ma.AquaFans.ru

Анубија погодна за бонсаи

Анубија е џуџе.

Anubias barteri var. Нана е популарно растение со бавно растечки аквариуми. Anubias barter е семејство на растенија кои изгледаат слично едни на други, меѓу нивните сорти има и џуџест анубија бартер растение.

Заедничка е кај домашните аквариуми поради малата големина, иако повеќето анубии се големи растенија. На пример, обичниот Anubias barter достигнува висина од 50-60 см. Anubias nana има висина од 10-15 см, должината на листната плоча е 3-7 cm. Други видови на мали anubias кои се наоѓаат во аквакапите се Anubias barter Bonsai и Anubias nana “Petit ".

Anubias Barter Petit: одржување и грижа

Anubias barteri var. Nana „petit“. Ова е џуџест вид на Анубија, чии лисја растат не повеќе од 3-4 см во должина. Тоа е редок вид, расте многу бавно, за разлика од обичната Anubias nana..

Анубија Бартер Петит.

Листовите од анубија растат од ризом, со доаѓањето на секој нов лист ризомот издолжува. Поволните услови овозможуваат новиот лист да расте уште повеќе, па затоа кога садите растение во аквариум, треба да се земе предвид овој факт. Обично акваристите се потпираат на мали растенија кои не растат многу. Прекумерниот раст може да се избегне со исечување на ризомот во близина на точката на раст во време кога големи лисја ќе започнат да растат. По оваа постапка, гранките се појавуваат на ризом, а стеблата на ќеркичките растат со помали лисја.

Оваа препорака ви овозможува да растат Anubias бујна со лисја од 3 сантиметри, забрзувајќи го нејзиниот севкупен раст. За да се одгледува растение во аквариум, стеблата на нова ќерка треба да се одвојат кога на нив се појават 3-4 лисја. На овој начин, тоа се репродуцира во дивината. Ивотните го газат ризомот, предизвикувајќи размножување.

Anubias barteri var nana petit.


Anubias пигмично ситница во аквариум.Ubуџеста ситница Ануба може да се смести во домашниот аквариум со риба во преден план, а се издвојува од други растенија. Може да се сади со Anubias nana, засадувајќи ги едни од други на кратко растојание. Ова создава илузија на перспектива, како што е направено со украсни камења. Можете да го поставите растението на дрво од дрво, меѓу камења и грита. Не се вкорени длабоко во земјата, бидејќи ризомите се вкорени добро на која било почва.

Погледнете како можете да декорирате аквариум со џуџести анубаиси петити.

Ubуџеста ситница Анубиас е аквариумско растение кое е многу скромен во одржувањето и грижата. Не е неопходно тој да снабдува јаглерод диоксид и аквариум ѓубрива. Киселоста на водата се препорачува 6.0-7,0 pH вредност, за да се постигне тоа, потребно е да се одржи нивото на јаглерод диоксид во опсег од 3-5 mg на литар. Во овој случај, искусни акваричари препорачуваат додавање на обична пенлива вода во водата. Неопходно е да се обноват 1/3 од водата за свежо еднаш неделно, со што ќе се врати рамнотежата на расад. Новата вода ќе им овозможи на хранливите материи да го заситат растението. Стапката на раст е ниска, така што џуџеста ситница на ануба е скромен, не бара адитиви. Може да бидете сигурни дека поради тврдите лисја рибите нема да го јадат..

Анубас Бартер Бонсаи: Опис иAnubias barteri Bonsai (бонсаи) - вид што не постои во природата, е вид на размножување. Оригиналната форма е Anubias nana Engler. Бонсаи е мал претставник на своето семејство, на кое има темно зелени лисја. И покрај ова, тие претпочитаат да ја засадат во преден план на аквакапите. Anubias бонсаи видите зелена аквариум страна и позадина.

Погледнете видео за Anubias Barter Bonsai.

Ризомот е мал, листовите се двокреветни, сечи, во форма на јајца. Бонсаи има мали лисја долги 2,5 см и ширина 1,5 см.

Бонсаи е скромен вид. Погодна почва е песок или камчиња. Претпочита сенка и влажна околина, таа е непожелна со тврдите параметри на водата, ѓубрива се по избор. Со силно осветлување, лисјата на џуџестиот бонсаи можат да станат жолти, што ја нарушува нејзината општа состојба. Пропагирано вегетативно со делење на ризом, расте многу бавно.

Анубија Бартер Бонсаи.


Anubias barteri var bonsai.

Летоци се распоредени во 2 реда, листовите на листовите се на тесни, во форма на јајца, долги 2,5 см и 1,5 см ширина. Листовите се темно зелени, во аквариум, може да има уште помалку.

Грижата за растение е прилично едноставна: тоа е мала форма на видот која расте уште побавно во светлината, што резултира во пожолтување на лисјата. За да спречите влошување на изгледот, не користете лампи за блескаво и не инсталирајте меко осветлување. Обично расте до големина од 2-4 см, така што може да се сади во преден план на аквариумот, на страничните и задните wallsидови. Минималниот волумен на аквариумот за садници е 10 литри, препорачаните параметри на водната околина се со температура од 22-25 степени, киселост на водата 5,5-8,0 pH.

Малата форма на видот.

Предмет на потребните услови за одржување и грижа, садници растат бујна, зелена и убава, украсување на целиот подводен пејзаж.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Анубија погодна за бонсаи