ma.AquaFans.ru

Аквариум полжав пагода и одг

Секој акварист се обидува да го направи својот дом езерцето интересен и различен од другите. Некој го прави оригинален, некој собира интересни растенија или риба. И има такви кои додаваат кора од лимон, користејќи мекотели, се разбира, не едноставни езерца или ампули, но ретки и невообичаени. И во оваа статија ќе зборуваме за две такви суштества: аквариум полжав пагода и Одг. Но, први работи прво.

Како изгледа пагодата?

аквариум полжав пагода

Бродиската пагодула има конусна школка, која се состои од пет до осум кадрици, со големи испакнати страни во форма на шупливи шила лоцирани покрај неа. Целиот овој дизајн наликува на повеќестепена пагода (кула), па оттука и името на мекотел.

Мијалник. Надвор, мијалникот може да биде обоен во разни бои, од жолта до темно или црвено-кафеава боја. Внатре е сивкава или кремаста со тенки кафеави ленти..

Тело светло жолта или темно сива боја во портокалова точка. Има и бисерна нијанса.

Глава јасно видливи, на неа се наоѓаат очи и пипала - органи на допир.

Нога, и, всушност, мускулен орган со уста и дигестивен тракт. Па, се разбира, телото со внатрешни органи.

Меѓу Brotia pagodula има претставници на двата пола, но не е можно да се прави разлика помеѓу женките и мажјаците по надворешни знаци.

Познато е дека најголемата пагода има големина од 5,5 см, но просечните лица не растат повеќе од 3-4 см. Ивотниот век на полжав во заробеништво е од 2 до 5 години.

Природата и компатибилноста на brotia pagodula

Бруто пагодула

Овие полжави се многу мирни суштества. Тие се идеални за одржување во социјален аквариум: нема да навредат риба, растенијата исто така ќе грицкаат. Наредете ги подобра компанија 5-7 парчиња. Овие се многу грижливи родители, како и пријатели, затоа што си помагаат едни на други чисти мијалници на тешко достапни места..

За нив, опасна е агресивната и претерано активна риба, како што се ботови, полипертери и циклиди. Но, идеални соседи ќе бидат и другите сорти на мекотели (Бротија, Неритина, Планорбидеа), ракчиња и риби како што се харацин, тетра, сом и други мирни.

За да се навикнеш на новото живеалиште, на пагодата ќе му треба време. Отпрвин, таа ќе се крие скоро цело време во нејзиниот мијалник или закопува во песок, но потоа доброволно ќе излезе, ќе ползи низ соседството и ќе ужива во алги. Покрај тоа, младите лица се многу поактивни од возрасните.

Сепак, овие полжави обожаваат лепење на разни површини (камења или чаша од аквариум). Тие мора да бидат раскинати многу внимателно, во спротивно може да бидат оштетени..

Како да се создадат услови за пагода?

пагода за полжави

Не е тешко. Основните услови се следниве:Волумен на аквариум за пет до седум полжави треба да бидат најмалку 45-50 литри.

Вода треба да има температура од 20 до 25 степени, киселост од 7,0 до 8,5 pH и цврстина од 6 до 22ºdH. Особено внимание треба да се посвети на последниот индикатор: вкочанетоста треба да биде доволно висока, бидејќи меката вода ќе ја уништи лушпата на полжавите.

Редовни замени потребни се делови од водата, бидејќи пагодата се чувствуваат добро само во добро чуваните аквариуми. Добрата аерација и филтрација, збогатување на водата со кислород и создавање активен проток, не треба да се занемаруваат ниту..

Крај Се препорачува да се постават со мек песок или фин чакал, на врвот потребно е да поставите неколку големи камења со мазна површина. Школки сакаат да се одморат на нив.

Важно! Не можете да ја стартувате пагодата во аквариум што неодамна беше пуштен во употреба и сè уште нема алги фаулирање на растенијата или wallsидовите на алги што им се потребни на овие полжави, бидејќи тоа е нејзината главна храна. Без него, мекотел ќе умре од глад.

Како и што да ја храни пагодата?

аквариум полжав пагода

Различни извори имаат различни информации. Некои автори велат дека Brotia pagodula е сеприсутен, но подобро е да се фокусираме на растителна храна, овие мекотели да јадат алги (пониски растенија) и да соберат храна оставена од рибата. Други тврдат дека пагодата е вегетаријанска чиста вода.

Вреди да се запамети дека за целосен раст и развој на алги од мекотел нема да бидат доволни. Се препорачува да се надополни диетата и да се даваат апчиња за дното видови риби, богати со спирулина, спанаќ, зелен грав, брокула, моркови, краставица.

Треба да се хранат секој ден. Подобро е претходно да мелете храна, бидејќи нема да се јадат големи парчиња полжави.

Лесно е да се утврди дали вашите миленици се полни или гладни: ако почнавте да јадете лисја од повисоки растенија од аквариум, тогаш нема доволно храна.

Што се однесува до Brotia pagodula, постои шема: колку е подобра храната, толку побрз е растот.

Како да се добие потомство од пагода?Бидејќи сексот не може да се одреди, подобро е да се населат повеќе полжави. Ова ќе ја зголеми веројатноста за жени и мажи, а со тоа и репродукција.

Постапката е доста комплицирана. Добивањето потомство е тешко заради големата смртност на малолетни лица, иако првично е доста обилно (50 деца).

Овие се живописни суштества. Енката раѓа само еднаш годишно. Тој носи јајца под сопствената обвивка еден месец.

Мекотел при раѓање е мала копија на возрасен, со големина од 3,5 до 5,5 мм. Пагодаите се многу грижливи родители, и заедничката помош е вообичаена за нив..

Еве, можеби, сè е во врска со пагодата за полжави. Сега ајде да разговараме за уште еден необичен мида со неверојатно име Покемон.

Одг во природа

Татковината на Покемон се смета за Малезија, Индонезија, Филипини, Тајланд, островот Борнео, каде што живее како различни водни тела, така и мочуришта. Инаку, тоа е исто така наречено Radix rubiginosa, радикс и тропско езерце со мали очила. Тој е роднина на пудовики, широко распространет во домашните резервоари..

Како изгледа покемонот??

Одг аквариум полжав

Боја. Боењето на полжавот директно влијае врз условите на притвор. Може да варира од беж или светло жолта до taupe. Целото тело е покриено со светли искри.

Мијалник транспарентен, кој се состои од пет вртења, многу тенка и кршлива, лесно може да се скрши дури и од светлосен притисок. Неговата максимална големина не надминува еден и пол до два сантиметри.

Sон на телото широк, може да биде обоен во жолта или сива боја со бела точка.

Интересен факт! Ако осветлувањето е многу интензивно, тогаш на телото на Покемон се појавуваат бели ленти. И понекогаш тие можат дури и целосно да се осветлат.

Зошто овие мекотели се именувани по познатите ликови на јапонската анимација? Факт е дека густите пипала на полжавот се слични на ушите на Покемон Пикачу, а жолтите нијанси на боја само ја зголемуваат сличноста.

Очекуван животен век во домашните езерца околу една година.

Природата и компатибилноста на Одг

Овие полжави се одликуваат со нивната активност, релативно брзо движење и прилично интересни навики (иако тие се инфериорни во однос на ампуларите во однос на интелигенцијата).

Тие не ги расипуваат растенијата. Тие претпочитаат да го поминат поголемиот дел од времето во близина на површината на водата, каде дишат и да најдат храна.

Ако се најде нешто за јадење на дното, Одг најпрво се крева за да земе здив на воздух, а потоа се спушта за да се храни и повторно се крева на површината, и само таму ќе меле храна.

Во нивните бели дробови, радиксите можат да зафатат многу воздух, и затоа многу лебдат. Често може да набудувате полжави суспендирани од површината на водата. И во сезоната на парење, дури и цели кластери од нив.

Ако таквата личност е нарушена, тогаш веднаш ослободува воздушен меур од дупката за дишење и паѓа на дното со камен.

Одг може да бега од аквариумот. Главните причини за тоа се:

  • недостаток на храна;
  • слаб квалитет или стареење на вода кога е зафатена;
  • обрасување на школка со алги и друго.

Затоа, подобро е да го затворите врвот на аквариумот со капак или стакло.

Транспортот е добро толериран.

Плодовите и циклидите не се апсолутно соодветни како соседи за радикси, бидејќи овие риби постојано грицкаат мекотели на нивните тела и имаат тенденција да ги извлечат од лушпата. Добро соседство може да испадне со живописни и карацини жители на аквариумот.

Како да содржат Одг?

Овие тропски полжави се изненадувачки скромен. Тие можат да преживеат во вода со широк температурен опсег од 5 до 35 степени, во врска со кои се сместени и во тропски и во аквариуми со ладна вода. Оптималната температура е 25 степени.

Како и што да ги нахрани радиксите?

Изненадувачки, за разлика од нивните колеги, тие не ги презираат ниту сино-зелените алги. Ова е одлична биолошка алатка за борба против сите такви несакани гости на аквариумот..

Важно! Одг се еден вид индикатор за благосостојбата на целиот систем како целина. Тие се во состојба да препознаат зголемување на растворените органски органи во вода..
Избувнување на полжав одгледување во врска со филм на површината на водата укажува на неговата прекумерна моќ и дека е време да се преземат итни мерки за зајакнување на грижата за вашиот дом резервоар.

За одгледување на покемон

За разлика од претходниот претставник на мекотелскиот свет, овој процес не предизвикува потешкотии. Полжавите се хермафродити, што значи дека при парење, меѓусебно се оплодуваат или се само-оплодуваат. Репродукцијата се јавува бавно, но постојано. Mидањето се врши само во топлина. Карактеристично е за сите калеми. Малите работи растат многу брзо.

Сега знаете како да разликувате и како да се грижите за аквариумските полжави пагода и покемон. Како заклучок, сакам да кажам дека, идеално, мекотецот не само што не треба да им наштети на аквариумските растенија, туку и да донесе придобивки на резервоарот. Овие барања се целосно исполнети со податоци за полжав. Бонус е интересната форма на нивната школка и боја, така што тие ќе украсат кој било декоративен аквариум.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Аквариум полжав пагода и одг