ma.AquaFans.ru

Како да започнете и да се грижите за anubias barteri

Anubias bartera.

Анубиас Бартер (лат. Анубиас бартра) - широкопојасен претставник на родот Анубија, семејство Аровниковје.

Ова растение расте во Западна Африка: Камерун, Гвинеја, Биоко, Либерија, Конго, Нигерија, Габон и Брегот на Слоновата Коска. Природното живеалиште е мочуриштата на шумските реки и езера. Содржината е достапна во домот и тропскиот аквариум. Анубија Бартер - амфибиско растение.

Претставник на родот Anubias, имено на видовите Anubias barter Anubias barteri var. Бартери живее во слатководни тела на Централна и Западна Африка. Може да се најде на бреговите на потоците и реките, каде има многу сенка..

Anubias barteri var. Глабра расте на бреговите на потоците и мочуриштата на Нигерија, Камерун, Конго, Габон, Гвинеја. Се вкорени и во вода и на копно, или се вкорени во вода и пука на земја. За време на поплавите, фабриката е целосно поплавена.

Анубија Бартер.


Претставник на широкопојасен пол од родот Анубија.

Anubias barter е елитно растение за аквариум што полека се прилагодува на ново место. Пука растат долго време, понекогаш е тешко да се забележат кај обрасните соседни растенија. Ова е дури и плус, бидејќи неговиот лик е скромен. Како и многу ануби, не толерира светла сончева светлина и алги формации на нејзините лисја. Добро соседство со термофилни растенија кои се подготвени да се изберат размената. За растенијата што лебдат на површината, оваа задача ќе биде едноставна.

Карактеристики на растенијата

Широката широкопојасна анубарија има силен, месести ризом, коренот на кој се разгранува и се влева во почвата. Во Анубија Бартер „Нана“, кореновиот систем не е толку длабок, што формира густи стебла со густи.Погледнете го цветаниот Анубиас Бартер „Нана“.

Стеблото на растението е притаен и корен, во должина 5-7 мм, мазна. Листовите на листовите со вертикална форма долги 7-20 см и ширина од 3-10 см, варијабилни (младите растенија се разликуваат од зрелите), се насликани во темно зелена или бледо зелена боја. Облогата на лисјата е сјајна одозгора, а внатре кадифена. Листовите се наредени како плочки. Петиолите се долги 5-28 см, тие се долги и тенки, со продолжување во основата.

Листовите се овални или овални-лансиолат, посочени на врвот, на основата заоблени или полукратени, се јавуваат во форма на копја. Долните лопати имаат неправилности, тие се тркалезни или делтоидни во форма, кратки. Централната вена е јасно видлива, во горниот дел е малку депресивна, испакнати одоздола. Постојат многу странични вени, тие се криви, паралелни едни на други, слабо видливи, близу нив бојата на листот е потемна.

Елитно растение на аквариум.
Anubias barteri var angustifolia.

Педункулот има должина од 6-18 см, тој е тенок во структура и мазен. Должината на покривот е 2-3 см, ширина 12,5 см. Тоа е долга, мазна и зелена, се шири во основата за време на цветниот период, се свитка во форма на овошје. Комбињата на растението имаат должина од 2-3,5 см, тенка цилиндрична форма. Должината на женската зона е 6,5-15 мм, со сферичен јајник. Скратена колона, дизајн во форма на диск на стигмата.

Услови на притвор

Бидејќи размерните ануби се бавно растечки претставници од ист род, им треба тивко, затскриено место во аквариумот. Не треба да се вознемируваат често и да се пресадуваат од место до место.

Анубите ги красат аквариумите каде живеат мали риби кои копаат во земјата, сакајќи да ги вознемируваат растенијата. Циклидите веројатно нема да ги грицкаат тврдите лисја. Фабриката е скромен за одгледување. Обидете се да не го вознемирувате воопшто неколку месеци по слетувањето..

Погледнете како Anubias barteri var. кофефелија.

Параметрите на водната средина: температура 25-28 степени, киселост на водата 6,5-7,8 pH, цврстина - 2-15 dGH. Во такви услови, водата може да живее во скалари и дискусии, особено затоа што тие се лесни за стекнување и само содржат.

Расте Анубија Бартер

За одгледување растение, корисен е висок аквариум, во кој полесно е да се спроведе нормално осветлување - врвно и дифузно, не повеќе од 0,3-0,5 W на 1 литар, користејќи флуоресцентни ламби.

Anubias barteri var nana.


Anubias barteri nana на дрво.

Под добри услови за живот, тоа ќе расте, а на додатоците ќе се формираат мали растенија. Ушите за додатоци можат да бидат стимулирани за развој: од ризом, одделете го делот на кој наскоро ќе се појави нова пука.

Anubias barter - убави и интересни растенија кои бараат искусни раце на акварист, иницијатива при заминување е несоодветна. Елегантно ќе ја украси водената куќа, ќе стане засолниште за рибите и другите жители на расадникот.

Сподели на социјалните мрежи:

Слично
» » Како да започнете и да се грижите за anubias barteri