ma.AquaFans.ru

Калем полжав во аквариум

Во сите резервоари за слатководни води - реки, езера, потоци, покрај рибите, живеат и нивните придружници на полжави. Некои од нивните сорти се чувствуваат одлично во вештачки езерца во домот. Некои од нив претставуваат одредена непријатност, па дури и опасност за аквариумскиот свет, додека други претставници на гастрономските мекотели совршено коегзистираат со рибите, донесувајќи одредена придобивка во аквариумот. Еве за еден од таквите претставници на класата на гастроподи - полжав-калем (лат. Planorbidae) ќе се дискутира подоцна.

Калемот се движи со помош на нога со широк основен ѓон, кој обично е невидлив од страна..

Одлични пипала, тенки и долги, со лесни чувствителни ќелии лоцирани на врвовите, со помош на кои мекотецот ја разликува околината, се наоѓаат на неговата глава.

Калемот за полжави е тревопасен, затоа, има забран ренде во отворот на устата, со помош на кој гребе израстоци од подводна вегетација, кои се дел од неговата диета.

Во вообичаените домашни резервоари што живееме, како по правило, неколку варијанти на гастроподи, вклучително и индивидуални сорти на калеми.

Видови на калеми

Почесто од другите гастроподи, следниве мекотели може да се најдат во резервоарите за домашни аквариуми:

Далечна источна калем (лат. Панорбис Полипилус далекулериерти)

Далечна источна калем во природа што живее во слатководни тела на Источна Азија.

Овој мекотел лесно прилагодлив на какви било услови се чувствува одлично во аквариум.

Куќиштето на калемот е црвено-кафеава нијанса, како да е исцртана со суптилни допири.

Спирала во форма, има 5-6 вртења постепено се шири во дијаметар.

Калем на рог (лат.Panorbarius corneus)

Во природни услови, роговиден калем населува резервоари со застојана вода во Европа, Азија, Сибир и исто така во Прекавказија. Бидејќи овој претставник на ролна мекотели претпочита да биде невидлив, и затоа се крие, тогаш тој како засолниште користи зелени згуснувања на аквариуми..Издржлив, како да е исцеден од обете страни, неговата обвивка обично е заситена кафеава боја, со 4-5 вртења се зголемуваат во дијаметар од центарот до надворешниот wallид.

Јасна карактеристика на погледот е јасно видлива помеѓу свиоците на цвест. Телото на полжавот е црвеникаво-сива боја со добро развиени функционални антени..

Калем со црвен рог (лат. Planorbarius corneus var. Rubra)

Калениот црвен рог е варијација на претходната калем за рогови. Се разликува во мала големина (не повеќе од 2 см) на обвивката на светкава светла виолетова боја, што создава експресивен контраст со зелените простори на аквариумот.

Овој вид на мекотел служи како чистач на резервоарот. Полжавот собира сè што е полу-јадено од риба.

Сепак, Planorbarius corneus var. Рубра и нејзиниот минус се забрането брзо одгледување, што наскоро ќе ве натера да се грижите за нивното делумно иселување, и тоа не е секогаш лесно да се направи.

Бразилски калем (лат. Хелисома нигриканци)

Бразилскиот калем е роден во тропските предели во Јужна Америка. Овој мекотел е исто така мал во големина - 2 см. Школка во форма на диск, спирала рана, како и тело на полжав, е црвена. На главата се антени-антени традиционални за калеми од полжави.

Аквариум ролна

Планерите од планорбида влегуваат во домашното езерце на различни начини, но почесто појавата на мекотел кај жителите на аквариумот е вистинско изненадување за сопственикот. Сега тој може само да ја контролира популацијата на мекотели во резервоарот и да обезбеди удобност на нивниот соживот со другите жители. Полжавите се скромен суштества кои не бараат посебна грижа:

  • Бидејќи толерантни на широк спектар на температури, полжавите се доста задоволни од температурниот режим на водата што се создава за тропските риби, односно во рамките на 22-28 ° С;
  • нема потреба од посебно хранење на мекотели, бидејќи тие се задоволни со остатоци од храна на други подводни жители, зелена облога на чашата на резервоарот, расипани фрагменти од насади на резервоарот (малолетни мекотели, како по правило, ги чува колонијата на расипаниот лист на растението).
За разлика од другите сорти на гастроподи, серпентина е во состојба да се движи по површината на резервоар со школка свртена наопаку.


Можноста за таков метод на движење се определува со присуството во него на воздухот пуштен од самиот полжав. Дополнителна поддршка за мекотел во овој случај е филм на површината на аквариумската вода формирана од отпадни производи од бактериска активност или од сопствена површинска напнатост на вода.

Ако постои опасност, оставајќи воздух од мијалникот, главата на скутерот тоне на дното за да не јадат грабливи риби. Оваа акција ја извршува кохлеата на ниво на рефлекс со цел да се зачува себеси..

Факт е дека мекотецот е омилено јадење за одредени видови аквариум риба, кое лесно ја гризе преку својата заштеда на школка. Во некои случаи, сопствениците на резервоари за домашни аквариуми, со прекумерен раст на популацијата на мекотел, специјално растителни видови риба риби во резервоарот, така што тие ги намалуваат редовите на полжави, балансирајќи го нивниот број.

Репродукција Planorbidae

За да расте популацијата на полжави од овој вид, доволно е само една или две лица да влезат во телото на вода, бидејќи Планорбида се хермафродити.

Свитката на спојката во спојката е слична на транспарентен рамен раст, обично се наоѓа на листот на растението однатре.

Честопати, големината на колонијата полжави е природно регулирана - скоро сите видови на аквариум риба се хранат со јајца од калеми.

Со редовно хранење, добро хранетата риба не се снаоѓа на мекотели и нивните јајца, но доколку има прекин во храната, бројот на мекотели значително се намалува.

Прекумерниот раст на колонијата на калеми може да укаже на преголема храна на риби. Намалете ја количината на добиточна храна и оптимизирајте ја големината на популацијата на полжави.

Кавијар на калем.

Како да се ослободите од калемите?

Преголемото неконтролирано одгледување калеми може прилично да го расипе изгледот на аквариумот, а во овој случај, калемите од безопасни нарачки се претвораат во малициозни штетници. Поради оваа причина, преземањето контрола врз населението е императив..

Inубителите на инвентивните аквариуми имаат многу алатки кои помагаат во борбата против калемите, еве неколку од нив:

  • Намалување на храна. Кога се недоволно храна, многу риби со задоволство јадат не само кавијар од полжави, туку и од самите мекотели. Покрај тоа, намалувањето на вишокот храна во аквариумот ќе ја намали основата за добиточна храна на калемите, со што ќе се создаде средина неповолна за репродукција. Во секој случај, прекумерното одгледување полжави може да укаже на постојана прекумерна храна, штетна за сите жители на аквариумот.
  • Употреба на хемикалии. Овој пат се чини многу лесен, но всушност има одредени тешкотии. Бакар, што негативно влијае не само мекотели, туку и ракови, е основа на производи против полжави. Полжавите живеат не само на површината, туку и закопуваат во земја. Ако труповите не се отстранат на време, тогаш тие ќе почнат да се распаѓаат и значително ја уништуваат водата. Затоа, по обработката на аквариумот, ќе мора целосно да го исцедите, да отстраните мртви полжави и да ја измиете почвата. Исто така, лековите не делуваат на јајцата на мекотели, па затоа не се исклучува нивната последователна инвазија. Во принцип, можете да го исцедите аквариумот и да ја измиете почвата без употреба на лекови, така што излегува дека ова е несоодветен отпад.
  • Стапица. Можете да контролирате популација на полжави со преземање на некои од нив од аквариумот. За да го направите ова, само ставете го на долниот попарен лист зелена салата или зелка. Веднаш штом на него се соберат доволно калеми, тој мора да се извлече од аквариумот. Некои користат стапица од лименки и апчиња за сом.
  • Помогнете им на природните непријатели. Овој метод може да биде многу ефикасен. Обично, граблив полжав хелена се користи за овие цели. Но, важно е да се запамети дека една хелена не може да се справи со орда на калеми, па затоа треба да започнете цела колонија од 5-6 парчиња. Исто така е важно да се напомене дека за некои видови риби, мекотелите се омилен третман. Така, контролата врз бројот на калеми може да ја преземат ботови, тетрадони, циклиди, макроподи и шипки.

Митови за вистината и серпентина

Многу често написите за ролна полжави содржат многу спротивставени информации, вклучително и негативни.

Калеми неконтролирано раса. Навистина, популацијата на мекотел може да расте брзо, но само ако тие немаат природни непријатели во аквариумот или рибите постојано се хранат. И може да се поправи.

Planorbidae ги расипува зелените површини на домашните езерца. Ова всушност не е случај. Мекотелката често се гледа на расипано растение и затоа што се наоѓа на ова место, го јаде овој многу распаднат дел од растението. Полжавот не е во состојба да перфорира здрав лист, бидејќи има природно слаби заби.

Калемите за полжави носат паразити, кои влијаат на аквариумската риба, а понекогаш и ги уништуваат. Хипотетички, ова е можно, но многу поверојатно е да се воведат паразити со храна (особено жив од најблиското тело на вода). Затоа, само треба да земете безбедни калеми во специјализирана продавница.

Како заклучок, би сакал да го забележам следново во одбрана на полжави: да одлучите дали да држите калеми во домашен аквариум или не, секој одлучува за себе, но придобивките од овие мекотели се очигледни, а сите непријатности поврзани со нив може да се минимизираат.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Калем полжав во аквариум