стапицата во аквариумот на дното или на затскриено место.

Ваквите стапици треба да се чистат на секои два до три дена и буквално за еден месец може да ги уништите сите несакани школки во аквариумот.

стапици на серпентина од полжав
Не заборавајте за сифонот на почвата по електрична енергија

Апликација за електрична енергија

Во случај на сериозно затнување на аквариумот, електричната енергија се користи за уништување на сите живи суштества. Сè што е потребно е да се фати некое време сите риби и други животни кои живеат во аквариум. Две жици со бакарни жици се спуштаат во аквариумот, каде што остануваат само растенија, вода и полжави. Секоја од жиците е поврзана со другиот крај со батерија од 9 волти. 3-5е биде доволно 3-5 минути третман, бидејќи паразитите ќе умрат, а сè што останува да се стори е да се сифинира аквариумската почва за да се отстранат што повеќе мртви мекотели.

По овој третман со електрична енергија треба да се повторува на секои 2-3 дена сифон од земја а дневно се менува околу 10-15 проценти од водата на свежа одбрана. Факт е дека ќе биде невозможно целосно да се сифонираат мртвите полжави, тие ќе почнат да се распаѓаат и скапуваат, што ќе доведе до зголемување на нитрат и нитрит. Затоа, ќе треба редовно да ја менувате водата, и ако е можно, ставете мала количина јаглен и други adsorbents во надворешниот филтер.

Додавање на хемија во вода

Употребата на специјална хемија, под услов дозата на препаратот да се додаде во водата, е прилично ефикасен и целосно безбеден начин да се ослободите од несаканите мекотели. Применуваат хемија што може да се купи во повеќето продавници за миленичиња, треба да бидат точно упатствата.

хемикалии за ролна полжав
Различни хемикалии, исто така, ќе помогнат во борбата.

Повеќето производи за убивање полжави во вода содржат бакар, што исто така може да биде штетно за декоративните ракчиња содржани во аквариумот. Тоа е причината зошто при користење на такви производи треба да се отстранат ракчиња и украсни полжави..

Исто така, можете да најдете на продажба специјални хемикалии засновани на белило кои се дизајнирани за целосно дезинфекција на аквариумот. Ваквите хемикалии можат да се користат само доколку се планира целосен рестартирање на аквариумот. Beе биде неопходно да се фатат сите риби и други водни организми, да се отстранат растенијата од водата и само тогаш да се дезинфицираат. По овој третман, почвата зоврие, мртвите полжави рачно се отстрануваат и се врши целосен рестартирање на аквариумот..

Биолошки методи на истребување на мекотели

Најхуманиот, безбеден и ефективен начин да се ослободите од полжавите од полжав во аквариум е да ги користат нивните природни непријатели. Се знае дека риба тетрадон loveубов да славиме на мекотели. Овие риби буквално можат за две или три недели целосно да го исчистат од мекотели аквариум со волумен од 200-300 литри. Потребно е само да се запамети дека тетрадоните можат да бидат агресивни и ќе изнервираат други мали риби. Веднаш штом тетрадонот ќе ги уништи сите полжави, акваристот ќе треба да ја предаде рибата во продавницата за миленичиња, бидејќи може да биде тешко да го нахрани со обична сува или жива храна.

Исто така многу популарна денес е употребата на убијци полжави, кои претпочитаат да ловат други мекотели. Од овие убијци на полжави, Хелена е најпопуларна, која е мала во големина и има оригинална лента кафеаво-жолта боја. Хелените се исклучително ефикасни и можат целосно да ги решат проблемите со серпентина во голем резервоар.

полжав за полжав и хелена
Не заборавајте за спречување на појава на полжави

Превенција на школки

Многу е полесно да се спречи појавата на полжави отколку последователно да се борите против нив. Затоа, почвата треба да се профилактички третирани, а сите нови растенија треба да бидат ставени во карантин..

Најчесто, полжавите влегуваат во аквариумот заедно со растенија на кои мекотели ги положуваат своите јајца. Вреди да се напомене дури и најмалата спојка со неколку јајца, бидејќи буквално за два или три месеци аквариумот веќе ќе се преполнува со мали калеми кои ги јадат лисјата и ја трујат водата. Сите купени растенија треба да бидат обработени во лесен раствор на калиум перманганат и да бидат прегледани за да се идентификуваат спојките на полжави кои се уништуваат рачно.

Во ова видео ќе научите повеќе за тоа како да се ослободите од полжавите:

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како брзо да се ослободите од малите полжави на полжав во аквариум