ma.AquaFans.ru

Anubias gracilis

Anubias gracilis

Anubias gracilis (Anubias gracilis) - навистина благодатно и многу цврсто аквариумско растение, погодно за почетници. На продажба е ретка, но од време на време се пушта во продажба од аматерски акваристи.

Опис на потеклото

Западна Африка е дом на многу видови на Анубија, вклучувајќи ја и оваа. Пронајдени во Сиера Леоне и Гвинеја, во поплавени дождовни шуми и покрај бреговите на реките..

Листовите на растението се големи, триаголни, во форма на срце, во должина од 5-10 см, заситени зелени. Лисјата се наредени на долги тенки сечи. Дебелината на ризомот е 1-1,5 см. Anubias gracilis е една од најелегантните Anubias. Вкупната висина на растението е 20-60 см, расте релативно брзо.Ова е прилично голем вид, листовите изгледаат како лопата, а грмушката расте многу со текот на времето и зазема многу простор. Подобро да не користите gracilis за нано аквариуми.

Anubias gracilis исто така може да прерасне над површината на водата во аквариум или палудариум (терариум), но во овој случај растението станува многу поголемо во споредба со подводната форма.

Осветлување ° C Цврстина на карбонат (° dKH) Вкупна цврстина (° dGH) PH
Слаб / умерен12-300-150-305,6-8


Anubias gracilis е исклучително цврсто аквариумско растение, кое се препорачува за почетници. Осветлувањето претпочита ниско или средно, но на крајот се прилагодува на какви било услови на аквариум. Главниот проблем на Анубија кога се држи под силна светлина, или кога е поставен близу до ламбата, е фаулирање на лисја со слој од алги. Ова може да се избегне со садење растенија во сенка на повисоки и погусти растенија..

Фабриката може да се сади во земја без да се копа длабоко, оставајќи го ризомот на површината - ако го погребате растението со ризом, порано или подоцна ќе започне да изгние, а растението ќе умре. Но, најчесто тие ги врзуваат анубите со тенка риболов линија или нишка на камења или дрво.

Грацилис се пропагира со поделба на ризомот. Ризомот се сече на саканиот број на делови со остри ножици, додека на секој сегмент мора да се остават 2-3 сегменти.

Хемиските параметри на водата не се од особено значење, со текот на времето, Anubias gracilis се прилагодува на какви било услови на вода. СО2 и ѓубриво исто така не се потребни ако има риба или ракчиња во аквариумот. Фабриката ќе ги добие сите елементи неопходни за живот од свежа, на врвот со делумни промени, вода од чешма.

Погоден за аквариуми - цихлиди.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Anubias gracilis