ma.AquaFans.ru

Anubias heterophylla (anubias heterophylla)

Anubias heterophylla (Anubias heterophylla)

Anubias heterophylla (Anubias heterophylla) - растение за аквариум, родно во Централна Африка, со лисја на епилептичен ланцетолат, брановидна форма, како тврдоглав и скромен, како и сите анубии. Ова е еден од највисоките видови на анубија..

Опис и потекло

Првиот научен опис на растението е направен во 1879 година од Адолф Енглер. Anubias heterophylla (Anubias heterophylla) - висока анубија. Се наоѓа во природата во тропските шуми на Централна Африка (Камерун, Конго, Ангола, Екваторска Гвинеја). Таму расте на карпеста земја, по должината на рабовите на шумските текови, делумно потопена во вода.Овој вид наликува на попознатата сорта Анубија Баруби (Баруби Анубија), но нејзините лисја се потесни, епилептични во форма со зашилени краеви. Лисјата се повеќе или помалку брановидни. Во должина, може да пораснат до 38 см, во ширина до 13 см. Листовите од лисјата понекогаш достигнуваат до 66 см. Овие карактеристики се поправилни за растенијата кои растат над вода - подводните форми остануваат помали (25-60 см).

Во аквариумско хоби, ова е прилично добро познат вид, понекогаш се продава под името Anubias Andulata (Anubias undulata). Покрај тоа, оваа анубија има уште неколку синоними: Конгенис, Афинис, Енглери, Бекварти, Унулата - во различни години растението беше опишано од различни научници под овие имиња.

Ова е силно, тврдо, бавно растечко аквариумско растение. Лесно се одгледува без вода во трајно навлажнета почва со влажен воздух или делумно потопена во вода.

Осветлување ° C Вкупна цврстина (° dGH) PH
Слаб / среден24-270 - 185,6-8


Хетерофилумот, како и повеќето анубии, е многу цврсто и скромен аквариумско растение, погодно за почетници.

Осветлувањето се препорачува слаб или среден, 0,5-0,75 вати на литар вода;

Анубија се пропагира со сечење на ризом на делови. Доста е 3 лисја за нормален раст на ново растение и најмалку 2 см од должината на ризомот. Самиот ризом секогаш мора да биде над почвата (почвата), во спротивно може да почне да изгние и растението ќе умре.

Дизајн на вода

Биотопа Африка

Ова е многу привлечно растение за аквариум, погодно за средни и големи аквариуми, повеќе за просечен план. Во мал аквариум, може да се користи како растение во позадина. Може да биде врзана за корени или грицки, а исто така и засадена во земја, под услов ризомот да е над него. Бидејќи овој вид расте бавно, тој нема да го наполни аквариумот за кратко време..

Исто така одлично за украсување на терариуми и паладуари, создавање африкански биотопи.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Anubias heterophylla (anubias heterophylla)