ma.AquaFans.ru

Полжав по физика: прашања во содржината

физа полжав

Населението на аквариумот најчесто не е ограничено на риби, жаби, џуџести ракови или ракчиња. Во близина на овие подводни жители, полжавите скоро секогаш живеат. Нивните активности се интересен предмет за набудување, а навиките можат да влијаат врз екологијата на целиот аквариум. Ајде да зборуваме за најпопуларниот вид на полжави во аквариум - физа (лат. Physa).

  • Physa Bubble (Latin Latin Physa fontinalis),
  • зашилена физика (лат. Фиса акута),
  • физа маморрата (лат. Писа мармората).

Сите тие имаат сличен карактер, но се разликуваат по потекло, изглед и лични преференци..

Меур од физа

физа меур

Пристигнаа кај нас од езера, езерца и бавни текови на Европа, како и од Источна и Централна Азија. Неговата про translирна обвивка, виткање налево, формира 3-4 вртења на мазна сјајно обложување со дебелина од околу 4 мм, има скоро тркалезна, овална форма и досадна топка.

Големината на полжавската куќа во основата е приближно 6 мм, а висината може да достигне 10 мм. Како по правило, површината на засолништето на мекотел видлива за окото зафаќа кафеава до жолто-кафеава боја со бизарни удари..

Телото на полжавот има црна и сина нијанса. На издолжена зашилена нога се наоѓаат триаголници во форма на влакната. Очите на подводниот жител се на внатрешноста на пипалата во нивната база..

Меурната физика нема посебни тврдења за состојбата на водата во аквариумот, главната работа е дека не треба да биде премногу мека за да не се меша во формирањето на школка, и треба да има температура од 20 до 28 ° C.

Физа е посоченапоента физа

Нејзината татковина се смета за мирен резервоар на Азија, јужна Европа и северна Африка. Овој вид, исто така, се наоѓа во ЗНД во реките Днепар, Дон и Прекавказија..

Полжавите се големи во големина. Висината на нивната издолжена-овална обвивка понекогаш може да достигне 17 мм, а дијаметар од 9 мм. Пет врти на обвивката на обвивката се насочени спротивно од стрелките на часовникот. Првиот од нив се крева над устата и е околу 1/3 од висината на целата обвивка, а последниот се одликува со остар врв.

Бојата на засолништето на мекотел обично е темно розова или тула со присуство на златни дамки..

Подножјето на овој полжав е исто така долг и тенок со искривени пипала, на кои се наоѓаат очите, има јоргована-сива нијанса. Прифатлива температура на водата во аквариумот за физа покажа околу 20 ° C.

Физа МаморратаНејзиното потекло е исто како и оној на нејзиниот истакнат роднина. Тој е малку помал во големина и не надминува 15 мм во висина. Неговата конусна обвивка има до четири вртежи, а исто така се свртува лево.

Theидовите на живеалиштето на полжавот се многу тенки, про translирни, комбинираат кафеава, жолта и златна боја во нивната боја. На површината на мијалникот можете да видите шема слична на мермерните дамки. Бојата на телото на Physa Marmorata е темно сива. Соодветната температура на водата во аквариумот е 20-25 ° C за тоа.

физа мармарат

Некои ентузијасти во аквариумот ќе ви кажат дека полжавите од родот Физа тешко можат да ги наречат посакувани жители на подводната економија..

Прво, тие не се хранат само со расипување на животни и остатоци од растенија, но исто така се многу рамнодушни на водната вегетација, откако ја вкусиле, кои мали дупки сигурно ќе останат..

Второ, Физа е хермафродит, па дури и додека е во аквариум во една копија, репродуцира без потешкотии, пополнувајќи го просторот.

Трето, движејќи се низ водата, физичарот може неволно да ја уништи кревката лушпа од јајца проголтана од живите риби во близина.

Но, постојат и позитивни одлики на природата на овие мекотели. 

Физа е медицинска сестра на аквариум: јаде јадеж и мртви растенија. По површината на водата, полжавот го уништува формираниот филм и ја елиминира белата плакета од theидовите на аквариумот.

Expectивотниот век на физиката е 11-14 месеци. Младите лица се повеќе мобилни и се одликуваат со можноста да создаваат тенки нишки од слуз и да ги истегнуваат од дното нагоре, прицврстувајќи ги краевите на површината на алгите. На овие јажиња, кои траат до 20 дена, физичарот се движи на површината на водата и се враќа за да го засити телото со кислород.

Мекотел се пропагира со положување јајца на лисјата на алги (од 10 до 20 парчиња одеднаш). По 2-4 недели, од нив излегуваат неколку нови полжави..

Активно множејќи се, физиката е во состојба да ја наруши микроклимата на водната средина и да стане непријатен сосед за останатите жители.

Во овој случај, можете да повикате помош за ботови, макроподи, шипки, тетрадони, циклиди и предаторски полжави хелена. Тие се во можност да јадат полжави за возрасни. Сом и малолетни лица можат да бидат уништени од нелеплива сом Брокад глиптоперихт или Антистрист обичен.

По природа, полжавите од родот Физа се скромен и не бараат посебна грижа. Со правилен избор на жители на аквариум, тие можат да станат вистинска декорација на резервоарот!

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Полжав по физика: прашања во содржината